Reklama

Zupy

FLACZKI TRADYCYJNE
SKŁADNIKI:
 1 kg surowych i pokrojonych flaczków wołowych, 1/2 kurczaka, 200 g wołowiny z kością, marchewka, 1/2 małego selera, 1/2 białej części pora, liść laurowy, 3 angielskie ziela, majeranek, 2 łyżki masła, łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Z kurczaka i wołowiny gotujemy esencjonalny rosół. Jarzyny kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Mięso wyjmujemy z rosołu, flaki parzymy wrzątkiem. Jarzyny, flaki i przyprawy wkładamy do rosołu. Gotujemy do miękkości, doprawiamy. Z mąki i łyżki masła robimy zasmażkę i łączymy ją z zupą. Doprawiamy majerankiem do smaku.
                    SMACZNEGO
------------------------------------------
KOLOROWA ZUPA
SKŁADNIKI:
3 średnie marchewki, 20 dag zielonej fasolki szparagowej, 20 dag żóltej fasolki szparagowej, mały brokuł, torebka ugotowanego ryżu, 1 litr rosołu, sól, pieprz, vegeta
PRZYGOTOWANIE:
Do rosołu dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, obie fasolki i różyczki brokułu i gotujemy,  aż zmiękną. Wsypujemy ryż, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą do smaku.
                       SMACZNEGO
------------------------------------------
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
SKŁADNIKI:
300 g mrożonego groszku, główka sałaty, cebula, 1 litr bulionu warzywnego z kostki, 5 łyżek śmietany 22%, 2 łyżki listków mięty, 2 łyżki masła, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na maśle na patelni. Groszek płuczemy, osączamy.  Salatę myjemy i osuszamy. Małe listki sałaty odkładamy do dekoracji, a pozostałe rwiemy i razem z groszkiem dodajemy do cebuli. Wlewamy szklankę bulionu i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Lekko studzimy, miksujemy, wlewamy resztę buliony i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy. Wlewamy na talerze, posypujemy listkami mięty oraz odłożonymi listkami sałaty.
                                   SMACZNEGO
----------------------------------------
ZIMOWA ZUPA GULASZOWA
SKŁADNIKI:
250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny, 4 duże cebule, papryka zielona i czerwona, 2-3 lyżki przecieru pomidorowego, puszka kukurydzy, 3 duże ziemniaki, natka pietruszki do dekoracji, 2-3 ząbki czosnku, łyżka suszonego majeranku, sól, pieprz, bulion z 3 kostek, oliwa do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, aż straci różowy kolor. Cebulę kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli. Cebulę, czosnek i mięso przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dusimy. Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojone w paski papryki oraz osączoną kukurydzę. Gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, doprawiamy solą. Na talerzu dekorujemy natką pietruszki.
                               SMACZNEGO
-----------------------------------------
ZUPA CZOSNKOWA
SKŁADNIKI:
1 litr chudego rosołu, 8 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, starty żółty ser
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek 5 minut na małym ogniu. Dodajemy natkę, zalewamy rosołem, gotujemy 5 minut. Zupę miksujemy lub przecieramy.
                    SMACZNEGO
------------------------------------------
ZUPA MŁODOŚCI
SKŁADNIKI:
3 cebule, 3 marchewki, duży seler, ziemniaki, 3 pietruszki, szczypta soli i kminku, 1/2 szklanki półtłustego mleka
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę siekamy w kostkę, marchewki i seler ścieramy na wiórki. Ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i zalewamy 2 szklankami wody. Doprawiamy solą i kminkiem. Gotujemy do miękkości, zaprawiając na koniec mlekiem.
                   SMACZNEGO
------------------------------------------
ZUPA OSTROGONOW
SKŁADNIKI:
0,5 kg wołowiny bez kości, 2 cebule, 0,5 kg pieczarek, 2 czerwone słodkie papryki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki czerwonego wina, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 opakowanie jasnego sosu pieczeniowego, sól, pieprz, majeranek, vegeta, olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w paski i dusimy na małym ogniu, podlewając wodą. Oczyszczone pieczarki kroimy w paski i razem z pokrojonymi cebulami dusimy na oleju do miękkości. Papryki kroimy w paski i również dusimy do miękkości. Mięso zalewamy i gotujemy, aż będzie miękkie. Dodajemy pieczarki z cebulą i papryką. Śmietanę mieszamy  ze startym żółtym serem, dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i wino. Wlewamy do zupy. Zagotowujemy i na koniec zaciągamy zupę jasnym sosem pieczeniowym.
                           SMACZNEGO
------------------------------------------
ZUPA Z SAŁATĄ
SKŁADNIKI:
dowolna ilość skrzydełek, 2 łyżki kaszy manny, 1 mała cebula, ziemniaki, marchew, 1 duża główka sałaty, małe opakowanie śmietany słodkiej, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka płuczemy i zalewamy wodą. Marchewkę myjemy, obieramy kroimy w paski, dodajemy do skrzydełek. Do zupy dodajemy obraną cebulę i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy do zupy. Pod koniec gotowania zupy wsypujemy dwie łyżkikaszy manny, gotujemy 1-2 minuty. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Opłukane i przebrane liście sałaty rozrywamy na 4-5 części, wrzucamy do garnka i mieszamy. Na talerz wlewamy trochę śmietany i zalewamy gorącą zupą.
                    SMACZNEGO
------------------------------------------
Barszcz Czerwony

Barszcz czerwony z uszkami


Składniki:

  • 5 buraków

  • 2 marchwie

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • ½ kg cebuli

  • ½ l koncentratu barszczu (kwasu buraczanego)

  • sok z 1 cytryny

  • 2 litry wody

  • 1 łyżka cukru

  • 8 suszonych dużych grzybów

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 5 ziaren pieprzu

  • przyprawy: sól do smaku


ciasto na uszka:


  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki wody

  • 1 jajo


nadzienie do uszek:


  • 8 grzybów z barszczu

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 1 jajko

  • bułka tarta (ok. 4 łyżek)

  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Umyte grzyby namaczaj w ½ l wody przez 2 godz. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się gotowały (ok. 15 min). Odcedź grzyby od wywaru.

