Reklama

Przepisy z rzodkiewki

Cykoria z wędzonym łososiem na sałatce z rzodkiewki

Składniki:
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cykoria
  • 1 cytryna
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • Sałata do dekoracji np. roszponka
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
Rzodkiewki umyj i obierz. Pokrój w równe cienkie paseczki. Odłóż kilka gałązek szczypiorku i koperku do dekoracji, a resztę posiekaj. Rzodkiewkę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i rzodkiewką, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj kwaśną śmietanę. Sałatkę dobrze wymieszaj.

Umyj liście cykorii. Rozłóż na półmisku cztery rzędy po dwa liście, aby nachodziły na siebie, tworząc kształt łódki.
Wypełnij liście sałatką, a następnie na każdą porcję połóż kawałek wędzonego łososia.

Cytrynę przekrój na ćwiartki i udekoruj nią potrawę. Pozostały szczypiorek pokrój na długie kawałki i ułóż na łososiu. Polecamy jeszcze dodać na półmisek kilka listków sałaty, np. roszponki, która doskonale pasuje do wędzonego łososia i cykorii. Smacznego!
------------------------------------------------------------------

Frankfurterki z mixem sałat w sosie vinegrete

Składniki:
  • dowolny mix sałat, główka sałaty maślanej lub główka sałaty lodowej
  • 3 duże pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem (lub 1 czerwona cebula i szczypiorek)
  • kilka rzodkiewek

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Połóż frankfurterki na rozgrzanym grillu. Warzywa umyj i osusz. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka i rzodkiewki w plastry, cebulę w piórka, posiekaj szczypiorek. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Przełóż wszystko do dużej miski. Przygotuj sos: składniki do sosu przelej do miseczki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Sałatę polej sosem tuż przed podaniem. Upieczoną kiełbasę podawaj z sałatką.
--------------------------------------------------------------------

Gzik

Składniki:
  • 3 łyżki ziemniaków
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 cebula
  • 1 pęczek rzodkiewki (można użyć kiełków)
  • 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. W międzyczasie twaróg rozgnieć widelcem. Cebulkę i szczypiorek drobniutko pokrój w kosteczkę. Rzodkiewkę również pokrój w kostkę, a natkę pietruszki i koper drobno posiekaj. Twaróg dokładnie wymieszaj z pokrojonymi warzywami i śmietaną, doprawiając jednocześnie solą oraz pieprzem. Gdy ziemniaki ugotują się, odcedź je i odparuj z wody. Następnie przekrój je na pół, lekko posól i nałóż na wierzch przygotowany wcześniej biały ser. Każdego ziemniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
--------------------------------------------------------------------------------

Jajko w koszulce na sałatce z zielonych szparagów

Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparag
  • 100 g pomidorków koktajlowych kolorowych
  • 2 cebulka młoda
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki octu estragonowego
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
Szparagi umyj i obierz od połowy do podstawy z łykowatej skórki.

W szerokim rondlu zagotuj ok. 1,5 l wody i przypraw 1 łyżeczką soli i cukru. Do wody włóż delikatnie szparagi i gotuj powoli przez ok. 5 minut. Następnie wyjmij na szerokie sito kuchenne i przelej zimną wodą, by szparagi zachowały zieloną barwę. Z rzodkiewek odetnij zielone listki i korzonki, następnie umyj. Pokrój je w plasterki i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Cebulki pokrój na kawałki pod kątem, aby dekoracyjnie wyglądały. Dodaj do miski.

Natkę pietruszki posiekaj i wsyp do sałatki. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj i dopiero wlej oliwę z oliwek. Sałatkę odstaw do lodówki.  

W szerokim i wysokim garnku przygotuj wodę – ok. 2 l, przypraw solą i octem estragonowym. Jak tylko się zagotuje, to zmniejsz ogień. Jajko rozbij do chochelki kuchennej i powoli wlej do wrzątku. Lekko zamieszaj wodę, aby białko jaja mogło całe otulić żółtko. Wlej pozostałe jajka z chochelki i wszystkie gotuj jeszcze przez 2 minuty. Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu jajek w koszulkach, przygotuj każde jajko osobno, aby mieć gwarancję, że każde będzie dobrze ugotowane – ścięte białko, a płynne żółtka. Jajka przełóż na talerz.

Szparagi ułóż na półmisku a na środek nałóż sałatkę z pomidorów i rzodkiewki. Jajka w koszulce postaraj się ułożyć na wierzchu sałatki, wtedy całe danie będzie prezentować się dekoracyjnie. Można jeszcze dekorować listkami natki i kropelkami oliwy z oliwek.
--------------------------------------------------------------

Kolorowa kanapka przekładana szynką i twarożkiem

Składniki:
  • 5 kromek chleba tostowego
  • 4 liście sałaty kolorowej
  • 1 op. serka twarożkowego puszystego
  • 80 g szynki
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
Sposób przyrządzania:
Kromki chleba zrumień w tosterze i rozłóż na desce kuchennej. Cztery z nich posmaruj twarożkiem. Szynkę pokrój w plasterki. Pomidor i rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plastry.

Na twarożek rozłóż plastry rzodkiewki, liście sałaty oraz szynkę. Na szynkę nałóż plasterki pomidora. Kromki złóż ze sobą, jedna na drugą, a nieposmarowaną grzankę nałóż na wierzch. Dociśnij ręką i za pomocą noża odetnij skórki. Następnie kanapkę przekrój na pół i jeszcze raz na pół – na kwadraty. Rozłóż kanapki na talerzu. Kolorowe kanapki możesz spakować do szkoły w pojemnik na śniadanie lub owinąć w papier śniadaniowy.
--------------------------------------------------------------------------------

Pumpernikiel z polędwicą, camembertem i rzodkiewką

Składniki:
  • 2 kromki pumpernikla
  • 6 plastrów polędwicy farmerskiej
  • 4 plastry camemberta
  • 2 rzodkiewki
  • rukola do dekoracji
  • świeże liście szpinaku do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Polędwicę zwiń w rulon, ser pokrój w plastry, rzodkiewki umyj i pokrój w plastry – następnie każdy z nich natnij do połowy. Na kromce pumpernikla układaj dekoracyjnie szynkę z serem, rzodkiewkami, rukolą i liśćmi szpinaku. Posól, popierz i polej ewentualnie do smaku oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
-------------------------------------------------------------------------

Sałatka wiosenna z twarogiem

Składniki:
  • 1/2 ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g sera twarogowego chudego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzania:
Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewkę umyj, wysusz i pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki włóż do salaterki, posól, dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj.

____________________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/rzodkiewka

Komentarze