Reklama

Przepisy z ogórkiem

Azjatycka sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową

Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 4–5 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • 2 szalotki (lub 1 duża biała cebula)
  • 1 ogórek
  • 1 sałata lodowa
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki kolendry

Sos:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limetek
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 małe papryczki chilli
Sposób przyrządzania:
1 Oczyszczoną z błon polędwiczkę przecinamy wzdłuż na dwie części, marynujemy 15 min w sosie sojowym.

2 Mięso pieczemy na ruszcie ok. 5 min z każdej strony do zrumienienia, odkładamy.

3 W miseczce mieszamy składniki sosu tak, by rozpuścić cukier, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki papryczki chilli.

4 Na półmisku układamy pokrojoną w kawałki sałatę, przekrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w łódki cebulę, pokrojonego w plastry ogórka, podarte dłonią listki kolendry.

5 Polewamy sosem, mieszamy, układamy na wierzchu pokrojoną w plastry polędwiczkę, podajemy.
------------------------------

Wrap z polędwiczką wieprzową

Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 6 łyżek keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta papryki chilli
  • 1 mała sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek
  • 1 opakowanie wrapów
Sposób przyrządzania:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce, dodajemy polędwiczki i odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie kładziemy na grillu i pieczemy 5–6 minut z każdej strony. Ostudzone polędwiczki kroimy na plasterki. Wrapy kładziemy na chwilę na grillu, tak aby się podgrzały. Na każdym rozkładamy plasterki polędwiczek, liście sałaty, połówki pomidorków i plasterki ogórka. Zawijamy i podajemy.
----------------------------------------

Zestaw śniadaniowy

Składniki:
  • 2–3 kromki chleba wiejskiego
  • 70 g masła
  • 4 plasterki wędliny
  • 4 plasterki miękkiego sera
  • 6 średnich listków sałaty
  • 6 pędów szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka
  • 150 g borówek
Sposób przyrządzania:
1 Pozbawione skórek kromki chleba rozwałkuj i przytnij do prostokątów. Następnie posmaruj je masłem, obłóż wędliną lub serem i zwiń wszystkie w jeden rulon. Ten następnie zawiń w 2 liście sałaty i przewiąż w dwóch miejscach pędami szczypiorku. Przetnij rulon na pół.

2 Z żółtej papryki wytnij dwa tułowia dla ślimaków. Oczy zrób z ziarenek pieprzu. Z czerwonej papryki wytnij kilka kółek, możesz zrobić to na przykład kieliszkiem. Z kółek wytnij biedronki. Ogórka i rzodkiewki ponacinaj nożem barmańskim i pokrój w plastry.

3 Pudełka śniadaniowe wyłóż pozostałymi liśćmi sałaty. Na środku każdego ułóż ślimaka z kanapkowego rulonu i tułowia z żółtej papryki. Z plastrów rzodkiewki i ogórka oraz szczypiorku ułóż kwiatki. Na koniec wsyp borówki i połóż paprykowe biedronki.
----------------------------------------------------------

Bagietka z wędzonym pstrągiem i sosem z francuskiej musztardy

Składniki:
  • 1/2 bagietki
  • 150 g wędzonego pstrąga
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 30 ml oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 140 g ogórka zielonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej
  • czerwona cebula do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
Ogórka dokładanie umyj i obierz ze skórki. Przy pomocy łyżeczki wydrąż nasiona, które zawierają najwięcej wody. Pokrój ogórka jak w plasterki. Przełóż do miski i przypraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.

W tym czasie umyj liście sałaty rzymskiej. Bagietkę przekrój na pół wzdłuż, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grilla, aby się zrumieniła. Musztardę francuską wymieszaj z pozostałą oliwą i przypraw świeżo siekanym koperkiem. Zostaw kilka gałązek do dekoracji.

Ogórki lekko odciśnij z ewentualnego soku, przypraw sokiem z cytryny i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku. Na chrupiące bagietki połóż liście sałaty rzymskiej i dopiero sałatkę z jogurtem. Na ogórkach poukładaj wędzonego pstrąga i polej go sosem z musztardy francuskiej. Na wierzch dekoracyjnie ułóż gałązki świeżego koperku. Obok bagietek można jeszcze ułożyć sałatkę z mieszanych liści sałat z czerwoną cebulą polaną dressingiem z musztardy francuskiej.
------------------------------------------------