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz kawałek pora umyj, oczyść i włóż do 1 litra gotującej się osolonej i osłodzonej wody. Po chwili dodaj obrane, opłukane i pokrojone w plastry buraki, sól i pieprz, a następnie gotuj przez ok. 30 min. Po ugotowaniu odcedź warzywa od wywaru.

Wymieszaj wywary z grzybów i warzyw, a następnie dolej kwas buraczany (na 1 i ½ l wywaru wlej ½ kwasu buraczanego). Dodaj liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dopraw według uznania solą i pieprzem (możesz też dodać majeranek), a następnie podgotuj na wolnym ogniu (ok. 20 min) i pod koniec gotowania wlej sok z cytryny do smaku.  

Przygotuj ciasto na uszka: mąkę, sól i jajko najpierw wyrób nożem. Powoli dodawaj wodę nadal wyrabiając. Później wszystko ugnieć rękami. Ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na chwilę.

Przygotuj nadzienie: grzyby zmiel razem z podsmażoną na oleju cebulką. Dodaj jajko i bułkę tartą, aby zagęścić masę (jeśli zajdzie potrzeba dodaj więcej bułki tartej). Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego małe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie, złóż po przekątnej i dokładnie zlep brzegi. Połącz również przeciwległe końce (możesz posmarować końce białkiem lub wodą, jeżeli nie będą chciały się zlepić). Gotowe pierogi podgotuj we wrzącej wodzie na chwilę przed podaniem. Gdy wypłyną, wyjmij od razu łyżką cedzakową.

Przed podaniem barszcz podgrzewaj powoli. Pamiętaj, że nie możesz go zagotować. Podawaj z uszkami.
-----------------------------------------------

Barszcz z kołdunami

Składniki:


  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 mały por
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

kołduny:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody
  • 200 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól
Sposób przyrządzania:
Obierz buraki, marchew, pietruszkę, seler, pora, cebulę i czosnek. Wszystko włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, ocet, cukier i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godz.

W międzyczasie przygotuj farsz na kołduny: grzyby ugotuj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Do tego dodaj posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, w które wbij jajko, dodaj sól i wlewaj wodę. Wszystko zagniataj, aż wyrobisz na miękkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą kieliszka. Nakładaj wcześniej przygotowany farsz i zlepiaj brzegi, formując kółka.

W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj kołduny na wrzątek i gotuj przez ok. 3 min.

Gotowe kołduny wykładaj na bulionówki i zalej odcedzonym gorącym barszczem.
------------------------------------------------------

Barszcz czerwony z rogalami z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

Składniki:

  • 2 i ½ l bulionu (może być instant)
  • 4 suszone grzybki
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki koncentratu buraczanego
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • majeranek: 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa typu „vegeta”
rogaliki:

  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • przyprawa: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Przygotuj barszcz: grzyby namaczaj przez 2 godziny w małej ilości ciepłej wody, a następnie odsącz. Do bulionu (instant lub rosołu) dodaj wszystkie przyprawy, czosnek, odsączone grzyby i suszoną włoszczyznę. Gotuj wszystko przez ok. 40 min, a następnie odcedź. Do wywaru wlej koncentrat buraczany, dopraw do smaku pieprzem, solą, przyprawą typu "vegeta" i kwaskiem cytrynowym. Do barszczu zamiast suszonej włoszczyzny możesz dodać umyte i obrane warzywa: kawałek selera, 2 marchewki, 1 pietruszkę i cebulę.

Przygotuj rogaliki: pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na łyżce oleju na wolnym ogniu zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i duś je we własnym sosie do miękkości, do momentu aż wyparuje z nich cała woda. Wytnij w cieście okrąg o średnicy około 20 cm i pokrój jak pizzę na 8 trójkątów. Do każdego trójkąta kładź po łyżeczce nadzienia i zawijaj. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki białkiem, aby były złociste. Ciasto piecz wg wskazówek na opakowaniu.

Podgrzej barszcz, nie dopuszczając do wrzenia i  podawaj z rogalikami francuskimi z pieczarkami i cebulką.
-------------------------------------------

Barszcz z nutką mięty


Składniki:
  • ​1 i 1/4 l wody
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 buraki (ok. 280 g każdy)
  • 2 łodyżki selera naciowego wraz z liśćmi
  • 1/2 pora (część biała)
  • 5 łodyżek pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • 6 gałązek mięty
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • przyprawy: 1 liść laurowy, pieprz w ziarnach
Sposób przyrządzania:
Do garnka wlej wodę, dodaj grubo pokrojoną: cebulę, marchewkę, seler i por. Dodaj pietruszkę, tymianek, sól i liść laurowy. Gotuj bulion na dość wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 1 godz.). Bulion przecedź przez sitko, wlej do garnka, dodaj obrane i starte buraki, cytrynę, miętę, cukier oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Następnie barszcz przecedź i dopraw większą ilością cytryny lub cukru do uzyskania słodko-kwaśnego smaku. Podawaj z miętą i pierożkami z fasoli.

__________________________
źródło :
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/
przepisy z książek , czasopism i internetu

Komentarze