NAPÓJ BRZOSKWINIOWO-CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI
3 brzoskwinie
2 szkl. mleka
1/2 tabliczki czekolady z imbirem Tesco
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Brzoskwinie sparz gorącą wodą, zdejmij skórkę, pokrój na kawałki pozbywając się pestek. Następnie skrop lekko sokiem z cytryny i wstaw do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: do niewielkiego garnka wlej wodę. Na garnek postaw miskę z połamaną na cząstki czekoladą wymieszaną z 3 łyżkami mleka (dno miski powinno być zanurzone w wodzie) i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się roztapiać, zacznij mieszać mieszadłem. Kiedy całkowicie się rozpuści, przelej ją do miksera, dodaj do niej resztę mleka, cukier i kawałki brzoskwiń. Następnie wszystko zmiksuj. Napój podawaj w szklankach.
-----------------------------------------------------------------
WYKWINTNY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI
1 puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
250 g masła
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kostka masła
1 i ½ szklanki cukru
1 kg sera białego śmietankowego
6 jaj
2 budynie śmietankowe
aromat cytrynowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu, dokładnie wyrabiaj, aż do otrzymania jednolitej masy. Przygotowaną masę podziel na trzy równe części, a jedną z nich włóż do lodówki. Dwiema pozostałymi częściami masy wyłóż wcześniej przygotowaną blachę.
Przygotować masę serową: utrzyj na gładko masło z cukrem używając do tego drewnianej kuli. Do masy dodaj ser śmietankowy, 6 jaj, 2 śmietankowe budynie w proszku i aromatyczny olejek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj.
Kiedy masa serowa będzie już gotowa przykryj nią wyłożone na blaszce ciasto, a na wierzchu ułóż odsączone z soku, pokrojone w nieduże części brzoskwinie.
Następnie ubij na pianę pięć białek, stopniowo dodając do nich szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i całość wymieszaj. Przygotowaną pianę wyłóż na ułożone owoce, a sam wierzch posyp drobno pokruszoną częścią ciasta, które wcześniej zostało schłodzone w lodówce. Całość przez godzinę piecz w piekarniku w temperaturze 180°.
------------------------------------------------------------
TARTA SEROWA Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI
7-8 szt. brzoskwiń ciasteczkowych
Ciasto:
150 g mąki krupczatki
80 g twardego masła
1 żółtko
1 łyżka margaryny do smarowania formy
4 łyżki lodowatej wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
Masa:
150 g sera twarogowego tłustego
100 ml śmietany 18%
50 ml śmietanki 36%
1 żółtko
10 g migdałów w płatkach
50 g cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtko, cukier i sól – wszystko dokładnie zagnieć, dodając zimną wodę, aby powstało gładkie i lśniące ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 28 cm. Formę posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Uformuj rant tak, aby wystawał trochę poza formę (dzięki temu, w czasie pieczenia ciasto nie zsunie się po krawędzi w formę). Następnie tartę nakłuj widelcem tylko po powierzchni przylegającej do dna formy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez 10 min.
Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, pozbywając się pestek. Następnie ćwiartki pokrój na cieńsze kawałki. Ser twarogowy zmiksuj ze śmietanami, żółtkiem i cukrem na gładką masę.
Ciasto wyjmij z piekarnika i wlej na tartę masę serową. Na wierzchu poukładaj kawałki brzoskwiń i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. Tartę podawaj na ciepło lub zimno.
-------------------------------------------------------
EGZOTYCZNA PIECZEŃ Z BRZOSKWINIAMI I ANANASAMI
SKŁADNIKI
800 g udźca wołowego
1 puszka ananasów
1 puszka brzoskwiń w puszce
1 - 2 łyżki margaryny
3 - 4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, goździki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wołowinę umyj i natrzyj przyprawami, obsmaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze. W wierzchnią warstwę mięsa powbijaj goździki. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° i piecz przez 40 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 175° i piecz jeszcze przez 30 min. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i przełóż na półmisek. Na tę samą blachę ułóż ananasy i brzoskwinie i wstaw do piekarnika na 10 min.
Pokrojoną pieczeń obkładaj owocami.
--------------------------------------------------------
DESER Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI
3 smaki galaretki owocowej (brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa)
200 g mandarynek
200 g brzoskwiń
300 g truskawek
200 g malin
300 g bananów
garść orzechów włoskich
garść migdałów
bita śmietana do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Owoce umyj, w miarę potrzeby obierz ze skórki, podziel na mniejsze części. Owoce podziel na 3 części według kolorów.
Na dno wysokiego naczynia ułóż pierwszą część owoców. Przygotuj jedną galaretkę (najlepiej w kolorze owoców ułożonych na dnie naczynia) według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudź galaretkę i kiedy będzie letnia zalej owoce, tak aby powyżej zostało miejsce na kolejne dwie warstwy. Pozostaw do zastygnięcia.
Analogicznie wykonaj te same czynności na zastygniętych warstwach galaretki w innych kolorach, dzięki czemu powstanie trójkolorowy deser.
Po zastygnięciu ostatniej warstwy udekoruj deser bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami.
Możesz wykorzystać inne owoce, także te z puszki (pamiętaj, żeby je dobrze odsączyć z zalewy). Nie dodawaj do deseru kiwi, bo galaretka nie stężeje.
____________________
źródło:
www.tesco.pl
SKŁADNIKI
3 brzoskwinie
2 szkl. mleka
1/2 tabliczki czekolady z imbirem Tesco
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Brzoskwinie sparz gorącą wodą, zdejmij skórkę, pokrój na kawałki pozbywając się pestek. Następnie skrop lekko sokiem z cytryny i wstaw do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: do niewielkiego garnka wlej wodę. Na garnek postaw miskę z połamaną na cząstki czekoladą wymieszaną z 3 łyżkami mleka (dno miski powinno być zanurzone w wodzie) i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się roztapiać, zacznij mieszać mieszadłem. Kiedy całkowicie się rozpuści, przelej ją do miksera, dodaj do niej resztę mleka, cukier i kawałki brzoskwiń. Następnie wszystko zmiksuj. Napój podawaj w szklankach.
-----------------------------------------------------------------
WYKWINTNY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI
1 puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
250 g masła
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kostka masła
1 i ½ szklanki cukru
1 kg sera białego śmietankowego
6 jaj
2 budynie śmietankowe
aromat cytrynowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu, dokładnie wyrabiaj, aż do otrzymania jednolitej masy. Przygotowaną masę podziel na trzy równe części, a jedną z nich włóż do lodówki. Dwiema pozostałymi częściami masy wyłóż wcześniej przygotowaną blachę.
Przygotować masę serową: utrzyj na gładko masło z cukrem używając do tego drewnianej kuli. Do masy dodaj ser śmietankowy, 6 jaj, 2 śmietankowe budynie w proszku i aromatyczny olejek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj.
Kiedy masa serowa będzie już gotowa przykryj nią wyłożone na blaszce ciasto, a na wierzchu ułóż odsączone z soku, pokrojone w nieduże części brzoskwinie.
Następnie ubij na pianę pięć białek, stopniowo dodając do nich szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i całość wymieszaj. Przygotowaną pianę wyłóż na ułożone owoce, a sam wierzch posyp drobno pokruszoną częścią ciasta, które wcześniej zostało schłodzone w lodówce. Całość przez godzinę piecz w piekarniku w temperaturze 180°.
------------------------------------------------------------
TARTA SEROWA Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI
7-8 szt. brzoskwiń ciasteczkowych
Ciasto:
150 g mąki krupczatki
80 g twardego masła
1 żółtko
1 łyżka margaryny do smarowania formy
4 łyżki lodowatej wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
Masa:
150 g sera twarogowego tłustego
100 ml śmietany 18%
50 ml śmietanki 36%
1 żółtko
10 g migdałów w płatkach
50 g cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtko, cukier i sól – wszystko dokładnie zagnieć, dodając zimną wodę, aby powstało gładkie i lśniące ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 28 cm. Formę posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Uformuj rant tak, aby wystawał trochę poza formę (dzięki temu, w czasie pieczenia ciasto nie zsunie się po krawędzi w formę). Następnie tartę nakłuj widelcem tylko po powierzchni przylegającej do dna formy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez 10 min.
Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, pozbywając się pestek. Następnie ćwiartki pokrój na cieńsze kawałki. Ser twarogowy zmiksuj ze śmietanami, żółtkiem i cukrem na gładką masę.
Ciasto wyjmij z piekarnika i wlej na tartę masę serową. Na wierzchu poukładaj kawałki brzoskwiń i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. Tartę podawaj na ciepło lub zimno.
-------------------------------------------------------
EGZOTYCZNA PIECZEŃ Z BRZOSKWINIAMI I ANANASAMI
SKŁADNIKI
800 g udźca wołowego
1 puszka ananasów
1 puszka brzoskwiń w puszce
1 - 2 łyżki margaryny
3 - 4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, goździki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wołowinę umyj i natrzyj przyprawami, obsmaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze. W wierzchnią warstwę mięsa powbijaj goździki. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° i piecz przez 40 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 175° i piecz jeszcze przez 30 min. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i przełóż na półmisek. Na tę samą blachę ułóż ananasy i brzoskwinie i wstaw do piekarnika na 10 min.
Pokrojoną pieczeń obkładaj owocami.
--------------------------------------------------------
DESER Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI
3 smaki galaretki owocowej (brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa)
200 g mandarynek
200 g brzoskwiń
300 g truskawek
200 g malin
300 g bananów
garść orzechów włoskich
garść migdałów
bita śmietana do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Owoce umyj, w miarę potrzeby obierz ze skórki, podziel na mniejsze części. Owoce podziel na 3 części według kolorów.
Na dno wysokiego naczynia ułóż pierwszą część owoców. Przygotuj jedną galaretkę (najlepiej w kolorze owoców ułożonych na dnie naczynia) według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudź galaretkę i kiedy będzie letnia zalej owoce, tak aby powyżej zostało miejsce na kolejne dwie warstwy. Pozostaw do zastygnięcia.
Analogicznie wykonaj te same czynności na zastygniętych warstwach galaretki w innych kolorach, dzięki czemu powstanie trójkolorowy deser.
Po zastygnięciu ostatniej warstwy udekoruj deser bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami.
Możesz wykorzystać inne owoce, także te z puszki (pamiętaj, żeby je dobrze odsączyć z zalewy). Nie dodawaj do deseru kiwi, bo galaretka nie stężeje.
____________________
źródło:
www.tesco.pl
Komentarze