ZAPIEKANKA SEROWA
SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków, 15 dag dobrego sera żółtego, 2 łyżki masła, 1 średnia cebula, pieprz, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Umyte ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Obraną cebulę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce, po czym wymieszać z cebulą. Żaroodporne naczynie lub formę nasmarować masłem, ułożyć w niej połowę ziemniaczanych plastrów tak, aby częściowo zachodziły na siebie; posypać pieprzem i solą. Poukładane ziemniaki przykryć masą serowo - cebulową; na wierzchu rozłożyć pozostałe ziemniaki i ponownie oprószyć sola oraz pieprzem. Pokrojone na kawałeczki masło rozsypać na ziemniakach. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Piec ok. godziny, aż ziemniaki staną się miękkie, nabierając złocisto - brązowego koloru. Gorącą zapiekankę pokroić na porcje i od razu podawać.
SMACZNEGO
-----------------------------------------
SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków, 15 dag dobrego sera żółtego, 2 łyżki masła, 1 średnia cebula, pieprz, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Umyte ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Obraną cebulę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce, po czym wymieszać z cebulą. Żaroodporne naczynie lub formę nasmarować masłem, ułożyć w niej połowę ziemniaczanych plastrów tak, aby częściowo zachodziły na siebie; posypać pieprzem i solą. Poukładane ziemniaki przykryć masą serowo - cebulową; na wierzchu rozłożyć pozostałe ziemniaki i ponownie oprószyć sola oraz pieprzem. Pokrojone na kawałeczki masło rozsypać na ziemniakach. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Piec ok. godziny, aż ziemniaki staną się miękkie, nabierając złocisto - brązowego koloru. Gorącą zapiekankę pokroić na porcje i od razu podawać.
SMACZNEGO
-----------------------------------------
Briami
Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
5 pomidorów
400 g ziemniaków
200 g fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
300 ml oliwy
3 łyżki natki pietruszkiok.
100 g startego parmezanuprzyprawy: oregano suszone, mielona papryka, sól, pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
Cukinię i bakłażana umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na 30 min. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Fasolkę szparagową umyj i oczyść. Pomidory umyj, zdejmij z nich skórkę, przekrój na 4 części i oczyść z pestek. Bakłażana i cukinia opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką oraz oregano. Piecz przez ok. 1 godz. i 30 min w temp. 180°. Przed końcem pieczenia dodaj zmiażdżony czosnek. Przed podaniem posyp natką pietruszki i startym parmezanem.
-------------------------------------
Grecka zapiekanka z wołowego mięsa mielonego i makaronu spaghetti
Składniki:
400 g mielonego wołowego mięsa
400 g makaronu spaghetti
1 puszka obranych pomidorów
2 cebule
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki pietruszki
4 łyżki tartego parmezanu
3 jaja½ szklanki mleka
1 łyżka mąki
150 g margaryny
1 łyżka olejuprzyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia suszona
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Rozmieszaj parmezan z jajkami, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj do makaronu. Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory pokrój w grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć czosnek i cebulę, dodaj mielone mięso i podsmaż. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Całość duś przez 20 min na małym ogniu.
Przygotuj sos beszamelowy: na osobnej patelni rozgrzej margarynę. Dodaj mąkę i powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułóż w naczyniu żaroodpornym, po czym dodaj usmażone mięso z warzywami i przykryj resztą makaronu. Całość polej sosem beszamelowym. Wierzch posyp suszoną bazylią. Zapiekaj wszystko przez 40 min w temperaturze 200°.
---------------------------------------------------
Lazania ze szpinakiem
Składniki:
500 g makaronu lazania
200 g startego parmezanu lub mozzarelli do posypania wierzchu potrawy
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki
1/2 mleka
1 żółtko
3/4 szkl. śmietany
180 g startego sera goudy
180 g sera parmezan lub mozzarelliprzyprawy: sól i pieprz
Szpinak:
2 op. szpinaku mrożonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka oregano
1 łyżka śmietany
1/2 szkl. wodyprzyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przygotuj szpinak: cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i podlej go połową szklanki wody. Smaż aż do czasu, gdy cała woda wyparuje ze szpinaku. Szpinak powinien mniej więcej dwukrotnie zmniejszyć swoją objętość. Czosnek zmiażdż i dodaj podsmażonego szpinaku. Wszystko razem chwilę smaż na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i znów całość wymieszaj.
Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układaj kolejno: ciasno obok siebie płaty lazanii, na nim cienką warstwę sosu beszamelowego, warstwę szpinaku, warstwę makaronu lazania, znowu sos beszamel, szpinak i tak do wyczerpania składników. Zakończ płatem lazanii. Danie zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 180°. Następnie zdejmij wierzchnią warstwę lazanii i obłóż danie startym parmezanem lub plastrami mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok. 10 min. Podawaj gorącą.
--------------------------------------------
Moussaka
Składniki:
1/2 mięsa mielonego, najlepiej mielonej jagnięciny
1 bakłażan
1/2 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki pomidorów bez skórki
60 g sera żółtego
2 żółtka
30 g masła
3 łyżki mąki
1/2 l mleka
150 ml koncentratu pomidorowego
100 ml wina białego wytrawnego do jagnięciny (lub czerwonego do mięsa wieprzowego)
25 g bułki tartej
1 łyżko posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
4 łyżki oliwy do naczynia do zapiekaniaprzyprawy: suszone oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1cm, następnie oprósz solą i pozostaw na ok. 30 min. Gdy puści sok, przepłucz pod wodą i osusz. Na oliwie z oliwek podsmaż bakłażana z obu stron przez ok. 4 min, a następnie odłóż na talerz i przykryj. Ziemniaki umyj i w mundurkach ugotuj w osolonej wodzie. Następnie je odcedź, obierz ze skórki i pokrój w dość grube plasterki.
Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na drugiej patelni, dodaj zmielone mięso i przypraw solą, pieprzem oraz oregano. Całość podsmaż ok. 15 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat i duś ok. 8 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Wlej wino i duś kolejne 20 min do momentu aż sos wyparuje. Przypraw ponownie solą i pieprzem, dodaj pietruszkę.
Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło i zamieszaj z mąką na zasmażkę. Wlej mleko i gotuj ok. 5 min stale mieszając, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Żółtka roztrzep, ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj z żółtkami. Masę serową dodaj do zasmażki i całość wymieszaj.
Naczynie do zapiekania o wymiarach 20x20cm wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Układaj w nim na przemian bakłażany, mięso i ziemniaki (zacznij od bakłażanów, środkową warstwą zapiekanki powinny być ziemniaki). Następnie całość zalej masą serową. Bakłażana zapiekaj ok. 1 godz. w temp. 180°. Przed podaniem chwilkę ostudź i pokrój na kawałki.
---------------------------------------------------
Waniliowa zapiekanka z ryżu z agrestem
Składniki:
250 g agrestu
250 ml słodkiej śmietanki
2 jajka
5 g masła
2 torebki ryżu po 100 g
25 g cukru
1 laska wanilii
Sposób przyrządzania:
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Agrest umyj i obierz z szypułek. Poprzekrawaj owoce na połówki. Rozgrzej piekarnik do 180°. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno naczynia wyłóż połowę ryżu. Rozłóż agrest i przykryj go drugą porcją ryżu. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wydobądź ze środka ziarenka. Śmietankę wymieszaj z żółtkami jajek, cukrem i ziarenkami wanilii. Zalej tak przygotowaną miksturą ryż z agrestem i wstaw do piekarnika na ok. 40 min. Masa powinna całkowicie się ściąć, a wierzch zapiekanki przyrumienić. Po 40 min pieczenia zapiekanka będzie gotowa do podania.
-------------------------------------------------------
Zapiekanka z ziemniaków z sosem czosnkowo-ziołowym
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 pory
250 ml mleka
1 żółtko
2 łyżki mąki
200 g sera żółtegoprzyprawy: sól, tymianek, pieprz biały
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą ok. 25 min. Następnie przestudź i pokrój w plastry. Ziemniaki podziel na dwie części. Pory dobrze umyj, przekrój je wzdłuż na pół, wypłucz dokładnie liście i pokrój w plasterki.
Przygotuj sos do zapiekania: ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Mleko roztrzep z jajkiem – najlepiej mieszadłem – dodaj mąkę, ser, sól, tymianek i pieprz biały. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a ser zacznie topnieć. Nie gotuj, inaczej jajko się zetnie, a mleko zważy. Gotowy sos podziel na 3 porcje.
Naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20x20 cm wysmaruj oliwą. Na dnie poukładaj ciasno warstwę ziemniaków, lekko je posól i zalej równo jedną porcją sosu. Na ziemniakach poukładaj pory, posól je i zalej kolejną porcją sosu. Następnie przykryj drugą częścią ziemniaków i zalej pozostałym sosem. Zapiekankę posyp z wierzchu tymiankiem i zapiekaj ok. 50 min w temp. 190°.
__________________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/zapiekanka-z-ziemniakow-z-sosem-czosnkowo-ziolowym/#
Komentarze