Reklama

ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE SEROWYM Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI

00:50
2 porcje
bardzo prosty
SKŁADNIKI
4 filety z łososia
1 łyżeczka bazylii suszonej
½  szklanki mąki
3 łyżki oleju
2 łyżki ostrej musztardy kremskiej
1 łyżka masła
6 ziemniaków
przyprawa: sól, pieprz
Sałatka:

6 liści sałaty
1 pomidor
100 g sera rokpol
3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
½  łyżeczki ostrej musztardy
przyprawy: sól, pieprz
Sos serowy:

700 ml mleka skondensowanego mleka lub śmietany
200 g pokruszonego sera rokpol (lub innego pleśniowego)
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do rondla wlej śmietanę lub skondensowane mleko, dodaj ser rokpol i mieszaj, aż do zagotowania.
Do miski włóż porwaną sałatę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, pokrojony lub pokruszony drobno ser.

Przygotuj dressing: oliwę i ocet wymieszaj dokładnie z musztardą, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Filety z łososia, posól i popieprz, posyp bazylią, posmaruj musztardą i marynuj przez 30 min. W tym czasie obierz ziemniaki i podgotuj je (ok. 20 min) w osolonej wodzie.

W międzyczasie rozgrzej olej na patelni, obtocz filety z łososia z dwóch stron w mące i usmaż rybę z na złoty kolor (usmażonego łososia przykryj talerzem lub folią, aby nie ostygł).

Odcedź ziemniaki, lekko przestudź, pokrój w ósemki i piecz z masłem w piekarniku na ruszcie przez ok. 10 min w temperaturze 220°.

Połącz dressing i z sałatą, serem i pomidorami.

Na talerzu układaj upieczone ziemniaki, a obok kawałki upieczonej ryby. Polej rybę sosem serowym (sos powinien być ciepły). Podawaj z sałatką. Smacznego!

Komentarze