Dorsz na ostro
Składniki:
-50 dag filetów z dorsza
-3 łyżki oleju
-6 pomidorów
-3 cebule
- 1 - 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
- ostra papryka
-1 łyżka vegety
- sól
Wykonanie:
Filety dokładnie umyć , osuszyć , lekko posolić i obtoczyć w mące . Cebule oczyścić umyć i posiekać w drobną kostkę . W szybkowarze rozgrzać olej i szybko zrumienić filety . Następnie dodać cebulę , pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawić do smaku ostrą papryką , imbirem i vegetą . Szybkowar szczelnie zamknąć , dusić potrawę około 15 minut.
----------------------------------------------
Duszone śledzie z jabłkami
Danie na 4 os. czas przygotowania : 40 min.
Składniki:
-8 sprawionych śledzi
-50 dag śledzi
-2 duże cebule
-1 czubata łyżka margaryny
-1 łyżka suszonego tymianku
-sól
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie oczyścić z ości , pokroić na dzwonka i lekko posolić . Jabłka i cebulę obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem , ułożyć kolejno warstwami : śledzie , cebulę i jabłka . Całość oprószyć tymiankiem . Na wierzchu rozłożyć margarynę , zalać 1/2 szklanki wody i dusić na bardzo wolnym ogniu około 30 minut . Podawać ze świeżym białym pieczywem .
------------------------------------------------------
Klopsiki rybne nadziewane grzybami
Danie na 4 os. czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
-1 kg ryb
-20 dag świeżych grzybów (maślaki , koźlarze, surojadki , kurki)
-2 jajka
-1/2 szklanki tartej bułki
-natka pietruszki
-1/2 łyżki mielonego pieprzu , sól
Przygotowanie:
Ryby sprawić , dokładnie umyć , oczyścić z ości . Grzyby oczyścić , umyć , obgotować w osolonym wrzątku i zemleć podobnie jak ryby w maszynce do mięsa . Rybę , grzyby , tartą bułkę , jajka posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszać na gładką , jednolitą masę . Doprawić do smaku solą i pieprzem , uformować placuszki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Podawać na gorąco z ziemniakami piure , polane gorącym roztopionym masłem lub na zimno udekorowane kleksem majonezu lub kwaśnej śmietany .
-------------------------------------------------------
Łosoś z wody
danie na 4 os. czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
-80 dag łososia
-1 łyżka posiekanej pietruszki
-1 cytryna
-20 dag włoszczyzny (bez kapusty)
-sól
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać , umyć , zalać 2 litrami wody i ugotować wywar . Następnie odcedzić i posolić . Łososia sprawić , umyć , odfiletować , i podzielić na porcje . Włożyć do gorącego wywaru i gotować na wolnym ogniu około 30 minut . Kawałki ryby wyjąć na ogrzany półmisek , udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny . Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu .
-----------------------------------------------------
Mintaj w kapuście
danie na 4 os. czas przygotowania : 60 minut
Składniki:
-50 dag filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
-1 kapusta
-skórka otarta z 1 jednej cytryny
-sok z 1/2 cytryny
-2 łyżki masła
-olej
-pieprz , sól
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć 12 zewnętrznych nieuszkodzonych liści , umyć , włożyć do wrządku i gotować na wolnym ogniu około 6 minut . Wyjąć i osączyć na bawełnianej ściereczce . Resztę kapusty poszatkować , umyć , osączyć i zeszklić na maśle z dodatkiem skórki cytrynowej . Przyprawić solą i pieprzem do smaku . Rybę umyć , podzielić na 4 porcje i skropić sokiem z cytryny . Ułożyć po trzy liście kapusty - jeden na drugim . Łyżką nałożyć porcję uduszonej kapusty , następnie warstwę ryb i ponownie kapusty . Zwinąć cztery roladki , spiąć wykałaczkami i dusić pod przykryciem około 15 minut . Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli .
----------------------------------
Gulasz rybny
Składniki:
-75 dag filetów rybnych
-5 - 7 dag słoniny
-2 cebule
-1 łyżka mąki
-2 łyżki pasty pomidorowej
-1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
-2 strąki świeżej papryki
-1 ząbek czosnku
-1/2 łyżeczka majeranku
-szczypta kminku
-kostka bulionowa
-sól , pieprz
Wykonanie:
Filety umyć , osuszyć , pokroić w dużą kostkę . Oprószyć solą , pieprzem i mąką. Słoninę drobno pokroić , stopić na patelni. Cebulę obrać , posiekać , dodać do słoniny - krótko przesmażyć . Papryki umyć , oczyścić z gniazd nasiennych , pokroić w kostkę . Razem z pastą pomidorową i sproszkowaną papryką dodać do pozostałych składników na patelni . Całość zalać 2 filiżankami gorącej wody , wrzucić kostkę rosołową i zagotować . Następnie dodać rybę , zmiażdżony czosnek , majeranek i kminek . Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną saółatą .
-------------------------------------------
Karp w sosie koperkowym
Składniki:
-1 kg karpia
-3 dag mąki
-1/2 szklanki śmietany 30%
-1 kostka bulionu
-sól
-olej do smażenia
-2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Rybę sprawić , dokładnie umyć i podzielić na dzwonka . Oprószyć solą i mąką , usmażyć na mocno rozgrzanym oleju . Następnie dzwonka przełożyć do rondla , zalać 1/2 szklanki wody , dodać pokruszoną kostkę bulionu i dusić na wolnym ogniu około 20 minut . Następnie dodać roztrzepaną śmietanę , chwilę podgrzać . Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem .
-----------------------------------------------
cdn.
