Reklama

Sorbet na ochłodę

Orzeźwienie, soczystość, ochłoda, zdrowie i intensywność. Brzmi jak sorbet? Wiesz, że możesz to wszystko mieć we własnej kuchni, pod własnym podniebieniem, własnoręcznie przygotowane?
Sorbet. Rysopis

Jak powstał ten lodowy smakołyk? Wywodzi się prawdopodobnie z azjatyckiego napoju szarbat, a sama nazwa pochodzi z języka tureckiego. Sorbetom blisko z jednej strony do lodów włoskich, z drugiej do lodów wodnych.

Nasz bohater chyba najlepiej odnajduje się w roli wiosennego lub letniego deseru. Może być też lekką przekąską na przyjęciach. Sorbet to smakołyk, na myśl o którym ślinka cieknie także dzieciakom! Jest dla nich atrakcyjny przez intensywny kolor, soczysty, słodki smak, a i rodzice chętnie podadzą swoim pociechom owocową, zdrową, domową słodycz.

Wśród innych lodowych przysmaków sorbet wypada bardzo korzystnie w kwestii kaloryczności. Podczas gdy zwykłe lody, owocowe czy śmietankowe, mają powyżej 100 kcal, jedząc sorbet przyjmujemy ok. 50 kcal. A i nasze kubki smakowe będą na pewno usatysfakcjonowane tym wyborem!

Pamiętajmy jednak, że najzdrowsze są sorbety przyrządzane własnoręcznie, w skład których wchodzą głównie owoce. Bowiem w gotowych, kupnych sorbetach przeważa niekiedy cukier i sztuczne syropy. A przecież wystarczy garść świeżych lub mrożonych owoców i soczysta, chłodząca przyjemność jest w Twoim zasięgu! Zainspiruj się naszymi sorbetowymi pokusami.

Dobrze sorbetujące owoce

Z czego możesz przyrządzić sorbet? Z każdych owoców, najlepiej sezonowych. Oprócz nich będziesz potrzebować osłodzonej wody. Możesz też wzbogacić smak swojego sorbetu likierem lub winem. A skąd w sorbecie słodycz? Najlepiej z miodu. Jest to zdrowsza opcja na słodzenie niż cukier, a na pewno pyszniejsza! Odpowiednio przygotowaną całość cierpliwie mrozisz i… smacznego!

My z okazji czerwca zdrowoapetytowo polecamy sorbet z mango. W Tesco znajdziesz duży wybór świeżych, pysznych odmian mango, które zagwarantują Ci kulinarną satysfakcję. Soczysty przysmak przyrządzisz też z truskawek, ananasów, cytryny lub arbuza. A może skusisz się na egzotyczny akcent kaki? Zajrzyj do naszych przepisów. Który urzeka Cię najbardziej?
SORBET TRUSKAWKOWY
SKŁADNIKI
500 g truskawek
20 g nierafinowanego cukru trzcinowego
100 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania :
1
Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Suche truskawki schowaj do pojemnika na mrożonki i wstaw do zamrażalnika na 12 godzin.
2
Zamrożone truskawki włóż do malaksera, dodaj cukier i jogurt. Zmiksuj szybko na najwyższych obrotach. Sorbet jest gotowy.

Jeżeli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, po zmiksowaniu wstaw sorbet jeszcze na godzinę do zamrażalnika.
--------------------------------
SORBET ARBUZOWY
SKŁADNIKI
1 i ½ kg arbuza
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wody
dekoracja:

kilka truskawek
listki mięty
Sposób przygotowania :
Arbuza przetnij na pół. Odetnij jeden plaster, który wykorzystasz później do dekoracji. Wydrąż najsłodszy, czerwony miąższ ze środka (jasne części przy skórce pozostaw) i w miarę możliwości usuń pestki (musisz uzyskać ok. 1 kg miąższu).

Zmiksuj arbuza z rozpuszczonym w ciepłej wodzie cukrem. Przelej miąższ do naczynia i zamrażaj przez ok. 3 godz. Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co 30 min wyciągaj go z zamrażarki i mieszaj.

Możesz też wcześniej pokroić arbuza w kostkę, zamrozić i dopiero później dolać wodę z cukrem, miksować i od razu podawać.

Przed podaniem udekoruj sorbet kawałkami arbuza, truskawkami i listkami świeżej mięty.
----------------------------------------------------------
SORBET CYTRYNOWY
SKŁADNIKI
2 cytryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki żurawiny suszonej
1 szklanka wody
listki mięty
Sposób przygotowania:
Cytryny umyj i odetnij czubki owoców. Łyżką wyciskaj sok do miski i usuń z niego pestki. Z wnętrza cytryn ostrożnie usuń błony. Wydrążone cytryny wstaw do zamrażalnika.

Cukier rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj go do miski z sokiem z cytryny. Włóż miskę do zamrażalnika. Aby sorbet miał odpowiednią konsystencję luźno połączonych kryształków, co 20 min wyciągaj go z zamrażarki i mieszaj widelcem. Powtarzaj te czynności przez ok. 2 godz.

Dodaj żurawinę, zamrażaj przez 15 min i ponownie wymieszaj. Wyjmij skórki cytryn z zamrażalnika i przełóż sorbet do ich środka. Podawaj od razu.
--------------------------------------------
ROMANTYCZNY SORBET ANANASOWY
SKŁADNIKI
1 ananas
200 g lodu w kostkach
dekoracja:

kandyzowane ananasy
ananasy z puszki
listki mięty
Sposób przygotowania:
Odetnij od ananasa jego wierzchnią część wraz z liśćmi. Dodatkowo odetnij jeden cienki plaster, który później wykorzystasz do dekoracji. Twardy środek ananasa wytnij nożem. Miąższ wydrąż łyżką i zmiksuj.

Pokrusz lód w kostkach: lód włóż do woreczka, obłóż ściereczką i rozkrusz go tłuczkiem.

Połącz mus z ananasa z lodem, włóż do wydrążonego owocu i zamrażaj przez co najmniej 3 godz. Co jakiś wyciągaj ananasa z zamrażarki i mieszaj sorbet (zwłaszcza na początku zamrażania).

Zrób dekorację: na długi patyczek do szaszłyków nadziewaj owoce według uznania (np. ananasy z puszki). Wcześniej odkrojony plaster ananasa pokrój w trójkąciki. Przed podaniem możesz udekorować deser także kandyzowanymi i ananasami i listkami świeżej mięty.
-----------------------------------------
SORBET Z KAKI
SKŁADNIKI
2 kaki
6 kostek lodu
3 łyżki cukru
1/2 szkl. wody
Sposób przygotowania :
Na wolnym ogniu rozpuść cukier w 1/2 szklanki. Kaki zmiksuj na gładką masę wraz z kostkami lodu, dodaj syrop cukrowy i całość wymieszaj. Napój przelej do naczynia, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie wyjmij i pokrusz (możesz jeszcze raz całość zmiksować). Nakładaj do miseczek lub pucharków i podawaj natychmiast.
------------------------------------
Dasz się zaskoczyć? Wiesz, że sorbet może występować nie tylko w roli słodkiej przekąski, ale także jako kontrastowy towarzysz słodkiej przekąski? A wszystko to wydarzyć się może w okolicznościach grillowych. Zobacz nasz przewrotny, paprykowo-pomidorowy sorbet, dopełniający smaku ugrillowanego banana.

Sorbet w kształcie smaku

Przywykliśmy pewnie do sorbetów w kształcie apetycznych, kolorowych kulek. To rzeczywiście najpopularniejszy sposób ich podania. Ale tylko od fantazji zależy, jaki kształt przyjmą w naszym wydaniu. Możesz zamrozić je w małych, podłużnych, plastikowych pojemniczkach, które nadadzą Twoim sorbetom wygodny kształt lodów na patyku.

Co dopełni sorbetowego kształtu i smaku? Wierzch możesz ozdobić np. świeżym liściem bazylii lub mięty albo posypać żurawiną. Przekonaj się, że kontrasty się sprawdzają. I te kolorystyczne, i smakowe.
________________________
dzięki uprzejmości tesco.pl

Komentarze