Reklama

KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM Z RYŻEM


00:50
2 porcje
bardzo prosty
SKŁADNIKI
​2 plastry karkówki (ok. 350 g)
1/2 szklanki ryżu białego
2 łyżki oleju do smażenia
4 łyżki mąki pszennej
ok. 10 pomidorków koktajlowych
przyprawy: sól, pieprz, tymianek suszony
Sos pomidorowy:

4 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos pomidorowy: w małym rondlu rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę i zarumień na oleju. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Zalej pomidorami z puszki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, octem i duś i  wszystko przez ok. 10 min na wolnym ogniu.

Karkówkę umyj, osusz, lekko rozbij, a następnie natrzyj solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na duży talerz wsyp mąkę, obtocz w niej z każdej strony karkówkę. Na patelni rozgrzej olej, mięso otrzep z nadmiaru mąki i smaż je na wolnym ogniu przez ok. 5 min z każdej strony.

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°, na ruszcie ułóż karkówkę i podpiecz (ok. 10 min). Karkówkę przełóż na talerz, ułóż na wierzchu sos pomidorowy, a na nim ryż. Podawaj ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze