Reklama

Przepisy z papryką

Pieczone papryki

Składniki:
  • 8 różnokolorowych, mięsistych papryk
  • 4 Ząbki młodego czosnku
  • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Czerwonego octu winnego łyżka
  • Sol, najlepiej morska, Świeżo mielona
Sposób przyrządzania:
Papryki ułożyć na ruszcie i piec, obracając, AZ zrobią SIE Miękkie, Skórka popęka i sie przyrumieni. Jeszcze gorące włożyć na chwile do papierowej torebki, przez JE odwilżyć, wówczas Skórka bedzie sie łatwiej obierać. Przeciąć Kazda wzdłuż na pol, wyjąć Gniazda nasienne, usunąć pestki, obrać Ze Skórki, pokrojone na Mniejsze kawałki ułożyć na talerzu.



Czy Miski WLAC Ocet, posolić, pomieszać, Sol rozpuściła sie w occie, stopniowo wlewać oliwę, CZAS Cały mieszając, by powstał gładki sos. Papryki posypać drobno posiekanym czosnkiem, polać sosem, podawać Jako przystawkę.

Przepis pochodzi z Tesco Magazynu
------------------------------------------

Sałatka z kurczaka, papryki i cukinii Z rusztu w sosie majonezowym oo pesto

Składniki:
  • 4 filety z Piersi kurczaka
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • Świeżo wyciśnięty sok z 1 Cytryny
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól
  • 1 op. rukwi (rukoli)
  • 1 kopiasta Łyżeczka gotowego sosu pesto
  • 150 ml majonezu
Sposób przyrządzania:
1 Filety z kurczaka pokrój wzdłuż na połówki, papryki w ćwiartki, cukinie wzdłuż na niezbyt Cienkie Plastry.

2 Wszystko włóż do Miski Z Oliwie i sokiem Z Cytryny, posól oraz popieprz, dokladnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście Minut.

3 Poloz kurczaka na ruszcie, po kilku minutach dołóż jarzyny, piecz z OBU stron, AZ kurczak sie zrumieni, a zmiękną jarzyny.

4 ulož na talerz kawałki kurczaka, pieczone jarzyny oraz rukiew, Kazda porcję zwieńcz majonezem wymieszanym z pesto, podawaj.
-------------------------------------------------- -------

Sznycle z indyka w sosie paprykowym z grzybami

Składniki:
  • 4 sznycle z indyka
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 DUŻY dojrzały pomidor
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • Szczypta ostrej papryki w proszku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól
Sposób przyrządzania:
1 Sznycle z indyka doprawiamy sola i pieprzem, na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy Mięso z OBU stron na mocnym ogniu do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy Z patelni.

2 Na Tłuszcz wkładamy drobno posiekaną cebulę, szklimy, zdejmujemy naczynie z Ognia, wsypujemy paprykę w proszku, mieszamy.

3 Stawiamy patelnię na ogniu, dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki, Lekko solimy i dusimy kilka Minut, mieszając, AZ grzyby Puszczy nieco Wody.

4 Wkładamy z powrotem Mięso, dodajemy obranego Ze Skórki, pokrojonego w kawałki pomidora, podlewamy Odrobina Wody, dodajemy paprykę w proszku ostra, dusimy ok. 15 min.

5 Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, solimy Do Smaku, podajemy z ryżem LuB kluseczkami Typu Galuszka.
--------------------------------------------------

Leczo

Składniki:
  • 3 Duże cebule
  • 4 Ząbki czosnku
  • 1 kg żółtej podłużnej papryki igołomskiej
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • Szczypta ostrej papryki w proszku
  • Sól
Sposób przyrządzania:
1 Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla na rozgrzany olej słonecznikowy, szklimy, dokładając po chwili obrany i drobno posiekany czosnek.

2 Zdejmujemy na chwile naczynie z Ognia, wsypujemy słodka paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu.

3 Dodajemy pozbawione Gniazd nasiennych, pokrojone wag kawałki papryki, sparzone, obrane Ze Skórki ppkt i pokrojone wag kawałki Pomidory.

