Reklama

Sałatki przetworowe

SAŁATKA WARSTWOWA Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI
1/2 kg papryki
1/2 kg ogórków gruntowych
700 g pomidorów koktajlowych
2–3 cebule
3 większe ząbki czosnku
6 liści laurowych
30 kulek ziela angielskiego
3 łyżeczki gorczycy
1 i 1/2 łyżki soli do przetworów (bez jodu)
2 łyżki cukru
3/4 szkl. octu jabłkowego
1 i 1/2 l przegotowanej, ostudzonej wody
Sposób przygotowania:
1
Paprykę pokrój w paski.
2
Ogórki pokrój w grubsze słupki.
3
Cebule pokrój w grubsze półplasterki.
4
Obierz czosnek i pokrój go w plastry.
5
Rozłóż do słoików (wcześniej wygotowanych) ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Do każdego ze słoików dodaj po 1/2 łyżeczki gorczycy.
6
Włóż na dno słoików cebulę, paprykę i pomidory.
7
Na górze ułóż ogórki.
8
Przygotuj zalewę. Połącz wodę, ocet, sól i cukier. Wlej zalewę do wszystkich słoików. Zakręć nakrętki wcześniej wygotowane.
9
Pasteryzuj i słoiki przez 10 minut. Wyciągnij słoiki z wody i obróć do góry dnem. Pozostaw w takiej pozycji do wystudzenia.
------------------------------------
SAŁATKA Z BURACZKÓW I SELERA
SKŁADNIKI
​1 kg małych buraków czerwonych
1 kg selera
8 ziarenek gorczycy
8 ziarenek pieprzu czarnego
8 ząbków czosnku
Zalewa:

7 szkl. gorącej wody
1 szkl. octu
12 łyżek cukru białego
2 łyżki soli
Dodatkowo:

8 małych słoików
Sposób przygotowania:
Przygotuj zalewę: w wodzie z octem dokładnie wymieszaj sól i cukier. Buraczki i seler obierz i umyj. Małe buraczki pozostaw w całości, większe przekrój na mniejsze kawałki. Seler pokrój na podłużne małe kawałki. Zagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli do smaku, wrzuć warzywa i gotuj je ok. 25 min, do prawie całkowitej miękkości. Następnie warzywa odcedź i przełóż do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoiczka włóż po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu, ząbku czosnku przekrojonym na pół oraz szczypcie gorczycy. Całość zalej przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Następnie zakręć je wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Po pasteryzacji i nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj je w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Podawaj jako sałatkę do obiadów lub jako dodatek do mięs.
-------------------------------------
KAPUSTA KWASZONA Z BURAKAMI
SKŁADNIKI
1/2 główki kapusty
4 buraki
8 ząbków czosnku
16 ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
Zalewa:

1 l wody
1 i 1/2 łyżki soli
1 łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Dwa litrowe słoiki umyj i dokładnie wyparz. Warzywa umyj. Z kapusty odrzuć głąb, a resztę drobno poszatkuj. Buraki obierz i pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. W wyparzonych słoikach układaj warstwami plastry buraka, poszatkowaną kapustę, czosnek i przyprawy. Wodę zmieszaj w garnku z solą i ostrą papryką, a następnie zagotuj. Gorącą zalewę wlej do słoików wypełnionych kapustą i burakami. Słoiki przykryj szklanymi lub ceramicznymi spodkami. Tak przygotowane słoiki z kapustą zostaw na 5 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś w chłodniejsze miejsce (co jakiś czas ściągaj powstający na powierzchni kapusty nalot).
-------------------------------------------
POMIDORKI W SOKU WŁASNYM
SKŁADNIKI
1/2 kg pomidorków truskawkowych
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli kamiennej
Dodatkowo:

1-2 średniej wielkości słoiki
Sposób przygotowania:
Pomidorki umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Słoiki i zakrętki wyparz. Następnie układaj w nich ciasno pomidorki, dodając po 1 ząbku czosnku na słoik i 1/2 łyżeczki soli kamiennej. Warzywa układaj do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu i przez ok. 25 min od momentu zagotowania. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiki pozostaw w wodzie, aby ostygły. Pomidory przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Tak przygotowane pomidory możesz użyć do pizzy, smarując nimi spód ciasta, do bruschetty lub do zup.
____________________
źródło:
dzięki uprzejmości tesco.pl

Komentarze