Reklama

Przetwory

KONFITURA DLA SMAKOSZY
SKŁADNIKI:
300 g obranego dojrzałego mango, 1 kg obranych bez pestek miąższu pomarańczy, 200 g miąższu marakui, 750 g cukru, sok z cytryny, 1 torebka żelfixu.
PRZYGOTOWANIE:
Owoc mango oraz miąższ pomarańczy zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny. Gotować przez 1 godz. na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać cukier oraz miąższ marakui. Jak się cukier rozpuści dodać żelfix. Włożyć konfiturę do słoików.
                       SMACZNEGO

AROMATYCZNE ŚLIWKI W OCCIE
SKŁADNIKI:
3 kg śiwek, 30 dag cukru, 1 i 1/2 litra octu winnego, 3 goździki, 12 ziaren pieprzu, laska wanilii, 2 liście laurowe.
PRZYGOTOWANIE:
Cukier, wanilię, goździki, pieprz, liście laurowe włożyć do emaliowanego garnka. Wlać ocet. Powoli doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śliwki przebrać, umyć i osuszyć, obciąć ogonki kilka centymetrów od owocu. Do wygotowanych i osuszonych słoików włożyć śliwki, zalać octem, odcedzając przyprawy. Owoce muszą być przykryte płynem, zamknąć jei odstawić.
                      SMACZNEGO
-------------------------------
DŻEM MORELOWY
SKŁADNIKI:
2 kg moreli, 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE:
Owoce umyć i osączyc. Mniej dojrzałe pokroić na ćwiartki i odłożyć. Bardzo dojrzałe przepołowić, włożyć do rondla z grubym dnem, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Gdy się całkowicie rozpadną, dodac resztę moreli i gotować dalej, aż masa owocowa stanie się szklista. Kilka razy dokładnie zamieszać. Napełnić dżemem słoiki, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
                                      SMACZNEGO
------------------------------
DŻEM Z GRUSZEK
SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych gruszek, 30-40 dag cukru, 1-2 cytryny, 4-5 goździków, 1 łyżeczka imbiru, 2 łyżki świeżego posiekanego tymianku.
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na części i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szkl. wody, włożyć przygotowane owoce owoce i  pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie. Następnie dodać cukier, przyprway i gotować na małym ogniu, aż odparuje woda. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
                      SMACZNEGO
-----------------------------
DŻEM Z JABŁEK I KIWI
SKŁADNIKI:
300 g kiwi obranych ze skórki, 1 kg jabłek, cukier żelujący 2;1
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce i przełożyć do garnka. Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę i dodać do jabłek. Cukier żelujący 2;1 wsypać do owoców, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Gorący dżem włożyć do słoików i odwrócić je do góry dnem na około 5 min.
                          SMACZNEGO
-------------------------------
DŻEM POMARAŃCZOWO - IMBIROWY
SKŁADNIKI:
3 duże soczyste pomarańcze, 20 dag korzenia imbiru, 40 dag ukru, 1 opakowanie środka żelującego
PRZYGOTOWANIE:
Korzeń imbiru obrać, pokroić w drobną kosteczkę i odważyć 15 dag z tak przygotowanej przyprawy. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i jedną z ncih cieniutko obrać. Skórkę wraz z imbirem zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem 30 minut po czym przecedzić. Z pomarańczy wycisnąć sok,
----------------------------
DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI:
1 kg zielonych pomidorów, 500 g cukru, 1 cytryna, garść rodzynek.
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zasypujemy połową cukru, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając. Po godzinie wsypujemy pozostałą część cukru i gotujemy ok. 30 min. do uzyskania konsystencji dżemu. Pod koniec smażenia wsypujemy garść rodzynek.
                          SMACZNEGO
---------------------------
POWIDŁA ŚLIWKOWE
SKŁADNIKI:
75 dag śliwek węgierek, cukier żelujący 3:1, 2-3 łyżki płatków migdałowych, 75 ml półwytrawnego wina.
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki przebrać, opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki, odważyć 75 dag owoców i przełożyć do rondla. Wsypać cukier żelujący, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu mieszając 10-15 minut. Owoce przestudzić. Wlać wino, zmiksować. Śliwki ponownie zagotować mieszając, wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Gorące powidła nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
                                   SMACZNEGO
----------------------------
SOS HOT HONEY
SKŁADNIKI:
12 papryczek chili, 3 pomidory, 1 cebula, 2 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka soli.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać pokrojone drobno pomidory oraz pokrojone w prążki papryczki chili wraz z nasionami. Dusić pod przykryciem co najmniej 30 minut od czasu do czasu dolewając odrobinę wody, aby sos się nie przypalił. Po 30 minutach dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżeczki miodu, drobno posiekamy czosnek, sok z cytryny. Całość gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
                                SMACZNEGO
-------------------------
______________________________________________

Składniki :
3 kg śliwek
30 dag cukru
1 i 1/2 litra octu winnego
3 goździki , 12 ziaren pieprzu , laska wanilii
2 liście laurowe

-------------------------------------
czas przygotowania 35 min.
------------------------------------

Wykonanie :
Cukier, wanilię, goździki, pieprz, liście laurowe włożyć do emaliowanego garnka. Wlać ocet. Powoli doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać, ostudzić. Śliwki przebrać, umyć i osuszyć, obciąć ogonki kilka milimetrów od owocu. Do wygotowanych i osuszonych słoików włożyć śliwki , zalać octem, odcedzając przyprawy. Owoce muszą być przykryte płynem. Zamknąć słoiki i odstawić przynajmniej na miesiąć .

                         Smacznego !!!
____________________________________
Sżem gruszkowy
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek
30 - 40 dag cukru
1 - 2 cytryny
laska wanilii
4 - 5 goździków
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki świeżego posiekanego tymianku

----------------------------
60 min.
----------------------------

Wykonanie:
 Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na części i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć przygotowane owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie ( ok. 10 min.). Następnie dodać cukier, przyprawy (wanilia, goździki, imbir, tymianek) i gotować na małym ogniu, aż odparuje woda. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
                                                                  Smacznego !!!
_______________________________________
Dżem malinowy
Składniki:
2 kg moreli
1 kg cukru

----------------------------
80 min.
----------------------------

Wykonanie:
Owoce umyć i osączyć. Mniej dojrzałe pokroić na ćwiartki i odłożyć. Bardzo dojrzałe przepołowić, włożyć do rondla z grubym dnem, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, często mieszająć. Gdy się całkowicie rozpadną, dodać resztę moreli i gotować dalej, aż masa owocowa stanie się szklista. Kilka razy delikatnie zamieszać. Napełnić dżememwyprażone słoiki i zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
                                                                  Smacznego !!!
_________________________________________
Dżem pomarańczowo imbirowy
Składniki:
3 duże soczyste pomarańcze
20 dag korzenia imbiru
40 dag cukru
1 opakowanie środkażelującego

--------------------------
80 min.
--------------------------

Wykonanie:
Korzeń imbiru obrać, pokroić w drobną kosteczkę i odważyć 15 dag z tak przygotowanej przyprawy. Pomarańcze sparzyć wrządkiem i jedną z nich cieniutko obrać. Skórkę wraz z imbirem zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem 30 minut po czym przecedzić. Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać go przez sito i uzupełnić wywarem imbirowym tak, żeby otrzymać 3/4 litra płynu. Wlać płyn do garnka. Z 40 dag cukru wziąć 2 czubate łyżki i wymieszać je ze środkiem żelującym. Wsypać do garnka z sokiem i cały czas mieszając, zagotować, dodać resztę cukru i ponownie doprowadzić do wrzenia. O tego czasu dżem gotować dokładnie z zegarkiem w ręku 1 minutę, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i szybko przelać do słoików. Zakręcić słoiki i ustawić dnem do góry na 5 minut.
                                                                              Smacznego !!!
______________________________________
Dżem z czarnej pożeczki
Składniki:
1 i 1/2 kg porzeczek
1 kg cukru

----------------------------
100 min.
----------------------------

Wykonanie:
Porzeczki dokładnie umyć, obrać z gron. Włożyć 1/3 część owoców do naczynia, w którym będzie gotowany dżem, zgnieść i doprowadzić do wrzenia. Do rozgotowanych owoców dodać cukier i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Teraz wsypać pozostałe porzeczki i gotować do chwili, gdy owoce zaczną opadać na dno naczynia, a dżem - po odparowaniu nadmiaru wody - stanie się dostatecznie gęsty. Gorący dżem włożyć do wymytych i wygotowanych (lub wyprażonych) słoików, odrazu je szczelnie zamykając.
                                        Smaczego !!!
______________________________________
Dżem z czereśni
Składniki:
1 kg wypestkowanych czereśni
80 dag cukru

--------------------------------
50 min.
--------------------------------

Wykonanie:
Owoce przesypać cukrem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 10 - 12 godzin. W tym samym naczyniu gotować dżem, co pewien czas mieszając. Jeśli dżem ma już właściwą konsystencję, przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć.
Smacznego !!!
_________________________________________
Dżem z truskawek
Składniki:
1 kg truskawek (najlepsze są niezbyt duże, ale ciemne)
1/2 kg cukru
2 łyżki miodu
sok z cytryny

--------------------------
180 min.
--------------------------

Wykonanie:
Truskawki w rondlu zasypać równomiernie cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż mocno puszczą sok (około 2 godziny). Zagotować, po 5 minutach zdjąć z ognia, dodać miód, 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować na najmniejszym ogniu bez pokrywki, często mieszając. W tym czasie przygotować słoiki i zakrętki (umyć, wyparzyć). Po 30 minutachgotowania zaczerpnąć łyżeczkę i wyznać to można po tym, że kropla dżemu zastyga i w całości odchodziod spodeczka), szybko rozlać dżem do słoików, dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i opatulić kocykiem, aby wolno stygły. Nazajutrz są dobrze zassane i nie powinny spleśnieć .
Smacznego !!!

Komentarze