Reklama

Różne przepisy




Tarta z francuskiego ciasta z wędzonym łososiem i cheddarem

Składniki:
Sposób przyrządzania:
1 Ciasto wyjęte wprost z lodówki rozwijamy na deskę, jak najcieniej rozwałkowujemy, nakładamy na formę do tarty. Następnie formujemy dłońmi, nakładając ciasto na brzegi formy, obcinamy resztki zwisające poza brzegi.


2 Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy, rozkładając po całej powierzchni drobne kamyczki lub suche ziarna fasoli. Wsadzamy formę do nagrzanego do 200˚C piekarnika na ok. 20 min. Gdy widoczne brzegi ciasta lekko się zezłocą, wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier, smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, wsadzamy do pieca na ok. 5 min do lekkiego zezłocenia spodu.


3 W misce dokładnie mieszamy starty ser, jajka, śmietanę i pokrojonego w małe kawałki łososia, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.


4 Wylewamy masę na podpieczone ciasto, jeśli brzegi ciasta są bardzo rumiane przykrywamy je folią aluminiową, wsadzamy do piekarnika o temperaturze 180˚C i pieczemy ok. 15 min do zrumienienia masy. Podajemy na ciepło wraz z sałatą.
------------------------------------------

Tarta pomarańczowa

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g gładkiego mielonego twarogu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru i cukier puder do posypania
  • 2 duże dojrzałe pomarańcze
Sposób przyrządzania:
1 Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykładamy nim prostokątną blachę do pieczenia tak, by ciasto zachodziło na ścianki blachy. Wkładamy blachę na 30 min do lodówki, by schłodzić ciasto.


2 Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy sucha fasola lub specjalnymi kamyczkami, pieczemy 15 min. Zdejmujemy papier, pieczemy ciasto ok. 10 min, aż się ładnie zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło.


3 Ucieramy dokładnie twaróg z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i cukrem pudrem.


4 Masę rozprowadzamy po cieście, układamy na niej cząstki pomarańczy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
-------------------------------

Tarta szpinakowa

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 kg liści szpinaku
  • 1 por
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
1 Liście szpinaku i pora myjemy, osuszamy. Pora kroimy w cienkie plasterki.


2 Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pora, solimy i dusimy do miękkości (6–8 minut).


3 Dodajemy partiami liście szpinaku i podgrzewamy, aż zmiękną.


4 Do przestudzonego szpinaku dodajemy ricottę i gałkę muszkatołową, a następnie jajko, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.


5 Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy, rozkładając po całej powierzchni drobne kamyczki lub suche ziarna fasoli. Wsadzamy formę do nagrzanego do 190ºC piekarnika na ok. 10 minut Na podpieczony spód przekładamy masę szpinakową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut. Tartę sypiemy pokruszonym niebieskim serem, podajemy
--------------------------------------

Tarta serowa z truskawkami

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu bez grudek
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania:
1 Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tarty.


2 Wyrównujemy brzegi, schładzamy przez 30 min.


3 Widelcem nakłuwamy ciasto w formie, kładziemy nań papier do pieczenia, obciążamy równomiernie suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 15 min.


4 Wyjmujemy, zdejmujemy papier z ciasta, podpiekamy je kolejne 10 min, aż się zrumieni.


5 Delikatnie dociskamy placek, by opadł, zostawiamy do wystygnięcia.


6 Ser ucieramy na gładką masę ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem i likierem, masę rozprowadzamy na cieście, całość obkładamy przekrojonymi na połówki truskawkami, wcześniej umytymi i pozbawionymi szypułek, posypujemy cukrem pudrem, podajemy.
-----------------------------------

Jabłecznik na cieście francuskim z bezą malinową

Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 500 g jabłek
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • 3 białka
  • 50 g cukru
  • 50 ml syropu malinowego
Sposób przyrządzania:
Jabłka umyj i połowę obierz ze skórki. Ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka na drobne cząstki. Przełóż do garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość wymieszaj i zostaw na ok. 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie lekko podsmaż owoce i dodaj cynamon. Poczekaj aż sok odparuje i jabłka będą suche, następnie odstaw z ognia.


Piekarnik rozgrzej do temp 200°. Rozwiń ciasto francuskie i przełóż na okrągłą blachę. Odetnij pozostałe ciasto z brzegów. Za pomocą widelca podziurkuj ciasto i wstaw do pieczenia na 15 minut. Gotowe wyjmij i od razu nałóż na nie jabłka. Przygnieć trochę jabłka do spodu i wyrównaj wierzch.


