Reklama

Pieczona polędwica wieprzowa z warzywami


Jeżeli lubisz aromat świeżych ziół, spodoba Ci się ten przepis. To danie przyciąga uwagę wszystkich gości wyjątkowych smakiem i niesamowitym wyglądem.

 45 min.   4 porcje

Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
½ kg ziemniaków (czerwonych)
½ kg marchewki
2 cebule
2 czosnki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
sól i pieprz
olej
Zamów składniki online
Opis
Przepis poleca także nasza ekspertka żywieniowa, Zuzana Pavelková Šafářová:„Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera egzogenne kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, a są one potrzebne do syntezy białek. Polędwica to najchudsza część wieprzowiny, ceniona przede wszystkim ze względu na zawartość witamin z grupy B, głównie B12 i żelaza, które są niezbędne do produkcji krwi i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest doskonałym źródłem cynku, który odgrywa kluczową rolę w pracy układu odpornościowego. Mięso zawsze warto łączyć z warzywami ze względu na błonnik. Ponieważ mięso obciąża jelito grube, błonnik zawarty w warzywach równoważy jego wpływ. Błonnik jest najważniejszym składnikiem przeciwdziałającym nowotworom jelita grubego. Warzywa poddane obróbce termicznej są lekkostrawne, a organizm lepiej przyswaja zawarte w nich składniki odżywcze i minerały. Ziemniaki nie zawierają tłuszczu, za to mają dużo błonnika, witamin, przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę C, potas, magnez, żelazo i antyoksydanty, które wzmacniają odporność i przeciwdziałają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.”

Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
2
Umyj i oczyść polędwiczkę, posmaruj odrobiną oleju i posyp mieszanką przypraw.
3
Usmaż polędwicę ze wszystkich stron na patelni.
4
Umyj i obierz marchewki - zostaw je w całości. Oczyść ziemniaki, cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek przekrój na pół.
5
Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem, umieść w środku mięso i otocz warzywami. Przypraw całość świeżymi ziołami.
6
Naczynie żaroodporne z mięsem i warzywami włóż do rozgrzanego piekarnika na 25-35 minut.
7
Wyciągnij i odstaw danie na 5-10 minut przed krojeniem i serwowaniem. Pokrój polędwiczki na plastry i podawaj z warzywami.

Komentarze