Reklama

Grillowanie


 Kiełbasa Biwakowa z Serem
 ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE SEROWYM Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Karkówka w Sosie


 Szaszłyk

 Szaszłyki z pieczarkami Szaszłyki z kiełbasą i śliwką



BIAŁE KIEŁBASKI Z BOCZKIEM
01:30
8 porcji
bardzo prosty
SKŁADNIKI
8 białych kiełbas parzonych
8 cienkich i długich plastrów boczku
2 jasne piwa (1 l)
2 gałązki rozmarynu
olej
Sposób przygotowania:
Kiełbaski nakłuj w kilku miejscach i przełóż do garnka. Zalej je piwem, dodaj rozmaryn i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę. Zamarynowane kiełbaski owiń w plastry boczku. Posmaruj ruszt olejem. Kiełbasy grilluj z dwóch stron, do lekkiego zarumienienia. Gotowe kiełbaski możesz podać z sałatką z czerwonej kapusty, pomidorami i musztardą.
---------------------------
KIEŁBASKA Z GRILLA Z OSTRYM SOSEM

00:30
3 porcje
bardzo prosty
SKŁADNIKI
400 g bratwursta Tesco
20 ml oleju
2 łyżeczki curry
100 g ketchupu Tesco
1/2 ogórka zielonego
1/2 papryki
1 cebulka czerwona
2-3 gałązki natki pietruszki
2 szczypty papryki ostrej w proszku
Sposób przygotowania:
Kiełbaski wyjmij z opakowania i opłucz pod zimną wodą. Posmaruj je olejem i posyp 1 łyżeczką curry. Dzięki tej przyprawie kiełbaski nabiorą niepowtarzalnego aromatu. Gotowe rozłóż na grillu. Opiekaj powoli, aż kiełbaski zarumienią się z każdej strony. Uważaj, aby się nie przypaliły.

W tym czasie przygotuj sos. W misce wymieszaj ketchup z ostrą papryka i curry. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Paprykę przetnij na pół i wyjmij nasiona oraz białe części. Całą pokrój w małą kostkę. Ogórek zielony pokrój w podłużne plasterki, a następnie także w kostkę. Wymieszaj warzywa z sosem w misce. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ostrego sosu.

Grillowane kiełbaski ułóż na półmisku. Ostry sos zawsze podawaj osobno w naczyniu. Mała szklaneczka będzie idealna.
--------------------------------
MARYNOWANE SZNYCLE Z GRILLA

00:20
3 porcje
bardzo prosty
SKŁADNIKI
400 g sznycli z indyka
sok z 1 cytryny
70 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki suszonego chilli
przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli, kolendry, cząbru, suszonej cebuli, imbiru
Sposób przygotowania:
W szklanym naczyniu wymieszaj sok z cytryny z oliwą, musztardą i wszystkimi przyprawami, oprócz soli. Sznycle z indyka lekko rozbij, oprósz solą i włóż do marynaty na co najmniej 3 godz. (najlepiej zamarynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE dwanaście godzin przed smażeniem). Zamarynowane mięso usmaż na grillu, patelni grillowej lub zapiecz w opiekaczu z wkładkami grillowymi na rumiany kolor. Podawaj w towarzystwie sałaty i pomidorów.
---------------------------------------

00:50
4 porcje
bardzo prosty
ŻEBERKA Z GRILLA PODAWANE Z KAPUSTKĄ ZASMAŻANĄ I ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI
1 i ½ kg żeberek
1 opakowanie pasty madras
½ cytryny
1 główka młodej kapusty
mały pęczek świeżego koperku
2 cebule
4 ziemniaki
4 ząbki czosnku
1 łyżka pikantnego ketchupu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Żeberka umyj, pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą i czosnkiem oraz delikatnie skrop cytryną. Cebulę pokrój w krążki. Żeberka włóż do miski i marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE ok. 1 godz. w paście madras (do której można dolać 2 łyżki oliwy) i następnie dodaj cebulę.

Ziemniaki obierz i gotuj ok. 15 min, aby szybciej się upiekły na grillu. Żeberka wyjmij z marynaty, lekko odsącz, ułóż na rozgrzanym grillu i piecz na złoty kolor przez ok. 20 min wraz z ziemniakami zawiniętymi w folię aluminiową.

W trakcie pieczenia mięso przewracaj i lekko smaruj marynatą. Kapustę pokrój w cienkie paseczki, gotuj w małej ilości lekko osolonej wody przez ok. 25 min, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj cebulę wcześniej podsmażoną na patelni, 1 łyżkę pikantnego ketchupu i drobno pokrojony koperek. Duś całość przez 15 min. Żeberka przełóż na talerz, kapustę nałóż do miseczki. Potrawę podaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego!
-------------------------------------
SZASZŁYK Z KURCZAKA W MARYNACIE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ I PAPRYKI Z SOSEM JOGURTOWYM CURRY I ZIEMNIAKIEM PIECZONYM
00:45
2 porcje
prosty
SKŁADNIKI
250 g filetów z piersi kurczaka
2 pieczone ziemniaki
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 czerwona cebula
1/2 gałązki selera naciowego
1 cebulka wiosenna
100 g jogurtu greckiego
1/8 opakowania szafranu
1/2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
2-3 gałązki natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1/2 limonki
50 ml oliwy
1/4 opakowania mieszanki sałat
1 łyżeczka kminku
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obierz czosnek i cebulę. Umyj pozostałe warzywa. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z kminkiem. Seler naciowy pokrój na kawałki, czosnek i natkę posiekaj.

W wysokim naczyniu zmiksuj razem seler, natkę, czosnek, tymianek i szafran. Przypraw słodką papryką w proszku, solą i pieprzem i wymieszaj. Dopraw na koniec sokiem z limonki i otartą skórką. Odłóż 1 łyżeczkę marynaty do sałaty.

Ugotowane ziemniaki zawiń w aluminiową folię. Rozgrzej piekarnik lub grill węglowy i wstaw je do pieczenia. Filety z kurczaka pokrój w grubą regularną kostkę i wymieszaj z marynatą. Zostaw kurczaka na kilka minut, aby przeszedł smakiem aromatycznej marynaty.

Papryki umyj i pokrój w kostki, cebulę czerwoną pokrój w podobną kostkę, rozkładając każdy plasterek. Nabij mięso na patyk bambusowy przemiennie z kolorową papryką i czerwoną cebulą. Szaszłyki piecz na grillu z każdej strony, aż się zrumienią i wypieką w środku.

W misce wymieszaj sałaty z oliwą i sokiem z limonki oraz łyżeczką marynaty do kurczaka. Sałatę ułóż na półmisku. Pieczonego ziemniaka rozetnij na krzyż nożem i ściśnij ziemniaki do środka, aby wydobyć miąższ. Nałóż na wierzch jogurt i lekko przypraw solą, pieprzem oraz pokrojoną drobno zieloną cebulką. Dekoracyjnie połóż szaszłyki, opierając je o ziemniaki. Smacznego!
Kiełbasa z chrzanem 
Składniki:
1 cebula
1 kg kiełbasy
sól                 (zależy od gustu)
słodka papryka   (zależy od gustu)
czerwona cebula (1 sztuka)
pieprz            (zależy od gustu)
chrzan            (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić na mniejszą porcję , a następnie ponacinać ukośnie . W kiełbasę trzeba oprószyć pieprzem i słodką papryką , posypać odrobiną soli.
Całość położyć na rozpalony ruszt i zapiec .