Składniki:
-50 dag filetów z dorsza
-3 łyżki oleju
-6 pomidorów
-3 cebule
- 1 - 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
- ostra papryka
-1 łyżka vegety
- sól
Wykonanie:
Filety dokładnie umyć , osuszyć , lekko posolić i obtoczyć w mące . Cebule oczyścić umyć i posiekać w drobną kostkę . W szybkowarze rozgrzać olej i szybko zrumienić filety . Następnie dodać cebulę , pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawić do smaku ostrą papryką , imbirem i vegetą . Szybkowar szczelnie zamknąć , dusić potrawę około 15 minut.
----------------------------------------------
Duszone śledzie z jabłkami
Danie na 4 os. czas przygotowania : 40 min.
Składniki:
-8 sprawionych śledzi
-50 dag śledzi
-2 duże cebule
-1 czubata łyżka margaryny
-1 łyżka suszonego tymianku
-sól
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie oczyścić z ości , pokroić na dzwonka i lekko posolić . Jabłka i cebulę obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem , ułożyć kolejno warstwami : śledzie , cebulę i jabłka . Całość oprószyć tymiankiem . Na wierzchu rozłożyć margarynę , zalać 1/2 szklanki wody i dusić na bardzo wolnym ogniu około 30 minut . Podawać ze świeżym białym pieczywem .
------------------------------------------------------
Klopsiki rybne nadziewane grzybami
Danie na 4 os. czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
-1 kg ryb
-20 dag świeżych grzybów (maślaki , koźlarze, surojadki , kurki)
-2 jajka
-1/2 szklanki tartej bułki
-natka pietruszki
-1/2 łyżki mielonego pieprzu , sól
Przygotowanie:
Ryby sprawić , dokładnie umyć , oczyścić z ości . Grzyby oczyścić , umyć , obgotować w osolonym wrzątku i zemleć podobnie jak ryby w maszynce do mięsa . Rybę , grzyby , tartą bułkę , jajka posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszać na gładką , jednolitą masę . Doprawić do smaku solą i pieprzem , uformować placuszki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Podawać na gorąco z ziemniakami piure , polane gorącym roztopionym masłem lub na zimno udekorowane kleksem majonezu lub kwaśnej śmietany .
-------------------------------------------------------
Łosoś z wody
danie na 4 os. czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
-80 dag łososia
-1 łyżka posiekanej pietruszki
-1 cytryna
-20 dag włoszczyzny (bez kapusty)
-sól
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać , umyć , zalać 2 litrami wody i ugotować wywar . Następnie odcedzić i posolić . Łososia sprawić , umyć , odfiletować , i podzielić na porcje . Włożyć do gorącego wywaru i gotować na wolnym ogniu około 30 minut . Kawałki ryby wyjąć na ogrzany półmisek , udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny . Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu .
-----------------------------------------------------
Mintaj w kapuście
danie na 4 os. czas przygotowania : 60 minut
Składniki:
-50 dag filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
-1 kapusta
-skórka otarta z 1 jednej cytryny
-sok z 1/2 cytryny
-2 łyżki masła
-olej
-pieprz , sól
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć 12 zewnętrznych nieuszkodzonych liści , umyć , włożyć do wrządku i gotować na wolnym ogniu około 6 minut . Wyjąć i osączyć na bawełnianej ściereczce . Resztę kapusty poszatkować , umyć , osączyć i zeszklić na maśle z dodatkiem skórki cytrynowej . Przyprawić solą i pieprzem do smaku . Rybę umyć , podzielić na 4 porcje i skropić sokiem z cytryny . Ułożyć po trzy liście kapusty - jeden na drugim . Łyżką nałożyć porcję uduszonej kapusty , następnie warstwę ryb i ponownie kapusty . Zwinąć cztery roladki , spiąć wykałaczkami i dusić pod przykryciem około 15 minut . Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli .
----------------------------------
Gulasz rybny
Składniki:
-75 dag filetów rybnych
-5 - 7 dag słoniny
-2 cebule
-1 łyżka mąki
-2 łyżki pasty pomidorowej
-1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
-2 strąki świeżej papryki
-1 ząbek czosnku
-1/2 łyżeczka majeranku
-szczypta kminku
-kostka bulionowa
-sól , pieprz
Wykonanie:
Filety umyć , osuszyć , pokroić w dużą kostkę . Oprószyć solą , pieprzem i mąką. Słoninę drobno pokroić , stopić na patelni. Cebulę obrać , posiekać , dodać do słoniny - krótko przesmażyć . Papryki umyć , oczyścić z gniazd nasiennych , pokroić w kostkę . Razem z pastą pomidorową i sproszkowaną papryką dodać do pozostałych składników na patelni . Całość zalać 2 filiżankami gorącej wody , wrzucić kostkę rosołową i zagotować . Następnie dodać rybę , zmiażdżony czosnek , majeranek i kminek . Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną saółatą .
-------------------------------------------
Karp w sosie koperkowym
Składniki:
-1 kg karpia
-3 dag mąki
-1/2 szklanki śmietany 30%
-1 kostka bulionu
-sól
-olej do smażenia
-2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Rybę sprawić , dokładnie umyć i podzielić na dzwonka . Oprószyć solą i mąką , usmażyć na mocno rozgrzanym oleju . Następnie dzwonka przełożyć do rondla , zalać 1/2 szklanki wody , dodać pokruszoną kostkę bulionu i dusić na wolnym ogniu około 20 minut . Następnie dodać roztrzepaną śmietanę , chwilę podgrzać . Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem .
-----------------------------------------------
cdn.
Komentarze