Białka ubij na pusztą masę – pod koniec ubijania wsyp cukier. Dalej ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełóż bezę na jabłka i z wierzchu polej syropem malinowym. Łyżką zakręć dekoracyjne wzory na bezie. Ciasto wstaw do pieczenia na 60 minut w temperaturze 130°. Beza powinna być sucha i chrupiąca z wierzchu, ale delikatna i puszysta w środku. Przed podaniem każdą porcję możesz dodatkowo polać syropem malinowym.
------------------------------------

Krem śmietankowy na cieście francuskim

Składniki:


Krem:


  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 30g cukru pudru
  • 2 łyżki wina białego
  • kilka kropli esencji waniliowej
Sposób przyrządzania:
Śmietanę dobrze schłódź, a następnie ubij. Do śmietany dodaj cukier i dalej ubijaj. Kiedy cukier dobrze połączy się ze śmietaną dodaj wino oraz esencję waniliową i wymieszaj. Przykryj naczynie z ubitą śmietaną i schowaj do lodówki.


Owoce umyj, przebierz i oczyść z kiści. Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim równe kwadraty. Ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piecz przez ok. 15 min w temperaturze 180°, aż ciasto lekko się zarumieni. Po upieczeniu udekoruj schłodzonym kremem waniliowym i owocami.
--------------------------------------------

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki:
  • ​400 g filetu z łososia
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 100 g podgrzybków mrożonych
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 2 gałązki natki pietruszki
Sposób przyrządzania:
1 Obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj podgrzybki mrożone i smaż na ostrym ogniu, aby szybko odparowała woda z grzybów. Przypraw teraz solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw grzyby do ostudzenia.


2 Filet z łososia umyj i ususz na kuchennym ręczniku.Szpinak młode liście umyj i odwiruj z wody.


3 Rozłóż ciasto francuskie i przesyp mąką pszenną. Na środku umieść połowę młodych liści szpinaku, a na nich połowę porcji podgrzybków i dopiero filet z łososia. Przypraw rybę solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż resztę grzybów na rybę i równomiernie rozsmaruj po wierzchu. Na koniec dodaj liście szpinaku.


4 Całość nakryj płatem ciasta. Zawiń ciasto wokół ryby, jakbyś składał kopertę.


5 Brzegi podwiń pod spód, jeśli jest zbyt dużo ciasta, to odetnij nadmiar. Wyrównaj całość i czubkiem noża narysuj dekoracyjną kratkę.


6 Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkłóć jeszcze jajko i posmaruj dokładnie wierzch ciasta. Wstaw łososia w cieście do pieczenia na 35 minut. Wierzch powinien być zrumieniony i chrupiący. Wyjmij rybę i pokrój na kawałki. Można do dekoracji podać sałatkę ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorków.
--------------------------------------------

Mini tarty z tuńczykiem i oliwkami oraz sałatką z rukolii

Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 150 g tuńczyka z puszki
  • 100 g twarożku naturalnego
  • 1 cytryna
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 40 g czarnych oliwek
  • 4 gałązki kolendry
  • 3 gałązki koperku
  • 20 ml oliwy
  • przyprawy: czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ciasto francuskie rozwiń z arkusza. Za pomocą radełka lub noża podziel płat ciasta na równe prostokąty. Przełóż porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem. Rozmąć jajko i każdy kawałek ciasta posmaruj pędzelkiem maczanym w jajku.


Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Upieczone poduszeczki z ciasta francuskiego odstaw do ostygnięcia (poduszeczki z ciasta francuskiego można wypiec dzień wcześniej, należy tylko ostudzone zawinąć folią, aby zachowały swoją chrupkość). W tym czasie przygotuj nadzienie.


Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidora przekrój na ćwiartki i odetnij szypułkę. Pokrój cząstki w plasterki. Tuńczyka przypraw sokiem z cytryny i oliwą oraz świeżo mielonym pieprzem. Kolendrę posiekaj i dodaj do tuńczyka. Oliwki czarne pokrój w plasterki i dodaj do ryby.


Poduszeczki z ciasta francuskiego przekrój wzdłuż. Na każdy spód nałóż małą łyżeczkę twarożku naturalnego, pastę z tuńczyka, plaster pomidora i dekoracyjnie czerwoną cebulkę oraz gałązkę koperku. Przykryj drugą częścią ciasta. Przekąski ułóż na półmisku.
----------------------------------------

Parówki w cieście francuskim

Składniki:
  • 220 g parówek
  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 100 ml ketchupu
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do 180°. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na tyle kawałków, ile jest parówek. Kawałkami ciasta owiń parówki i zlep brzegi. Końce parówek mogą wystawać. Owinięte w ciasto parówki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie parówki w cieście francuskim są gotowe. Podawaj z dodatkiem ketchupu.
------------------------------------------

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki:
  • ​2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 4 duże plastry sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra mielona papryka, kilka ziarenek kolendry
Sposób przyrządzania:
Cebulę obierz, umyj i posiekaj w cieniutkie plasterki. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odkrój błony i chrząstki. Mięso natrzyj solą, pieprzem i mieloną papryką. Płat ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków zrób po 7 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku ułóż filety z kurczaka, na wierzchu ułóż plastry cebuli i przykryj plastrami żółtego sera.


Zapleć ciasto przekładając je na zmianę – prawy, lewy, prawy, lewy, itd. Pomiędzy paskami pozostaw niewielkie szczeliny, aby mięso podczas pieczenia mogło ładnie się upiec, a soki odparować.


Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp z wierzchu przez sitko słodką papryką, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez ok. 30 minut. Upieczone piersi przekrój w poprzek na połowy, podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z kiełkami i sosem czosnkowym.
-----------------------------------------------------

Plastry polędwicy wołowej w cieście francuskim

Składniki:
  • 600 g polędwicy wołowej
  • 100 g szynki wędzonej
  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 białko jaja
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Polędwicę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, obsmażaj mięso przez ok. 10 min, zdejmij z patelni i ostudź.


Cebulę i szynkę pokrój w drobną kostkę, pieczarki oczyść i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć warzywa i smaż przez około 10 min, a następnie wystudź.


Lekko rozmrożone ciasto francuskie rozwiń i posmaruj przygotowanym, wystudzonym farszem. Na farszu ułóż polędwicę. Całość zwiń i posmaruj z wierzchu białkiem.


Nagrzej piekarnik do temperatury 230°. Pieczeń ułóż w natłuszczonej resztą oleju blasze i włóż do piekarnika. Piecz ok. 35 min. Smacznego!
--------------------------------------------------------

Szparagi w cieście francuskim

Składniki:
  • 1 op. szparagów zielonych
  • 3–9 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 op. ciasta francuskiego niemrożonego
  • 50 g tartego parmezanu
Sposób przyrządzania:
1 Szparagi umyj. Odetnij zdrewniałe końcówki, mniej więcej na 1/4 wysokości szparagów. W razie potrzeby, pozostałe części łodyg cienko obierz.


2 Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozprostuj wałkiem. Wytnij tyle prostokątów, ile zamierzasz zrobić kieszonek (szparagi zawijaj po dwie lub trzy sztuki).


3 Na każdym prostokącie połóż plaster szynki. Oprósz parmezanem i połóż w poprzek porcję szparagów. Nie używaj soli – parmezan i szynka są wystarczająco słone. Szparagi owiń plastrem szynki. Ciasto złóż nad szparagami i natnij co centymetr. Nacięte pasma ciasta ułóż na przemian na ukos.


4 Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210° na 12–15 minut.
----------------------------------------------------------------

Azjatycka sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową

Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 4–5 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • 2 szalotki (lub 1 duża biała cebula)
  • 1 ogórek
  • 1 sałata lodowa
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki kolendry


Sos:


  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limetek
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 małe papryczki chilli
Sposób przyrządzania:
1 Oczyszczoną z błon polędwiczkę przecinamy wzdłuż na dwie części, marynujemy 15 min w sosie sojowym.


2 Mięso pieczemy na ruszcie ok. 5 min z każdej strony do zrumienienia, odkładamy.


3 W miseczce mieszamy składniki sosu tak, by rozpuścić cukier, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki papryczki chilli.


4 Na półmisku układamy pokrojoną w kawałki sałatę, przekrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w łódki cebulę, pokrojonego w plastry ogórka, podarte dłonią listki kolendry.


5 Polewamy sosem, mieszamy, układamy na wierzchu pokrojoną w plastry polędwiczkę, podajemy.
----------------------------------------------

Biała kiełbasa po litewsku w sosie kminkowym

Składniki:
  • 1 kg parzonej białej kiełbasy
  • 2 litry wywaru spod wędzonki lub szynki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • olej do smażenia kiełbasy


Sos:


  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kminku
  • 180 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
Sposób przyrządzania:
1 Do garnka z wrzącym bulionem, do którego dodaliśmy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, wkładamy kiełbasę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kiełbasę wyjmujemy, zachowując 400 ml wywaru spod jej gotowania.