4 Doprawiamy Ostra papryka w proszku i sola, dusimy na małym ogniu maksymalnie 30 min, od Czasu do Czasu mieszając, podajemy na Ciepło LuB Zimno.
-------------------------------------------------- -------

Łosoś w sosie z pieczonej papryki

Składniki:

  • 200 g łososia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Do smażenia
  • 2 łyżki SOKU z Cytryny
  • 3 łyżki maki pszennej
  • Przyprawy: Sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Przygotuj sos: paprykę umyj, oczyść z Gniazda nasiennego i Przekroju na 4 CZĘŚCI. Pomidora umyj. Paprykę i pomidora w naczyniu żaroodpornym ulož ppkt i polej 1 łyżka oliwy oo oliwek, dodaj Sól Świeżo zmielony pieprz oraz. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 ° na ok. 15 min. Następnie ściągnij skórkę WARZYW z podpieczonych. Dodatkowo z pomidora wydrąż pestki z miąższem, Miąższ wyrzuć, resztę zmiksuj z papryka. Dodaj porwane w palcach swieze listki tymianku, Sól i pieprz do Smaku, wymieszaj.

Łososia pokrój w równej grubości Paski, skrop cytryna i posól. Dodać wymieszaj Ze słodka papryka i chili. Kawałki Ryby obtocz w mace i na rozgrzanej oliwie ulož. Bezpośrednio na rybę wciśnij czosnek i smaż ok. 8 min bd średnim ogniu, obracając rybę, ABY zarumieniła sie z każdej Strony. Usmażone kawałki smażonej Ryby Poloz na sosie i podawaj.
-------------------------------------------------- ----

Faszerowana papryka z grilla

Składniki:
  • 2 Duże papryki Czerwone
  • 2 Duże papryki żółte
  • 200 g pieczarek
  • 100 g masla
  • 2 srednie cebule
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Przyprawy: Sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i smaż na roztopionym maśle. Czy zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż jeszcze przez ok. 5 min. Pod Koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Paprykę przetnij wzdłuż, wyciągnij Gniazda nasienne i faszeruj przygotowanym wcześniej farszem. Grilluj przez ok. 15-20 min na słabym żarze.
-------------------------------------------------- ------------

Szaszłyki Z kabanosów, papryki i Czerwonej cebuli

Składniki:
  • 6 kabanosów
  • 2 papryki Czerwone
  • 3 cebule Czerwone
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 Łyżeczka oregano
  • Przyprawy: Sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Każdego kabanosa pokrój na okolo 6 kawałeczków. Papryki umyj, wyjmij Gniazda nasienne i pokrój w DOSC Duże, Równem Kwadraty. Cebulę obierz, umyj i pokrój w ósemki. Nadziewaj Warzywa na patyczki czy szaszłyków na przemian z kabanosami. Nagrzej Piekarnik do 200 °. Szaszłyki ulož na folii do pieczenia, skrop Oliwie, posól, popieprz i obsyp oregano z każdej Strony. Piecz przez ok. 20 min. Podawaj z ulubionym dipem, Musztarda LuB ketchupem.
-------------------------------------------------- -------------------

Horiatiki

Składniki:
Sposób przyrządzania:
Ogórka umyj i obierz wzdłuż, zostawiając na NIM paseczki Skórki, pokrój w Plastry. Pomidory umyj i pokrój wag ósemki, paprykę umyj, wykrój Gniazda nasienne i pokrój w kostkę, cebulę obierz, umyj i pokrój wag półplasterki. Warzywa na talerzu WSZYSTKIE poukładaj. NA wierzch Poloz pokrojony w Duże Kwadraty ser feta, dodaj OLIWKI. Polej Oliwie, octem, dodaj oregano, listki świeżego tymianku i Przyprawy zrobić Smaku. Sałatkę polać sosem Też możesz tzatziki .
--------------------------------------------------
_______________________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/search?query=przepisy+z+papryk%C4%85&p=11

Komentarze