Reklama

PIEROGI GRYCZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

01:00

20 porcji

prosty

SKŁADNIKI

350 g kapusty kiszonej

50 g grzybów suszonych

50 g suszonej wędzonej gruszki

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, szczypta kminku

200 g mąki gryczanej

100 g mąki ziemniaczanej

250 ml wrzącej wody

1/2 łyżeczki soli

40 ml oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania :

Grzyby umyj i namocz. Kapustę wyłóż na deskę do krojenia i kilka razy przekrój. Następnie wrzuć ją do garnka wraz z przyprawami, gruszką pokrojoną w kawałki i grzybami. Podlej nieco wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kapustę do miękkości. Na koniec maksymalnie odparuj płyn z gotowania. Ugotowaną kapustę przestudź.

 

Mąki i sól wymieszaj w misce, dolej wrzącą wodę i olej. Wymieszaj całość łyżką i odstaw do przestudzenia. Kiedy ciasto będzie można dotknąć ręką, wyrób je szybko. Wałkuj ciasto na placki nieco grubsze niż z mąki pszennej – ok. 3 mm. Z ciasta wykrój szklanką kółka. Nałóż farsz i dokładnie zlep pierożki. Pierożki wrzucaj partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotuj przez minutę od wypłynięcia na niezbyt dużym ogniu. Podaj pierożki ze smażoną cebulką i zieloną pietruszką.



Komentarze