2 W wywarze przez ok. 15 minut gotujemy kminek, po czym kminek przecedzamy i usuwamy.


3 W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzamy przestudzonym wywarem, zagotowujemy.


4 Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy.


5 Kiełbasę rumienimy na oleju na patelni. Podajemy z sosem.
---------------------------------------

Domowe pączki

Składniki:
  • 800 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g stopionego masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 80 g drożdży
  • smażona, kandyzowana skórka z pomarańczy pokrojona w kostkę
  • 1,5 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu (ewentualnie wódki)
  • śliwkowe powidła lub różana konfitura
  • cukier puder do posypania bądź do lukru
  • sok z cytryny
  • 800 g smalcu do smażenia
Sposób przyrządzania:
1 Do miseczki włóż drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, dodaj 1/2 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, rozetrzyj na jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


2 Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na białą puszystą masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą). Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj wyrośnięte drożdże, sól i utarte żółtka. Wyrabiaj ciasto, dodając tyle ciepłego mleka, aby było miękkie, pulchne i sprężyste, ale nie za rzadkie.


3 Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski, wlej stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodaj drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy i spirytus. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.


4 Z porcji wielkości jajka rób placuszki, nakładaj około łyżeczki powideł i zlepiaj, formując pączki. Układaj je na posypanej mąką stolnicy, przykryj ściereczką do ponownego wyrośnięcia (ok. 20 minut).


5 W garnku rozgrzej smalec. Do rozgrzanego tłuszczu wkładaj pączki i smaż na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę, trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek). Usmażone wyjmuj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Całkowicie ostudzone pączki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru. Udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.
-------------------------------------

Dżem z chilli

Składniki:
  • ​12 dużych czerwonych papryczek chili (tych średnio pikantnych)
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 150 ml octu z czerwonego wina
  • 100 g cukru
  • sól
Sposób przyrządzania:
1 Papryczki kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasiona, kładziemy na blasze skórką do góry i opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż skórka zacznie się marszczyć i przypiekać.


2 Wyjmujemy je z piekarnika i wkładamy do szczelnej plastikowej torebki, by odwilgły, następnie obieramy ze skórki i drobno siekamy.


3 Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i razem z papryczkami wrzucamy na patelnię, na której wcześniej na oleju została zeszklona drobno pokrojona cebula.


4 Dodajemy obrane i starte jabłko, wszystko zalewamy octem, dodajemy cukier i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.


5 Gorący dżem zamykamy w małych, wyparzonych słoikach, podajemy do wędlin i serów.


------------------------------------------

Jabłka smażone w winnym cieście

Składniki:
  • ​3 duże winne, soczyste, lekko kwaskowe jabłka (na przykład odmiany ligol)
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżka rumu
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny


Ciasto:


  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • cukier puder do posypywania
Sposób przyrządzania:
1 Specjalnym urządzeniem lub nożem usuwamy z jabłek gniazda nasienne. Jabłka obieramy, kroimy w plastry mniej więcej grubości 1 cm, tak by dziurka po gnieździe nasiennym była środkiem każdego plastra.


2 Plastry jabłek przekładamy do miski, polewamy rumem i sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.


3W misce mieszamy mąkę z winem na gładką masę, następnie mieszając, dokładamy roztopione masło i żółtka.


4 W drugiej misce ubijamy pianę z białek, nieco je soląc i słodząc cukrem pudrem na początku ubijania. Ubite białka delikatnie łączymy z resztą ciasta.


5 Plastry jabłek zanurzamy w cieście, smażymy na złoto z obu stron w rozgrzanym na patelni oleju. Po zdjęciu z patelni odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
----------------------------------------------

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

Składniki:
Ciasto:


Masa:
  • 1½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 5 szklanek obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
  • szczypta soli
  • cynamon wedle uznania


Beza:
  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru
Sposób przyrządzania:
1 Mąkę z cukrem, solą i masłem wykładamy na stolnicę, siekamy razem, a potem rozcieramy palcami na kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy dłońmi, następnie lekko podpiekamy w piekarniku.


2 Przygotowujemy masę: w misce ucieramy żółtka z cukrem, cynamonem i solą, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy, potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy.


3 Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C do momentu ścięcia się masy (ok. 1 godziny).


4 Na upieczony placek wykładamy pianę dobrze ubitą z cukrem i podpiekamy jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia bezy.


