Reklama

Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe



Makowiec



Można śmiało powiedzieć, że królem polskich stołów podczas świąt jest makowiec. Wiele osób, które są początkujące w dziedzinie pieczenia zastanawia się jak upiec makowiec i czy w ogóle laik jest w stanie samodzielnie przygotować tego typu deser. Oczywiście, jest to jak najbardziej możliwe.



Do wypieku makowca wystarczy ciasto drożdżowe i masa makowa. Taką można przygotować samodzielnie lub kupić gotową, w puszce. Kosz wykonania ciasta jest bardzo tani i wystarczy mieć mąkę, drożdże, cukier, jajka i mak.



Sernik



To jedno z najbardziej popularnych ciast, które lubi chyba każdy. Aksamitna struktura i lekko waniliowa nuta sprawiają, że serniki świąteczne mają niezrównanych fanów. To jednak wypiek dla bardziej doświadczonych. Ser w trakcie pieczenia może opaść. Masa serowa nie lubi nagłych zmian temperatury, dlatego należy jak ognia unikać otwierania piekarnika. Produkty potrzebne do przygotowania sernika to: biały ser twarogowy (najlepiej już zmielony), wanilia, jajka, mleko, mąka.



Piernik



Ciasto, które jest bezpośrednio kojarzone z okresem świątecznym jest też bez wątpienia piernik. Pachnący przyprawami wabi do stołu wszystkich domowników. Przygotowuje się go na bazie miodu, mąki, cukru, jajek, sody oczyszczonej i specjalnych przypraw. Można je zrobić samemu, albo kupić gotową mieszankę. W ich skład wchodzi między innymi cynamon, kardamon i goździki. Piernik jest całkiem prosty w przygotowaniu i właściwie zawsze się udaje. Polecany jest więc wszystkim początkującym cukiernikom.



Różnego rodzaju urocze ciasteczka



W okresie świątecznym niezwykle popularne są też ciasteczka, lubiane przede wszystkim przez najmłodszych domowników. Bardzo smaczne są kruche ciasteczka w kształcie gwiazdek, cynamonowe ciastka. Najsłynniejsze są jednak pierniczki z lukrem, które są ozdobą każdej kolacji wigilijnej.


 Autor: Anna Michniewicz

 Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze