Reklama

Egzotyczne połączenia smaków - poznaj słodką kuchnię meksykańską



Odkrywamy tajemnicze nazwy



Osobom, które chcą poznać kuchnię meksykańską zdradzamy, że mole to popularny słodko-pikantny sos meksykański. Podaje się go zazwyczaj z ryżem i kawałkami mięsa z indyka lub kurczaka. Oryginalne danie składa się z dużej ilości regionalnych przypraw, a przygotowanie go jest bardzo czasochłonne.



Polacy lubią zapożyczać dania z innych kultur, aby następnie lekko je modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji smakowych. Chociaż znalezienie w naszych sklepach oryginalnych i świeżych meksykańskich przypraw (w całym ich bogactwie i różnorodności odmian) jest niezmiernie trudne, możemy przywołać na pomoc tradycyjnie polską kreatywności - i proponujemy uproszczoną wersję kurczaka mole. Nie będzie ona zresztą mocno odmienna od codziennych potraw mieszkańców Meksyku – również tam gospodynie kupują już na ogół gotową, produkowaną masowo podstawę do sosu, a gotowanie z kupionych na lokalnym targu składników staje się coraz rzadsze. Co więcej – odpowiednio dobrane przyprawy, które z łatwością w Polsce kupimy, potrafią zapewnić smak maksymalnie zbliżony do oryginalnego.



Meksykańskie szaleństwo



Czas przystąpić do pracy! W pierwszej kolejności zrób listę zakupów i skieruj swe kroki do sklepu. Oto, co będzie Ci potrzebne, aby przygotować egzotyczny sos:




Łyżka oliwy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 gwiazki anyżu
4 goździki
Laska cynamonu
Pół łyżeczki mielonego cynamonu
Łyżeczka nasion kolendry
3 papryczki chilli
Pół świeżej papryki
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki zmielonych migdałów
5 łyżek ziaren sezamu
2 łyżki orzeszków ziemnych solonych
Pół łyżeczki soli morskiej
Łyżka cukru
1/3 szklanki rodzynek
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (najlepiej 75%)
2 łyżki gorzkiego kakao


Sos to tylko i jednocześnie aż dodatek do dania głównego. Do pełnego talerza brakuje nam jeszcze:




Ryżu (według uznania)
kilku plastrów ananasa
kurczaka






Załóż fartuszek i przystąp do gotowania



Zaczynając od tego, co najprostsze, kurczaka przygotuj w tradycyjny sposób – wstaw go do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj przez około 50 min.



Teraz zabierz się za przyszykowanie najważniejszego elementu obiadu, czyli sosu.



Do niedużego garnka wlej łyżkę oliwy, na rozgrzany tłuszcz połóż plasterki cebuli. Następnie dodaj obrane i przepołowione ząbki czosnku, anyż, goździki, laskę cynamonu, kolendrę i pokrojone papryczki chili. Nie zapomnij wcześniej oczyścić ich z pestek! Smaż wszystko, mieszając przez około 5 minut. Później wlej szklankę bulionu i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.



W tym samym czasie rozgrzej patelnię, wsyp na nią zmielone migdały, sezam i orzechy ziemne. Podprażaj je przez średnio 2 minuty, aby później przesypać je do garnka z bulionem.



Dodaj drugą szklankę bulionu, mielony cynamon, sól, cukier, rodzynki. Całość przykryj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu, następnie zdejmij przykryty garnek z ognia na mniej więcej taki sam czas. Aby przyspieszyć, bazę sosu możesz przygotować dzień wcześniej.



Po krótkiej przerwie wyjmij z garnka anyż, cynamon i goździki. Pozostałe składniki zmiksuj, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Na końcu dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz kakao, wszystko mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Sos gotujemy przez około pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Na koniec można wszystko jeszcze raz zmiksować.

 Autor: Ryszard Kawa


 Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze