Reklama

Przystawki

BROKUŁY W CIEŚCIE
SKŁADNIKI: 1 duży brokuł, ciasto naleśnikowe, bułka tarta, sól, pieprz, oliwa
NA SOS: 2 łyżki majonezu, 4 łyżki keczupu, sól czosnkowa
PRZYGOTOWANIE:
Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i dokładnie osączamy. W tym samym czasie robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy sól i pieprz do smaku. Każdą różyczkę zanurzamy w cieście i w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy brokuły po 5 sztuk, smażymy na złoto. Robmy sos: składniki mieszamy i doprawiamy. Podajemy z brokułami.
                    SMACZNEGO
----------------------------------
CIEMNY DOMOWY CHLEB
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej, szklanka otrąb pszennych, 1/2 szklanki słonecznika, 3 łyżki płatków owsianych, 100 g drożdży, 3 łyżeczki soli, odrobina cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy mąkę, otręby pszenne, płatki owsiane i słonecznik. Wlewamy drożdże rozpuszczone w szklance wody z odrobiną cukru. W 1/2 litra wody rozpuszczamy sól i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Dwie formy smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto. Gdy podrośnie, pieczemy w temp. 200 C około 2 godzin.
                SMACZNEGO
----------------------------------
GALANTYNA DROBIOWA
SKŁADNIKI:
2 kostki bulionu, 1/2 puszki kukurydzy, 2 opakowania mrożonki (Bukiet warzyw), 4 udka, porcja żelatyny, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy wywar z udek, by zostało 2,5 litra wody. Udka studzimy, kroimy w kawałki. W wywarze gotujemy warzywa według czasu podanego na opakowaniu wraz z kukurydzą. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, kostki bulionu i doprawiamy. Przygotowujemy żelatynę, dodajemy do wywaru, studzimy, nalewamy do miseczek, wstawiamy do lodówki, aż się zetnie.
                               SMACZNEGO
-----------------------------------
GALARETKA WARZYWNA
SKŁADNIKI:
4 pomidory, 2 ogórki, 8 pomidorów koktajlowych, 400 ml rosołu warzywnego, 5 łyżek żelatyny, sól, sok z cytryny, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory myjemy, miksujemy, przecieramy przez sito. Ogórki myjemy, nie obieramy. Jeden ogórek kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę odkładamy do dekoracji. Pozostałe ogórki kroimy, miksujemy i przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rosół podgrzewamy, dodajemy żelatynę, mieszamy, przelewamy do 2 miseczek. Do jednej dodajemy sok ze zmiksowanych pomidorów, do drugiej z ogórków. Zawartość miseczek przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Przelewamy do foremek, schładzamy. Wyjmujemy z foremek, dekorujemy pomidorami i ogórkiem.
                      SMACZNEGO
--------------------------------
JEŻYK Z KORECZKÓW
SKŁADNIKI:
kapusta, kabanos, ser żółty, ogórki konserwowe, papryka żółta i czerwona, zielone oliwki, folia aluminiowa, wykałaczki
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę ucinamy w taki sposób, by można było postawić. Owijamy folią aluminiową. Na wykałaczki nabijamy w dowolnej kolejności pokrojone składniki, po czym wbijamy w naszą " kulę " z kapusty, tworząc smacznego jeżyka.
                          SMACZNEGO
--------------------------------
OGÓRKI FASZEROWANE
SKŁADNIKI:
2 ogórki, 2 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, kawałek czerwonej papryki, mały pomidor, sałata, śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki przekrawamy, wyjmujemy pestki, pozostawiamy ściankę grubości ok.1/2 cm. Przygotowujemy farsz: jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekana paprykę, pomidora, sałatę i śmietanę. Składniki starannie mieszamy. Farszem napełniamy wydrążone połówki ogórka, zawijamy w folię śniadaniową i wkładamy na co najmiej pół godziny do lodówki.
             SMACZNEGO
---------------------------------
OGÓRKI  Z MIĘSEM
SKŁĄDNIKI:
5 dużych ogórków, 200g mięsa, 100 g ryżu, 1 cebula, 1 łyżka tłuszczu, sól, pieprz, łyżka koperku, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany, mały przecier pomidorowy, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy na półsypko, łączymy ze zmielonym mięsem, podsmażoną cebulą i koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki. Napełniamy farszem mięsno - ryżowym, układamy w płaskim rondlu, dodajemy łyżeczkę margaryny i szklankę wody, dusimy 20 minut. Do sosu dodajemy przecier z pomidorów, podprawiamy śmietaną i mąką. Podajemy z ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.
                       SMACZNEGO
--------------------------------
PASZTECIKI DO BULIONU
SKŁADNIKI:
CIASTO: 4 szklanki mąki, 1/3 kostki margaryny, 1 szklanka śmietany, 50 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 jajko
FARSZ: 700 g mięsa mielonego, kiełbasy lub pasztetu, 250 g pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tluszcz
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy śmietanę z drożdżami, jajkiem i solę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Pokrojone cebule smażymy z pieczarkami, dodajemy mięso. Doprawiamy, smażymy. Ciasto wałkujemy na paski o szer. 12 cm. Nakładamy  farsz, zlepiamy, kroimy na kawałki dł. 5 cm. Na natłuszczonej blasze smarujemy jajkiem i pieczemy 25-30 minut w temp. 180 C.
                  SMACZNEGO
--------------------------------
PIECZARKI Z CZOSNKIEM
SKŁADNIKI:
12 pieczarek, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, średnia cebula, 1,5 łyżki posiekanej pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę szklimy na maśle, doadajemy pokrojone w kostkę ogonki z umytych pieczarek. Podsmażamy, dodajemy roztarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy tartą bułkę i natkę pietruszki. Przestudzoną masą napełniamy pieczarki. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym do 150 C piekarniku przez około 20-25 minut. Podajemy na gorąco.
                    SMACZNEGO
---------------------------------
PIKANTNE CIASTO POMIDOROWE
SKŁADNIKI:
300 g mąki, 4 jajka, 150 g masła lub margaryny, 3 łyżki zielonych oliwek, 500 g pomidorów koktajlowych, 5 łyżek startego żółtego sera, 4 łyżki kaszy manny, 500 g chudego twarogu, sól, pieprz, 2 łyżki tartej bułki, zioła do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dokładamy pokrojone na małe kosteczki masło lub margarynę, solimy. Całość siekamy nożem. Wbijamy jajko i dodajemy drobno posiekane oliwki. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę, zawijamy je w folie i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy nim spód i brzegi formy wyłożonej papierem. Ciasto nak łuwamy widelcem. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. i pieczemy przez 25 minut. Studzimy. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. Twaróg ucieramy z kaszą manną i 2 łyżkami serana gładką masę. Pozostałe jajka ubijamy mikserem, a następnie łączymy z masą twarogową. Przyprawiamy do smaku, według własnego gustu. Całość mieszamy z pokrojonymi pomidorami. Podpieczone ciasto oprószamy bułka tartą. Przekładamy na nie przygotowaną masę, a wierzch posypujemy pozostałym serem. Placek wstawiamy do piekarnika (180 C) i pieczemy przez 40 minut. Dekorujemy ziołami.
                  SMACZNEGO
--------------------------------------
PRZYSTAWKA ZE ŚLEDZIA
SKŁADNIKI:
1 kg śledzia, 5 średnich cebul, 10-15 grzybków suszonych, keczup pikantny, gęsty koncentrat pomidorowy, majeranek, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, olej
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby gotujemy i drobniutko kroimy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy grzybki, keczup, koncentrat i przyprawy. Ciągle mieszamy, aż składniki się połączą (około 7 minut). Studzimy. Płaty śledziowe moczymy, kroimy w kawałki i zalewamy potrawką. Mieszamy.
                        SMACZNEGO
-------------------------------------
PULPECIKI Z ANANASEM
SKŁADNIKI:
Plastry ananasa, plastry żółtego sera, 1/2 kg mięsa mielonego, sól, pieprz, jajko, bułka, kostka rosołowa, vegeta, 4 łyżki mąki, papryka, ogórek konserwowy i szczypta pietruszki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Ananasy osączamy i osuszamy. Do mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, sól, pieprz, vegetę i wyrabiamy. Formujemy kulki, obtaczamy w mące i gotujemy na wywarze z kostki rosołowej. Na środkach ananasa układamy kulki mięsne i przykrywamy plasterkami żółtego sera. Dekorujemy ogórkiem i papryką i zapiekamy w piekarniku 5-10 minut.