5 Studzimy w formie, kroimy na kawałki, podajemy.
--------------------------------------

Mazurek karmelowy

Składniki:
  • ​1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 1/4 szklanki zimnej śmietany 18%


Masa:


  • 175 g cukru
  • 120 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 100 g płatków migdałów
Sposób przyrządzania:
1 W misce mieszamy mąki, cukier, skórkę cytrynową i sól, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Opuszkami palców ucieramy ciasto, tak aby przypominało mokry piasek. Dodajemy śmietanę 18%, szybko wyrabiając ciasto.


2 Z ciasta lepimy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.


3 Prostokątną formę wylepiamy wyjętym z lodówki ciastem, pamiętając o tym, aby spód miał wyższy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy 45–50 minut na złoty kolor.


4 W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody – delikatnie poruszamy rondlem, aż karmel będzie miał piękny, bursztynowy kolor (nie mieszamy).


5 Zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy śmietankę 30%, sól i pokrojone w grubą kostkę masło. Mieszamy. Przygotowaną masę studzimy.


6 Wystudzone ciasto polewamy karmelem, posypujemy płatkami migdałów.
--------------------------------------------------

Mus czekoladowy z wiśniami

Składniki:


  • 250 g wiśni
  • 3 łyżki wody
  • 1 płatek żelatyny spożywczej
  • 150 g gorzkiej, ciemnej czekolady o jak największej zawartości kakao
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzania:
1 Żelatynę zalewamy wodą i czekamy, aż się rozpuści.


2 Pokruszoną czekoladę przekładamy do miski, dodajemy cukier i śmietankę, kładziemy miskę nad garnkiem z wrzątkiem i cały czas mieszając podgrzewamy, aż czekolada i cukier się rozpuszczą, tworząc jednolitą masę.


3 Dodajemy żelatynę, zdejmujemy miskę z ognia, mieszamy dokładnie.


4 Gdy masa nieco przestygnie, dodajemy wydrylowane wiśnie.


5 Przelewamy mus do pucharków, studzimy i chłodzimy przez minimum godzinę w lodówce, podajemy.
-----------------------------------------

Piróg biłgorajski

Składniki:
Ciasto:


Farsz:
Sposób przyrządzania:
1 Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


2 Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Kasze w makutrze zalewamy wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie, dodajemy ziemniaki, biały ser i ucieramy kopyścią.


3 Dodajemy roztopione masło, jajka, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy.


4 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C na 50 minut.


5 Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry, z kwaśnym mlekiem lub kefirem.
------------------------------------------

Pizza Margherita

Składniki:
  • ​500 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki pasty pomidorowej (passata di pomodoro)
  • szczypta soli do doprawienia pasty pomidorowej
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • 2 kulki sera mozzarella w zalewie
Sposób przyrządzania:
1 Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody z cukrem.


2 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże i 2 łyżki oliwy, wyrabiamy całość na gładkie, niezbyt twarde ciasto, dolewając w razie potrzeby nieco letniej wody. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


3 Wykładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką, jeszcze raz wyrabiamy, formujemy z ciasta jedną kulę lub cztery mniejsze, które spłaszczamy dłońmi lub rozwałkowujemy na cienki placek.


4 Kładziemy ciasto na blachę wysmarowaną łyżką oliwy, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia.


5 Wyrośnięty placek smarujemy pastą pomidorową, zostawiając suche brzegi, posypujemy oregano, ewentualnie doprawiamy solą, skrapiamy resztą oliwy, układamy na pomidorach podarte dłonią listki bazylii (zostawiwszy nieco do dekoracji), przykrywamy plasterkami mozzarelli. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 15–20 min, aż brzegi pizzy staną się rumiane. Wyjmujemy z pieca, przybieramy świeżą bazylią, podajemy.
---------------------------------------

Pieczony omlet biszkoptowy

Składniki:
  • ​10 jajek
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 7- 8 łyżek dżemu morelowego lub marmolady
  • cukier puder do posypania
  • sól
Sposób przyrządzania:
1 Żółtka ucieramy w misce z cukrem do białości, dodajemy ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek, całość delikatnie mieszamy z mąką.


2 Na patelni roztapiamy masło, wlewamy do dwóch żaroodpornych naczyń, wlewamy na masło masę omletową i formujemy, by miała grubość palca. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.


3 Pieczemy, aż się zrumienią.


4 Następnie wyjmujemy omlety, przekładamy na półmisek.


5 Smarujemy wierzch dżemem lub marmoladą, składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.
----------------------------------------------

Rabarbarowe clafoutis

Składniki:
Ciasto:


  • 50 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml pełnego mleka
  • szczypta soli
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • szczypta cynamonu w proszku
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder i cynamon w proszku do posypania


Nadzienie:


  • 500 g rabarbaru
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • szczypta cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzania:
1 Umyty i obrany z błonek rabarbar kroimy w kawałki długości ok. 5 cm, układamy na blasze, podlewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cukrem i cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 15 min, aż rabarbar zmięknie i zacznie się karmelizować.


2 Studzimy, przekładamy na sito do odcieknięcia.


3 Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier. Robimy w środku mąki wgłębienie, wlewamy rozkłócone jajka, stopniowo mieszamy. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednorodne płynne ciasto bez grudek. Dodajemy cynamonu i startą skórkę pomarańczową, mieszamy.


4 Smarujemy masłem okrągłą formę na tartę o średnicy 25 cm, równomiernie rozkładamy rabarbar, wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 35–40 min do zrumienienia brzegów.


5 Gorące posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Podajemy najlepiej na ciepło. Osobnym dodatkiem może być bita śmietana.
------------------------------------------------

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:
  • 4 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 300–400 g cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3–4 liście laurowe
  • sól
Sposób przyrządzania:
1 Pomidory kroimy w plastry (piętki odrzucamy), zasypujemy je solą i odstawiamy na parę godzin. Następnie odciskamy.


2 Cebulę drobno siekamy, dodajemy wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 10 minut


3 Dodajemy odciśnięte pomidory, gotujemy razem ok. 5 minut.


4 Całość przekładamy do gorących, wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
------------------------------------------------

Tajska sałatka z jabłek z prażonymi orzechami nerkowca

Składniki:
  • ​4 duże kwaśne jabłka (np. granny smith lub ligol)
  • 2-3 łyżeczki drobnego cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 limetek
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 pęczek cebulki dymki albo szczypiorku
  • 2-3 papryczki chilli
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 garść orzechów nerkowca (niesolonych)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przyrządzania:
1 Jabłka ścieramy na długie paski, przekładamy do miski.


2 Natychmiast dodajemy sok z limetek wymieszany wcześniej z cukrem i sosem rybnym tak, by cukier się rozpuścił.


3 Dodajemy drobno posiekane: kolendrę, chilli, cebulkę i szalotki, wszystko dokładnie mieszamy.


4 Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, posypujemy nimi sałatkę. Obkładamy pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo, podajemy.
--------------------------------------------

Karmelowe eklerki z kremem chantilly

Składniki:
Ciasto ptysiowe:


  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • szczypta soli


Krem:


  • 250 ml śmietanki 36%
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki likieru jajecznego adwokat


Polewa:


  • 70 g cukierków typu krówki
  • 2 łyżki wody


Dekoracja:


  • 20 g cukru pudru
Sposób przyrządzania:
Przygotuj ciasto ptysiowe: w rondelku zagotuj wodę z masłem, szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto. Kiedy mąka wchłonie gorącą wodę, do gorącego ciasta wbij jajka i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę.


Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Napełnij rękaw cukierniczy ciastem ptysiowym. Wyciskaj małe podłużne eklerki. Piecz przez ok. 15 min, aż wyrosną i będą zrumienione. Po upieczeniu ostudź i przekrój wzdłuż.


Przygotuj krem chantilly: ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj cukier oraz adwokat.


Przygotuj polewę: krówki cukierki rozpakuj z papierków, rozgrzej w rondelku wraz z 2 łyżkami wody i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej polewy.


Na połowę przepołowionych eklerów nałóż krem chantilly, a następnie nakryj je pozostałymi ciastkami. Ułóż eklerki na półmisku i polej strużkami toffi. Posyp jeszcze lekko cukrem pudrem.
---------------------------------------------------------------------------
AWOKADO Z SAŁATKĄ
SKLADNIKI:
2 awokado, garść czarnych i zielonych oliwek, 3 dojrzałe gruszki, 1 jabłko, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, sok z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, środek wydrążyć, zostawiając skórkę. Miąższ pokroić, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Gruszki i jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Oliwki pokroić w cienkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Puste awokado napełnić farszem i schłodzić w lodówce.
                        SMACZNEGO
--------------------------------------


BIAŁA KIEŁBASA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
70 - 80 dag twardych jabłek, 4 białe kiełbasy, 4 cebule, 1/2 szkl. białego wina, 4 łyżki masła, 2 łyżki białych rodzynek, 2 łyżki cukru, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w średniej wielkości kostkę i chwilę poddusić na dwóch łyżkach masła. Dodać sparzone wrzątkiem rodzynki, białe wino, cukier oraz szczyptę soli. Całość dusić na małym ogniu 5-8 minut ( jabłka nie powinny się rozpaść ). Obraną cebulę pokroić na plasterki. Kiełbasę nakłuć widelcem w kilku miejscach. Pozostałe masło mocno rozgrzać na patelni, włożyć kiełbasę z cebulę, po czym obsmażyć ze wszystkich stron. Podsmażoną kiełbasę wraz z cebulą ułożyć na gorących jabłkach i od razu podawać.
                                   SMACZNEGO
---------------------------------------
KALAFIOR NA OSTRO
SKŁADNIKI:
Średni kalafior, 3/4 szkl. śmietany, żółtko, 10 dag startego ostrego sera, posiekany koper, szczypta kurkumy, cukier, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowac kalafior w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Utarty ser wymieszać z żółtkiem i dodawaną po trochu śmietaną, osolić i doprawić kurkumą. Podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Ugotowany kalafior przełożyć na talerz, polać sosem i posypać koperkiem.
                   SMACZNEGO
------------------------------------------
PAPRYKA NADZIEWANA TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
4 duże czerwone papryki, 10 dag tuńczyka z puszki w sosie własnym, 4 jajka, 10 łyżek serka wiejskiego, 1 cytryna, 200 ml jogurtu naturalnego, świeża natka pietruszki, łyżeczka suszonego kopru, pół łyżeczki chili, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z serkiem, sokiem z cytryny, skórką cytrynową, jajkami, tuńczykiem i przyprawami. Część natki odłożyć do dekoracji. Resztę posiekać i dodać do farszu. Papryki wypełnić farszem  udekorować pietruszką.
                        SMACZNEGO
------------------------------------------
PASZTET WIEJSKI
SKŁADNIKI:
15 dag wątróbki kurzej,  łyżki oleju, sól, pieprz, łyżeczka majeranku, duże jabłko, 2 cebule, 60 dag mielonej wieprzowiny, 6 łyżek bułki tartej, 3 jajka, po łyżeczce soli i curry, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżka masła.
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę umyć, osuszyć, zrumienić na łyżce oleju, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem i zdjąć z patelni. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, odkroić pięć plastrów, resztę pokroić  w kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po wątróbce. Cebulę obrać, jedna posiekać, drugą pokroić w talarki. Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, jajka, pięć łyżek bułki tartej i przyprawy. Wyrobić masę ręcznie lub mikserem. Formę natłuścić masłem, posypać bułką, wyłożyć połowę mięsa, ułożyć wątróbkę i usmażone jabłka, przykryć resztę mięsa. Piec 60-65 minut w temp. 220oC. Przed podaniem plastry jabłka i cebuli podsmażyc na łyżce oleju i obłożyć pasztet.
                             SMACZNEGO
------------------------------------------
POMIDOROWA Z PARÓWKAMI
SKŁADNIKI:
20 dag cielęcych parówek, opakowanie włoszczyzny, cebula, słoik koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oleju, łyżka przyprawy do zupy jarzynowej, łyżka mąki, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Drobno pokrojone warzywa zalać 6 szklankami wody. Dodać przyprawę do zupy i gotować na małym ogniu 30 minut. Koncentrat wymieszać z mąką, olejem oraz kilkoma łyżkami wrzącego wywaru. Następnie połaczyć z zupą i całość zagotować. Dołożyć przekrojone wzdłuż na pół parówki, po czym ponownie zagotować i doprawić do smaku.
                          SMACZNEGO
--------------------------------------------
RYŻOWY DESER
SKŁADNIKI:
25 dag bialego ryżu, 10 dag brązowego cukru, 5 dag skórki pomarańczy, 3 mandarynki, opakowanie curku waniliowego, 1 litr mleka, 125 ml. śmietany kremówki, pół łyżki kakao.
PRZYGOTOWANIE:
Mleko przelać do rondla i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Dodać brązowy cukier, cukier waniliowy i skórkę pomarańczy. Po mniej więcej 30 min ryż zmięknie. Wtedy dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Mandarynki podzielić na cząstki i dodać do deseru.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
SAŁATKA Z CYKORII I RYDZÓW
SKŁADNIKI:
25 dag cykorii, 15 dag marynowanych rydzów, cebula, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier.
 PRZYGOTOWANIE:
Cykorię pokrajać na małe paski. Dodać posiekane rydze i pokrojoną w piórka cebulę. Skropić oliwą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
                    SMACZNEGO
---------------------------------------------
SELERY NACIOWE W MAŚLE
SKŁADNIKI:
50 dag łodyg selera naciowego, 2 łyżki masła, łyżka kaparów, sok cytrynowy, sól, pieprz, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. wrzucić na wrżącą osoloną wodę i gotować 10 minut. Odcedzić, włożyć do rozgrzanego masła, dodać kapary, przykryć i dusić na małym ogniu. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku sokiem cytrynowym, pieprzem i natką pietruszki.
                         SMACZNEGO
---------------------------------------------
SOS GRUZIŃSKI
SKŁADNIKI:
30 dag suszonych śliwek bez pestek, 1 szklanka odtłuszczonego rosołu, 1/2 łyżeczki roztartych ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 3-4 ząbki czosnku, listki kolendry, kilka goźdżików, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane w rosole śliwki zmiksować. Dodać posiekane listki kolendry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Sos gotować chwilę na wolnym ogniu, po czym ostudzić.
                        SMACZNEGO
--------------------------------------------
SOS JABŁKOWO - CHRZANOWY
SKŁADNIKI:
Słoik chrzanu, 2 winne jabłka, mały słoik majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, cukier, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Obrane jabłka utrzeć, wymieszać z chrzanem, majonezem i jogurtem. Można doprawić do smaku cukrem lub solą
          SMACZNEGO      
-------------------------------------------------
SOS PIECZARKOWY
SKŁADNIKI:
1/2 wołowej lub drobiowej kostki rosołowej, 10 dag pieczarek, 2 łyżki mąki, pieprz, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować szklankę wody, dodać kostkę rosołową oraz drobno posiekane pieczarki. Całość gotować ok. pół godziny. Drugą szklankę wody dokładnie wymieszać z mąką, a następnie dolać do gotującego się bulionu. Energicznie mieszając, doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku.
                            SMACZNEGO
--------------------------------------------------
SOS PIKANTNY
SKŁADNIKI:
2 żółtka z jajek ugotowanych na miękko, 3/4 szkl. oliwy, 1/2 szkl. czerwonego wina, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów, 1 łyżka musztardy, cukier, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka utrzeć na gładko z oliwą oraz sokiem cytrynowym, następnie rozprowadzić musztardą i czerwonym winem. Dodać pokrojone korniszony, po czym doprawic do smaku.

