Reklama

Surówki

SAŁATKA Z KAPUSTY NA ZIMĘ
SKŁADNIKI:
4 kg białej kapusty, 250 g marchewki, 1/2 kg cebuli, 20 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, pęczek natki pietruszki, 3,5 łyżki soli, 1/2 kg cukru, szklanka oleju, szklanka octu, czerwona papryka
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy, paprykę również. Natkę pietruszki drobniutko siekamy. Przygotowane warzywa mieszamy z przyprawami, olejem i octem i odstawiamy na 5 godzin. Nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut.
                    SMACZNEGO
---------------------------------
SURÓWKA Z SEREM FETA
SKŁADNIKI:
sałata lodowa, kanapkowy ser feta, słoiczek czarnych drylowanych oliwek, 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOWOTANIE:
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, oliwki, na pół. Ser feta kroimy w niewielką kostkę, za każdym razem nóż moczymy w zimnej wodzie. Sałatę mieszamy z oliwą, dodajemy oliwki i ser, jeszcze raz mieszamy.
                           SMACZNEGO

Komentarze