                        SMACZNEGO
--------------------------------------
ROŻKI Z SZYNKI I JAJKA
SKŁADNIKI:
20 plasterków szynki, 5 jajek na twardo, mały słoik papryki konserwowej, natka pietruszki, plasterki pomarańczy, majonez, kilka liści sałaty
PRZYGOTOWANIE:
Na półmisku układamy zieloną sałatę. Plastry szynki zwijamy w rożki i układamy na sałacie. Jajka dzielimy na ćwiartki,. Do każdego rożka wkładamy jedną ćwiartkę. Paprykę kroimy w paski i wkładamy po pasku do każdego rożka. Szprycę do dekorowania ciast napełniamy majonezem, wyciskamy po trochę do każdego rożka. Dekorujemy natką pietruszki i pomarańczą.
                    SMACZNEGO
-------------------------------------
RUMUŃSKA MAMAŁYGA
SKŁADNIKI:
szklanka kaszy kukurydzianej, 2 szklanki wody, łyżeczka masła, sól
PRZYGOTOWANIE:
Wodę gotujemy, solimy, wsypujemy powoli kaszę kukurydzianą. Dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy pod przykryciem około pół godziny. Gdy kasza jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wrzącej wody, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
                      SMACZNEGO
-------------------------------------
SOS BELGIJSKI
SKŁADNIKI:
 1 średniej wielkości cebula, 5 dużych łyżek majonezu, 3 duże łyżki keczupu, 1 łyżka stołowa octu, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miseczki i dodajemy octu, by puściła sok. Po około 3 minutach do cebuli dodajemy majonez i keczup  i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
                      SMACZNEGO
-------------------------------------
SUCHARKOWE KANAPKI
SKŁADNIKI:
1 opakowanie sucharków pełnoziarnistych, serek kanapkowy z ziołami, plasterki łososia, 2 jajka ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, czerwona papryka, groszek, kukurydza, majonez, keczup
PRZYGOTOWANIE:
Sucharki smarujemy serkiem, układamy plasterki łososia i krążki jajka. Robimy krople z majonezu i keczupu. Dekorujemy groszkiem, kukurydzą, ogórkiem i papryką.
                                  SMACZNEGO
--------------------------------------
TOSTY HAWAJSKIE
SKŁADNIKI:
6 kromek pieczywa tostowego, 6 plasterków szynki, 6 plasterków sera żóltego, 6 plasterków ananasa z puszki, 6 plasterków kiwi, 6 plasterków banana, masło, oregano
PRZYGOTOWANIE:
Pieczywo cienko smarujemy masłem. Na każdej kromce kładziemy po plasterku szynki, sera żółtego, ananasa, kiwi i banana. Tosty posypujemy oregano. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy ok. 5 minut, aż ser sie roztopi.
                       SMACZNEGO
----------------------------------------
ZAPIEKANKA MIĘSNO - CHLEBOWA
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego, 1 bochenek chleba razowego, 2 łyżki masła, 3 cebule, 2 jajka, 10 plasterków żółtego sera, olej, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Chleb namaczamy w wodzie, następnie dokładnie odciskamy. Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy, przyprawiamy do smaku. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę. Formę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy połowę porcji mięsa, potem 5 plasterków żółtego sera, przykrywamy warstwą chleba z cebulą i wykładamy resztę sera. Na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy pozostałe mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp. 200 C. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, aby zapiekanka miała chrupiącą skórkę.
                               SMACZNEGO
-------------------------------------
ZIEMNIAKI A LA WILEWY
SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków, 2 jajka, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, odrobina mleka (2-3 łyżki), olej do smażenia, pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki ziemniaczanej, żółtek i mleka robimy ciasto, dodajemy ubitą z solą pianę z białek i ostrożnie mieszamy na jednolite ciasto. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki, wkładamy na minutę do wrzącej osolonej wody. Odcedzamy na durszlaku, osuszone maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju.
                         SMACZNEGO
------------------------------------

PASZTET Z KRÓLIKA
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa z królika, 500 g surowego boczku, 1 bułka kajzerka, 3 cebule, 3 jajka, smalec i bułka tarta do formy, sól, pieprz, ziele angielskie, 1 liść laurowy, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z królika i przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, 1 liść laurowy oraz gałkę muszkatołową zalać wodą i dusić pod przykryciemdo miękkości. Mięso ostudzić i oddzielić od kości. W powstałym wywarze namoczyć bułkę i odcisnąć. Mięso, boczek, bułkę i obrane cebule przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Przyprawić do smaku, dodać 3 jajka i wyrobić masę. Formę posmarować smalcem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej masę. Piec przez 45 minut w temp. 180 C.
                                      SMACZNEGO

Komentarze