Reklama

Kurczak z morelami


Pieczone morele nadadzą Twojemu niedzielnemu obiadowi wyjątkowego smaku.

 110 min.   6 porcje
 Kurczak z morelami
Składniki
1 kurczak
3 morele
60 ml musztardy dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
1 czerwona cebula
140 ml wody lub bulionu
Zamów składniki online
Sposób przygotowania
1
Nagrzej piekarnik do 175°C. Obmyj dokładnie morele i przekrój je na połówki. Pokrój następnie cebulę.
2
Wymieszaj w misce oliwę z oliwek, ocet i musztardę.
3
Mieszanką natrzyj kurczaka wewnątrz i z zewnątrz.
4
Naczynie żaroodporne wyłóż cebulą, na niej połóż kurczaka i polej całość wodą lub bulionem.
5
Piecz przez 60 minut, a następnie dodaj morele. Możesz włożyć je do wnętrza kurczaka lub na zewnątrz. Piecz przez następne 30 minut. Co jakiś czas polewaj wyciekającym tłuszczem.
6
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw mięso na 15 minut. Podawaj z cebulą i morelami. Porada: Do tego dania doskonale pasuje ryż gotowany z goździkiem.

Komentarze