Reklama

Rösti

Rösti (roesti) – szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub jajkiem. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni. Rösti mogą być też dodatkiem do dania zasadniczego.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka. Na Podlasiu dodawana jest odrobina pieprzu i majeranku.

Placki ziemniaczane podawane być mogą z różnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem oraz, zwłaszcza w Polsce, z konfiturą, przetartymi jabłkami lub z białym serem.

Istnieją także placki ziemniaczane wypiekane na blasze. Pochodzą one z terenów Śląska i Beskidów. Do tej prostej potrawy wystarczą odsączone, starte ziemniaki z dodatkiem soli. Tak przygotowaną masę układa się na blasze pieca kuchennego, bądź na specjalnej ułożonej na kuchence gazowej lub elektrycznej. Potrawa ta podawana jest zwykle z masłem (Żywiecczyzna), skwarkami (z boczku lub oddzielonej słoniny, Śląsk) lub kwaśną śmietaną.

Odmiany placków
Hash browns (albo potato pancakes) – w krajach anglosaskich, również jako składnik śniadania irlandzkiego (tradycyjnie nazywane tam boxty)
Latkes lub Latkas (לאַטקעס) – w kuchni żydowskiej
Rösti – w Szwajcarii
Reibekuchen[a] – niemiecka odmiana występująca w Nadrenii
Deruny (Деруни) – w kuchni ukrainskiej
Dranyky (Драники) – w kuchni białoruskiej
_________________
źródło:
www.wikipedia.pl

Komentarze