Reklama

Szaszłyki z kiełbasą i śliwką



SZASZŁYKI Z KIEŁBASĄ I ŚLIWKĄ
00:30
6 porcji
bardzo prosty
SKŁADNIKI
4 cienkie plastry karczku
2 kiełbasy typu „podwawelska”
100 g śliwek kalifornijskich
Marynata:

1/2 szkl. oleju
sok z 1/2 cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki śliwowicy
przyprawy: po łyżeczce tymianku, papryki słodkiej, soli i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: do szklanego naczynia wlej olej i sok z cytryny, dodaj wszystkie przyprawy, śliwowicę, powidła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Plastry karczku opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Naczynie z mięsem w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin.

Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w grubsze plastry. Wyciągnij mięso z marynaty. Na patyczki do szaszłyków ponadziewaj na przemian kawałki mięsa, śliwki kalifornijskie i plastry kiełbasy. Zrumień szaszłyki z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu.

Komentarze