Reklama

Przepisy z Marchewki

Marchew po mazursku


Składniki:
  • 400 g marchwi
  • 250 g ziemniaków
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, cukier
Sposób przyrządzania:
Marchew i ziemniaki umyj, następnie obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj szklankę wody, dodaj mleko, cukier, sól i 2 łyżki masła. Wrzuć marchew i gotuj na mocnym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie dodaj ziemniaki. Całość gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą już ugotowane, odparuj i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Na końcu dopraw solą. Przed podaniem polej 2 łyżkami roztopionego masła i posyp pietruszką.
---------------------------------------------------------------

Piernik z marchwi

Składniki:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2,5–3 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3 szkl. tartej marchwi
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mieszanki bakalii
  • 1 łyżka margaryny do smarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej do formy
Sposób przyrządzania:
Marchewkę zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Do miski wsyp: cukier, mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao, proszek do pieczenia, wbij jajka i wlej olej. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj marchew oraz bakalie. Wszystko jeszcze raz wymieszaj łyżką. Formę do pieczenia posmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Przelej masę do formy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200° przez 40 min.
Po tym czasie sprawdź patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy ciasto się upiekło. Jeśli zostanie na patyczku lub nożu trochę masy, dopiecz ciasto jeszcze 15 min, do momentu aż nic nie będzie przywierać do patyczka.
---------------------------------------------------------------------

Zapiekane ziemniaki i cukinia oraz marchew pod śmietanką z rozmarynem

Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 młoda marchew
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
Obierz warzywa, cukinię umyj. Ziemniaki i marchew oraz cukinię pokrój na grube plastry. Wstaw garnek z osoloną wodą. Jak tylko zawrze, podgotuj ziemniaki i marchew na półtwardo.

Śmietankę zmiksuj razem z rozmarynem i ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułóż na przemian warzywa. Polej śmietanką z rozmarynem. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 170°. Wstaw warzywa do pieczenia na ok. 30-40 min. Jak tylko się zrumienią, po ok. 20 min zmniejsz temperaturę i dopiecz zapiekankę jeszcze przez 20 min.  

Pokrój szczypiorek i wymieszaj z kwaśną śmietanką. Dekoruj kleksami  śmietanki wierzch zapieczonych warzyw. Zapiekanka idealnie pasuje do pieczonej wieprzowiny lub drobiu.
---------------------------------------------------------------

Komentarze