01:00
20 porcji
prosty
SKŁADNIKI
350 g kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych
50 g suszonej wędzonej gruszki
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, szczypta kminku
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
250 ml wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
40 ml oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania :
Grzyby umyj i namocz. Kapustę wyłóż na deskę do krojenia i kilka razy przekrój. Następnie wrzuć ją do garnka wraz z przyprawami, gruszką pokrojoną w kawałki i grzybami. Podlej nieco wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kapustę do miękkości. Na koniec maksymalnie odparuj płyn z gotowania. Ugotowaną kapustę przestudź.
Mąki i sól wymieszaj w misce, dolej wrzącą wodę i olej. Wymieszaj całość łyżką i odstaw do przestudzenia. Kiedy ciasto będzie można dotknąć ręką, wyrób je szybko. Wałkuj ciasto na placki nieco grubsze niż z mąki pszennej – ok. 3 mm. Z ciasta wykrój szklanką kółka. Nałóż farsz i dokładnie zlep pierożki. Pierożki wrzucaj partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotuj przez minutę od wypłynięcia na niezbyt dużym ogniu. Podaj pierożki ze smażoną cebulką i zieloną pietruszką.
20 porcji
prosty
SKŁADNIKI
350 g kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych
50 g suszonej wędzonej gruszki
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, szczypta kminku
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
250 ml wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
40 ml oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania :
Grzyby umyj i namocz. Kapustę wyłóż na deskę do krojenia i kilka razy przekrój. Następnie wrzuć ją do garnka wraz z przyprawami, gruszką pokrojoną w kawałki i grzybami. Podlej nieco wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kapustę do miękkości. Na koniec maksymalnie odparuj płyn z gotowania. Ugotowaną kapustę przestudź.
Mąki i sól wymieszaj w misce, dolej wrzącą wodę i olej. Wymieszaj całość łyżką i odstaw do przestudzenia. Kiedy ciasto będzie można dotknąć ręką, wyrób je szybko. Wałkuj ciasto na placki nieco grubsze niż z mąki pszennej – ok. 3 mm. Z ciasta wykrój szklanką kółka. Nałóż farsz i dokładnie zlep pierożki. Pierożki wrzucaj partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotuj przez minutę od wypłynięcia na niezbyt dużym ogniu. Podaj pierożki ze smażoną cebulką i zieloną pietruszką.
Komentarze