                        SMACZNEGO
-------------------------------------------------


Tortille z soczewicą i warzywami

SKŁADNIKI
Sos:

200 g soczewicy czerwonej
3 ząbki czosnku
1 papryka chili do smaku
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
5 łyżek oliwy
przyprawy: sól, przyprawa, np. do gyrosa
Tortilla:

500 g mąki pszennej
70 g smalcu
60 g masła
320 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Dodatki:

różne rodzaje sałat
pomidory koktajlowe
kolorowe papryki
czerwona cebula
Sposób przygotowania :
1
Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp soczewicę do garnka, wlej 1,5 szklanki wody i delikatnie przypraw solą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie przestań gotować, ale zostaw jeszcze soczewicę w przykrytym garnku ok. 10-15 minut.
2
Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę.
3
Warzywa zeszklij na oliwie. Dodaj do soczewicy i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw przyprawą do smaku.
4
Przygotuj tortille. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, smalec i sól. Chwilkę urabiaj.
5
Stopniowo dodawaj ciepłą (nie gorącą) wodę. Połącz składniki.
6
Uformuj ok. 20 kulek wielkości piłeczki pingpongowej. Odstaw na 10 minut. Przykryj lnianą ściereczką.
7
Kolejno rozwałkuj tortille na cieniutkie placuszki. Jeśli chcesz, aby ciasto miało regularny kształt, możesz je po rozwałkowaniu wyciąć za pomocą np. okrągłego talerzyka.
8
Tortille smaż na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Warto wykorzystać patelnię elektryczną. Będą powstawały wybrzuszenia, ale to normalne przy smażeniu tortilli. Upieczone możesz przechowywać w lnianej, wilgotnej ściereczce i wykorzystać kolejnego dnia. Możesz też je zamrozić.
9
Rozłóż placek i na 1/3 powierzchni posmaruj go pastą. Ułóż sałatę, pokrojone kolorowe papryki i pomidorki koktajlowe. Dołóż po kilka plasterków czerwonej cebuli.
10
Złóż placek. Zepnij go wykałaczką lub owiń papierem do pieczenia, a następnie dekoracyjnie przewiąż wstążeczką. Tortille możesz podać z salsą z awokado lub sałatką z czerwonej kapusty z sokiem pomarańczowym.

Komentarze