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • 2 ogórki
  • 3 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1/2 l maślanki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 duże garście posiekanego kopru
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól
Sposób przyrządzania:
Jajka ugotuj na twardo. W tym czasie umyj ogórki, obierz ze skórki i posiekaj w kostkę. Ziemniaki dobrze umyj, nie obieraj ich i ugotuj w osolonej wodzie. Maślankę wymieszaj ze śmietaną, dodaj ogórki, koper, zmiażdżony ząbek czosnku oraz posiekany szczypior i wstaw do lodówki na ok. 1 godz. Ugotowane jajka ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Chłodnik rozlej do misek i podawaj z gorącymi, pokrojonymi ziemniakami i posiekanym jajkiem.
-----------------------------------------------

Kanapkowy stworek z szynką i serem

Składniki:
  • 4 - 8 kromek dowolnego pieczywa
  • 100 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 ogórek
  • kilka liści sałaty
  • masło
Sposób przyrządzania:
Kromki ulubionego pieczywa posmaruj masłem. Na połowie kromek ułóż plastry wędliny i sera przekładając je sałatą i ogórkiem. Dla urozmaicenia możesz przygotować na kanapce śmieszną buzię. Smacznego!
--------------------------------------------------

Kulki mięsne smażone i podawane na świeżych warzywach

Składniki:
  • 600 g kulek mięsnych
  • 1 sałata
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 średnia cebula czerwona
  • kiełki lucerny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
Kulki mięsne obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Z warzyw przygotuj sałatkę: sałatę porwij na dość drobne części, pomidory pokrój w ósemki, ogórki w plasterki, szczypiorek posiekaj, cebulę pokrój w plasterki. Wszystkie składniki bardzo delikatnie przemieszaj i skrop octem winnym oraz oliwą z oliwek. Na samym końcu posyp kiełkami. Na tak przygotowane warzywa układaj kulki mięsne.
------------------------------------------------

Mizeria

Składniki:
  • 1 ogórek zielony
  • 100 g śmietany
  • koperek lub szczypiorek, ewentualnie pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Ogórka obierz i pokrój w cienkie plastry. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i posiekaną zieleninę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podawaj do dań obiadowych.
-------------------------------------------------

Ogórki nadziewane warzywnym twarożkiem

Składniki:
  • ​2 ogórki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 listków świeżego rozmarynu
  • przyprawy: sól morska, pieprz
Sposób przyrządzania:
Twaróg rozgnieć ze śmietaną. Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę, szczypiorek umyj i posiekaj, listki rozmarynu umyj i posiekaj drobniutko. Warzywa wymieszaj ze śmietaną i ugniecionym twarożkiem, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, sporą ilość soli i pieprzu, wymieszaj.

Ogórki umyj i pokrój na mniejsze kawałki – z jednego boku tnij pod kątem, a z drugiego na prosto. Następnie wydrąż miąższ (łyżką do wydrążania melonów lub delikatnie zwykłą małą łyżeczką) i nadziej twarożkiem. Ogórki podawaj od razy z dekoracją ze świeżego rozmarynu.
-------------------------------------------------------

Ogórkowe kanapeczki

Składniki:

  • 100 g twarożku śmietankowego
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 2 podłużne ogórki
  • 10–12 świeżych malin
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • przyprawy: sól, pieprz   
Sposób przyrządzania:
Dokładnie umyj ogórki. Obetnij i odrzuć końcówki. Następnie pokrój każdego ogórka na plastry grubości ok. 3 cm. Plastry wydrąż na półokrągło z jednej strony (na głębokość ok. 1/3 grubości plastra). Wydrążony miąższ posiekaj drobno i wymieszaj z twarożkiem i jogurtem. Dopraw twarożek płatkami chilli, solą i pieprzem, po czym dobrze wymieszaj. Porcje twarożku nałóż do wgłębień w plastrach ogórka. Na wierzchu każdej kanapeczki połóż świeżą malinę.
-------------------------------------------------------

Szaszłyczki z wieprzowiny w sosie satay z ogórkiem

Składniki:
  • 500 g wieprzowiny
  • 1 ogórek
  • 1 limonka do dekoracji
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 słoik sosu satay
  • przyprawy: chilli
Sposób przyrządzania:
Przygotuj 16 patyczków szaszłykowych (warto wcześniej dokładnie zwilżyć je wodą, aby zapobiec spaleniu podczas smażenia). Wieprzowinę umyj, pokrój na 16 kawałeczków o szerokości 1 cm i ponadziewaj je na patyczki.

Zmieszaj sos sojowy z oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj przyprawy, czosnek i sól. Włóż wieprzowinę do przygotowanej marynaty i pozostaw na 30 min.

W międzyczasie pokrój ogórki w plastry. Szaszłyki upiecz na grillu lub na patelni, po 3 min z każdej strony. Podgrzej sos satay w rondelku i polej nim szaszłyczki. Podawaj z ryżem lub makaronem.
_____________________________________
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/ogorek?p=4

Komentarze