Reklama

Sola w panierce z frytkami i ketchupem


Filety z soli, jeżeli są mrożone, najlepiej rozmrozić wkładając je wcześniej na noc do lodówk...

 45 min.   4 porcje
 Sola w panierce z frytkami i ketchupem
Składniki
4 filety z soli
1 kg ziemniaków
1/2 l oleju do smażenia
kilka listków zielonej sałaty do dekoracji
kilka łyżek keczupu
1/2 cytryny
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju do smażenia
przyprawy: sól
Zamów składniki online
Opis
Filety z soli, jeżeli są mrożone, najlepiej rozmrozić wkładając je wcześniej na noc do lodówki. Następnego dnia opłucz rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny i posól.

Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w słupki. Następnie przepłucz w zimnej wodzie i osusz w ściereczce. Rozgrzej olej i usmaż w nim frytki na złoty kolor (ok. 25 min). Po usmażeniu odsącz frytki z nadmiaru tłuszczu.

W trakcie smażenia frytek przygotuj rybę: mąkę przesyp na duży talerz i równo obtocz w niej rybę, a następnie otrzep ją z nadmiaru mąki. Kładź rybę na rozgrzanym oleju i smaż na rumiano z dwóch stron. Podawaj z frytkami, ketchupem i liśćmi sałaty.

Komentarze