Gdy się już zapiecze wyłożyć na talerzu z chrzanem , oraz Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka i posypać na talerz .
-----------------------------------------------
Szaszłyk wołowy z surową cebulą

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2 szalotki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Przygotowanie:
 Mięso trzeba umyć , a potem osuszyć następnie pokroić w słupki.Później polać olejem i posypać cukrem i dobrze wszystko wymieszać ..
Szalotki obierz i pokrój na drobną kostkę a czosnek obierz i dobrze go rozgnieć a następnie wymieszaj oba składniki z sosem sojowym, mąką i pieprzem.
  Zrobioną marynatą wcześnie zalej mięso i wstawić do lodówki na pół godzinki
Mięso trzeba osączyć i nadziać je na patyki
 Grilla trzeba rozgrzać , a następnie po 3 min. z każdej strony 
Cebulę oskrobać i pokroić w grubą kostkę i posypać szaszłyki 
---------------------------------------
Filet z kurczaka w glazurze
Składniki :
50 dag piersi kurczaka
2 pęczki dymki
na glazurę:
po 1/4 szklanki wina wytrawnego i sosu sojowego
1 łyżeczka cukru , 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Wykonanie:
 Przygotować glazurę: w małym naczyniu wymieszać wino , sos sojowy , cukier i imbir . Piersi kurczaka umyć , osuszyć . Zielone twarde końce cebulki pociąć na kawałki o długości około 5 centymetrów . Przygotować 4 szpadki i nadziewać na przemian kawałki mięsa i dymkę . Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec , często przewracając. Co jakiś czas smarować glazurą  
-------------------------------------
 Pikantne udka
Składniki:
4 udka z kurczaka
na marynatę:
1/2  szklanki soku pomidorowego , 1/2 szklanki ketchupu
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
kilka kropli sosu tabasco
szczypta curry
cukier, kminek , sól

Wykonanie:
 Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać i odstawić. Udka umyć, osuszyć , naciąć, posmarować marynatą i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce . Mięso przełożyć na tace z folii aluminiowej ,nakryć kawałkiem folii i piec 5 minut. Polać marynatą, odwrócić i piec jeszcze 5 minut bez przykrywania . Udka polać sosem i piec dalej , aż będą całkiem miękkie . Podawać z upieczonymi na grillu ziemniakami .  
-----------------------------------
Kiełbasa z warzywami
Składniki:
1 kg kiełbasy grillowej
25 dag boczku
2 pomidory
1 papryka
1 cebula
2 ogórki
10 dag cukinii
25 dag żółtego sera
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka vegety

Wykonanie:
 Wszystkie warzywa  umyć , obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę pokroić na niezbyt duże kawałki. Przygotować arkusze folii aluminiowej . Na każdym ułożyć kawałek kiełbasy, plasterek boczku, warzywa, posypać startym żółtym serem. Paprykę , koncentrat pomidorowy i olej wymieszać i polać kiełbasę , warzywa i boczek . Posypać vegetą , folię szczelnie zawinąć , ułożyć na rozgrzanym ruszcie i zapiekać około 20 minut.  
-----------------------------------------
Kiełbasa w słodko - pikantnej polewie

Składniki:
1 kg kiełbasy grillowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru , 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
 Kiełbasę ponacinać , zwinąć w krążek i piec przez 10 minut . Ketchup , miód , cukier i olej wymieszać dokładnie , aż powstanie słodko - pikantna masa , doprawić pieprzem . Mieszaniną posmarować kiełbasę i piec 5 minut , następnie odwrócić i piec kolejne 5 minut . Po tym czasie posmarować jeszcze kiełbaski pozostałą masą i zapiekać jeszcze kilka chwil .
---------------------------------------------
Kiełbasa na ostro

Składniki:
8 kiełbasek grillowych
na glazurę:
1 szklanka pikantnego ketchupu , po 2 łyżki miodu i sosu sojowego
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce pieprzu cayenne i imbiru w proszku

Wykonanie:
 Przygotować glazurę: ketchup dokładnie wymieszać z miodem , sosem sojowym , pieprzem , imbirem i zmiażdżonym czosnkiem . Kiełbaski ponacinać poprzecznie , podpiec na grillu , nasmarować glazurą i dalej zapiekać, obracając i smarując glazurą jeszcze kilka razy .  
---------------------------------------------
Odkąd wymyślono grill, podbił on w oka mgnieniu kuchnie (i podniebienia) na całym świecie.Soczyste mięso prosto z gorącego rusztu może występować w różnych odsłonach - z sałatą, warzywami, z dodatkiem świeżych ziół czy też wszelakich sosów, które oprócz ozdoby doskonale podkreślają smak. Przygotowanie mięsa na grilla to nie lada wyzwanie. Sprawdź przepisy na tego rodzaju dania i zachwyć swoich gości.
Burgery z grillowanego kurczaka z majonezem z pieczonego czosnku
Składniki:
2 piersi z kurczaka4 miękkie bułki do hamburgerów1 łyżka przyprawy do chili con carnekilkanaście kropel sosu tabasco2 łyżki oleju słonecznikowego1 duży dojrzały pomidorkilkanaście listków rukolisól
Majonez:
1 główka czosnku1 żółtko100 ml oleju słonecznikowegoświeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytrynysól
Sposób przyrządzania:
1 Piersi przecinamy wzdłuż na pół. Mieszamy olej z przyprawą do chili con carne i tabasco, dodajemy sól do smaku, otaczamy w marynacie piersi, odstawiamy.
2 Ucinamy czubek z główki czosnku, kładziemy ją na ruszt i pieczemy, aż czosnek zmięknie i nabierze kremowej konsystencji.
3 Wyciskamy ząbki do moździerza, ucieramy z solą, dodajemy żółtko, stopniowo wlewając olej, kręcimy majonez, dodając na końcu sok z cytryny.
4 Kładziemy na ruszt kurczaka, pieczemy z obu stron do zrumienienia, zdejmujemy.
5 Bułki przecinamy i lekko podpiekamy z przeciętych stron. Smarujemy podpieczone strony majonezem, układamy listki rukoli, plastry pomidorów i kawałki mięsa, składamy bułki, spinamy wykałaczkami, podajemy.
-------------------------------------------------
Grillowana wędzona ćwiartka z kurczaka
Składniki:
4 ćwiartki wędzonego kurczaka
Sposób przyrządzania:
Ćwiartkę kurczaka połóż na grill i obracając, opiekaj przez około 20 min. Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać z grzankami z masłem czosnkowym. Przed grillowaniem ćwiartkę kurczaka możesz podzielić na dwie części.
----------------------------------------------------
Biała kiełbasa z ananasem
Składniki:
500 g białej kiełbasy gotowanej
1 świeży ananas
30 ml miodu płynnego
30 ml sosu sojowego jasnego
80 ml ketchupu
60 ml oliwy z oliwek
po 1 łyżeczce bazylii, tymianku i oregano
Sposób przyrządzania:
Kiełbasę pokrój na równe kawałki mniej więcej 4–5-centymetrowe. Ananasa obierz i pokrój go w plastry tej samej wielkości co kiełbasa. W misce wymieszaj oliwę, zioła, sos sojowy, ketchup i miód. Pokrojoną kiełbasę włóż do przygotowanej glazury na 15 minut. Po tym czasie kawałki kiełbasy i ananasa nadziej na szpilki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki połóż na rozgrzanym grillu i zrumień z każdej strony.
--------------------------------------------------------
Filet z kurczaka w ziołowej marynacie z grillowaną fetą
Składniki:
​1 podwójny filet z kurczaka150 g sera typu feta1 mały pomidor1 mała czerwona cebula2 ząbki czosnku50 ml oliwy z oliwekprzyprawy: łyżeczka oregano
Marynata:
1/2 szkl. olejusok z 1/2 cytryny1 łyżeczka musztardyprzyprawy: po łyżeczce tymianku, szałwii, bazylii i papryki słodkiej1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzania:
W szklanym naczyniu zmieszaj olej z sokiem z cytryny, musztardą, ziołami i solą. Mięso pokrój w poprzek włókien na plastry grubości ok. 2 cm. Pokrojone mięso włóż do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.
Fetę pokrój w plastry grubości centymetra. Z folii aluminiowej przygotuj małe łódeczki wielkości plastrów sera. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i oregano. Gotową miksturą posmaruj plastry fety i ułóż je w łódeczkach z folii. Pomidora i cebulę pokrój w plastry i ułóż na plastrach fety.
Mięso wyciągnij z marynaty i połóż na mocno rozgrzanym grillu. Kiedy plastry zrumienią się z jednej strony, obróć je na drugą i połóż obok łódeczki z fetą. Całość grilluj aż mięso odpowiednio się zarumieni. Gotowe mięso nałóż na talerze i na wierzch połóż wyciągniętą z folii fetę z warzywami.
--------------------------------------------------------
Grillowane roladki z indyka z melonem
Składniki:
​500 g sznycli z indyka5–6 plastrów surowej szynki lub boczku1/4 żółtego melona50 ml oleju z pestek winogron1 łyżeczka pieprzu kolorowegosól
Sposób przyrządzania:
Sznycle rozbij i lekko oprósz solą. Jeżeli wędlina jest mocno słona, użyj niewielkiej ilości soli lub nie używaj jej wcale. Ziarenka pieprzu stłucz w moździerzu i wysyp na sznycle. Zanurz mięso w oleju z pestek winogron.
Melona obierz ze skóry i pokrój na cieniutkie plasterki. Na rozbitym mięsie rozłóż wędlinę i plastry melona. Dokładnie zawiń mięso w roladki i zepnij wykałaczkami. Połóż roladki na rozgrzanym grillu i dokładnie opiecz z każdej strony. Podawaj z sałatą.
SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I SATAY Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
Satay z kurczaka:

1 podwójny filet z kurczaka
1 pomarańcza (sok + skórka)
1–2 łyżeczki płatków chilli
przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Sałatka:

500 g szparagów
1 op. roszponki
pęczek rzodkiewek
250 g pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
1/4 pęczka koperku
4 łyżki kiełków rzodkiewki
Sos do sałatki:

5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
olej
sol
Sposób przygotowania :
Umyty filet z kurczaka okrój z tłuszczu i błonek. Przekrój wzdłuż na pół i pokrój na mniejsze paski. Przełóż do miski. Otrzyj skórkę z pomarańczy do mięsa, wyciśnij sok z pomarańczy i też dodaj do mięsa. Przypraw kurczaka łyżeczką soli, szczyptą pieprzu oraz płatkami chilli. Odstaw na 30 min do zamarynowania. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przynajmniej 15 min. Nabij zamarynowane mięso na patyczek i grilluj na rozgrzanym ruszcie do zarumienienia mięsa. Równocześnie grilluj obrane szparagi, posmarowane olejem i oprószone solą.
Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj dressing do sałatki. Wymieszaj oliwę, musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż pokrojone warzywa na talerzu, dodaj zgrillowane szparagi oraz kurczaka. Obsyp danie kiełkami rzodkiewki i polej sosem tuż przed podaniem.
----------------------------------------------
WOŁOWINA NA GRILLOWANYCH SZPARAGACH Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORKÓW
SKŁADNIKI
2 steki z rostbefu (ok. 200 g)
50 ml oliwy z oliwek
2 gałązki tymianku
1/2  ząbka czosnku
40 g masła
400 g szparagów zielonych
100 g pomidorków koktajlowych kolorowych
1 cebula szalotka
3 gałązki kolendry
szczypta szafranu (nitki)
1/2 limonki
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania :
Steki umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Obierz czosnek i drobno pokrój. Listki tymianku otrzyj z gałązek. W moździerzu zgnieć czosnek z tymiankiem i szczyptą soli. Dodaj jeszcze grubo mielony pieprz. Dolej 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Do zamarynowania mięsa wykorzystaj tylko 1 łyżeczkę marynaty, resztę dodaj do warzyw. Natrzyj steki i odstaw do zamarynowania na ok. 15 minut.
Obierz zielone szparagi, ale tylko zdrewniałą część, czyli do ok. 1/2 długości. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałą marynatą czosnkowo-tymiankową. Przypraw jeszcze szczyptą soli.
Rozgrzej grill i na ruszcie ułóż steki, a obok szparagi. Grilluj mięso z każdej strony ok. 4 minut. Potem przesuń mięso na brzeg grilla, aby dopiekło się w środku. Nałóż na nie masło, aby poprawić smak mięsa i przypraw solą. Szparagi nie muszą być długo grillowane, wystarczą zaledwie 4 minuty.
Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Obierz cebulkę szalotkę i drobno pokrój. Wymieszaj pomidorki z cebulką, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. W małym naczyniu rozpuść szczyptę szafranu w 1 łyżce wrzątku. Mocz nitki przez 5 minut, aż puszczą aromat, smak i złoty kolor. Do wywaru z szafranem dodaj sok z limonki, przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Poszarp jeszcze listki kolendry i dodaj ziarenka zielonego pieprzu. Na koniec dołóż pomidory z cebulką i wymieszaj. Na półmisku ułóż szparagi, a na nich steka. Nałóż sos z pomidorów i udekoruj gałązką tymianku.
-------------------------------------------------
KARCZEK W MARYNACIE
SKŁADNIKI
4 porcje zamarynowanego karczku
Sposób przygotowania:
Porcje karczku połóż na rozgrzanym grillu i opiekaj, przewracając od czasu do czasu, aż mięso będzie złotobrązowe.
------------------------------------------------
KIEŁBASA Z GRILLA OWIJANA BOCZKIEM
SKŁADNIKI
600 g kiełbasy śląskiej
8 plastrów cienko pokrojonego boczku wędzonego (ok. 80 g)
Sposób przygotowania :
Kiełbasę owiń plasterkami boczku wędzonego i i zepnij małymi wykałaczkami. Smaż na grillu, na średnim ogniu przez ok. 15 min.
----------------------------------------------------
SZASZŁYKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ PRZEKŁADANE PAPRYKĄ I CEBULĄ
SKŁADNIKI
500 g szynki wieprzowej
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
½ papryki zielonej
2 średnie cebule
4–5 łyżek oleju
przyprawy: przyprawa do grilla
Sposób przygotowania :
Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oleju i przyprawy do grilla. Zamocz mięso i wstaw do lodówki na 2 godz. W międzyczasie pokrój paprykę w dużą kostkę (2 cm x 2 cm). Cebulę pokrój na ćwiartki. Na patyki szaszłykowe nabijaj na przemian kawałki mięsa, papryki i cebuli. Smaż na grillu przez około 25 min, często obracając.
-----------------------------------------------
KARKÓWKA WIEPRZOWA W MARYNACIE Z KETCHUPU
SKŁADNIKI
800 g karkówki bez kości
4 łyżki oleju
6 łyżek ketchupu
5 ząbków czosnku
przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, jałowiec (4 ziarnka)
Sposób przygotowania :
Olej wymieszaj z ketchupem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Mięso umyj, podziel na 4 kotlety. Rozbij tłuczkiem. Włóż do przygotowanej marynaty i wstaw do lodówki na 4 godz. Następnie smaż na rozgrzanym ruszcie po 12 min z każdej strony.
cdn.
______________________________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/grillowane-roladki-z-indyka-z-melonem/#

Biografia:
Kolekcja Kuchnia Polska " Potrawy z Grilla"

Komentarze