Bitki ze schabu
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 listek laurowy
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy z nich rozbij lekko młotkiem z obu stron. Aby sok z mięsa nie pryskał, wsadź je do woreczka. Rozbite kawałki posyp solą i pieprzem z obu stron oraz natrzyj roztartym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odłóż na ok. 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i przesmaż bitki na wolnym ogniu po ok. 6 min z każdej stron. Następnie zalej wszystkie wodą i gotuj przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj listek laurowy i duś dalej pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. do momentu aż mięso będzie miękkie, delikatne, a tłuszcz oddzieli się od mięsa, tworząc sos.
Gotowe bitki podawaj z ziemniakami, ryżem lub samą sałatą.
-------------------------------------
Duszony schab nadziewany morelą podawany w sosie miodowym
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
7 dag suszonych moreli (ok. 12 szt.)
100 ml miodu2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 i ½ szklanki wody
5 łyżek olejuprzyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj. Przekłuj wzdłuż na wylot końcówką drewnianej łyżki. Powstały otwór wypełnij suszonymi morelami. Z wierzchu mięso natrzyj solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°. Schab włóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 50 min. Pod koniec pieczenia podlej 1 szklanką wody. Wyjmij pieczeń z piekarnika. Wywar z pieczeni przelej do garnka. Dodaj miód, dopraw solą i pieprzem. Zagęść sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w połowie szklanki zimnej wody. Schab pokrój w plastry i polewaj sosem.
Polecamy podawać z ziemniakami z wody, posypanymi drobno posiekanym koperkiem.
-------------------------------------
Kotlety schabowe z cebulą, ziemniakami i surówką
Składniki:
360 g schabu w plastrach
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku
Panierka:
1 jajko
2 cebule
5 łyżek mąki
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki oleju do smażenia
Sałatka:
1/3 główki kapusty pekińskiej
2 starte marchewki
1/3 cebuli
2 łyżki posiekanej pietruszki
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Schab umyj i osusz. Każdy kotlet włóż do woreczka spożywczego, aby nie pryskał w trakcie rozbijania i rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.
Cebulę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie krążki. Poukładaj plastry na kotletach, jeden obok drugiego na całej ich powierzchni, z jednej i drugiej strony. Przyciśnij i schowaj do lodówki na około 2 godz.
Jajko rozbij i dobrze rozmieszaj. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa duże talerze. Kotlety panieruj kolejno z każdej strony w mące (przyciskaj cebulę, aby nie odpadła), jajku i w bułce tartej. Dociśnij panierkę dłonią. Na patelni rozgrzej olej i smaż na małym ogniu przez ok. 10 min z każdej strony.
Obierz i umyj ziemniaki. Wrzuć je do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i umyj, pokrój w drobną w kosteczkę. Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pietruszkę umyj i posiekaj, dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj. Olej i cytrynę wymieszaj dokładnie ze sobą, dopraw solą oraz pieprzem, ponownie wymieszaj i dodaj do sałatki.
Kotlety podawaj z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz sałatką z kapusty pekińskiej.
------------------------------------------------
Schab w sosie szpinakowym z sałatą
Składniki:
800 g schabu bez kości
200 g szpinaku mrożonegook.
12 ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
1 cytryna
2 łyżki oleju słonecznikowego
przyprawy:
sól, pieprz czarny, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sałatka:
1/2 kg pomidorków koktajlowych
2 garście liści świeżej bazylii
1 główka sałaty zielonej
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy:
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obierz, umyj, zalej zimną wodą, posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min. W tym czasie umyj schab, osusz go i pokrój na plastry. Następnie włóż plastry mięsa do miski, natrzyj solą, pieprzem, suszoną bazylią i sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzej olej, kawałki schabu oprósz lekko mąką i obsmaż je do zarumienienia na tłuszczu (ok. 5 min). Piekarnik nagrzej do temp. 200°, ułóż na ruszcie kawałki schabu i piecz przez ok. 15 min.
W tym czasie zamrożony szpinak włóż na patelnię, odparuj go z wody na wolnym ogniu i przestudź. Następnie dodaj śmietanę oraz obrany i posiekany czosnek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko zmiksuj.
Przygotuj sos: wymieszaj olej z sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj, aż sos stanie się mętny.
Przygotuj sałatkę: pomidorki umyj i przekrój na pół. Liście salaty umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Liście świeżej bazylii umyj i posiekaj. Składniki wymieszaj ze sobą. Polej sałatkę przygotowanym sosem.
Schab podawaj na talerzu polany gorącym sosem szpinakowym posypanym startym parmezanem (1 łyżka na 1 porcję), ziemniakami z wody i sałatką.
cdn.
_________________________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/schab-w-sosie-szpinakowym-z-salata/#
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 listek laurowy
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy z nich rozbij lekko młotkiem z obu stron. Aby sok z mięsa nie pryskał, wsadź je do woreczka. Rozbite kawałki posyp solą i pieprzem z obu stron oraz natrzyj roztartym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odłóż na ok. 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i przesmaż bitki na wolnym ogniu po ok. 6 min z każdej stron. Następnie zalej wszystkie wodą i gotuj przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj listek laurowy i duś dalej pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. do momentu aż mięso będzie miękkie, delikatne, a tłuszcz oddzieli się od mięsa, tworząc sos.
Gotowe bitki podawaj z ziemniakami, ryżem lub samą sałatą.
-------------------------------------
Duszony schab nadziewany morelą podawany w sosie miodowym
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
7 dag suszonych moreli (ok. 12 szt.)
100 ml miodu2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 i ½ szklanki wody
5 łyżek olejuprzyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj. Przekłuj wzdłuż na wylot końcówką drewnianej łyżki. Powstały otwór wypełnij suszonymi morelami. Z wierzchu mięso natrzyj solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°. Schab włóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 50 min. Pod koniec pieczenia podlej 1 szklanką wody. Wyjmij pieczeń z piekarnika. Wywar z pieczeni przelej do garnka. Dodaj miód, dopraw solą i pieprzem. Zagęść sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w połowie szklanki zimnej wody. Schab pokrój w plastry i polewaj sosem.
Polecamy podawać z ziemniakami z wody, posypanymi drobno posiekanym koperkiem.
-------------------------------------
Kotlety schabowe z cebulą, ziemniakami i surówką
Składniki:
360 g schabu w plastrach
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku
Panierka:
1 jajko
2 cebule
5 łyżek mąki
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki oleju do smażenia
Sałatka:
1/3 główki kapusty pekińskiej
2 starte marchewki
1/3 cebuli
2 łyżki posiekanej pietruszki
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Schab umyj i osusz. Każdy kotlet włóż do woreczka spożywczego, aby nie pryskał w trakcie rozbijania i rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.
Cebulę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie krążki. Poukładaj plastry na kotletach, jeden obok drugiego na całej ich powierzchni, z jednej i drugiej strony. Przyciśnij i schowaj do lodówki na około 2 godz.
Jajko rozbij i dobrze rozmieszaj. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa duże talerze. Kotlety panieruj kolejno z każdej strony w mące (przyciskaj cebulę, aby nie odpadła), jajku i w bułce tartej. Dociśnij panierkę dłonią. Na patelni rozgrzej olej i smaż na małym ogniu przez ok. 10 min z każdej strony.
Obierz i umyj ziemniaki. Wrzuć je do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i umyj, pokrój w drobną w kosteczkę. Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pietruszkę umyj i posiekaj, dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj. Olej i cytrynę wymieszaj dokładnie ze sobą, dopraw solą oraz pieprzem, ponownie wymieszaj i dodaj do sałatki.
Kotlety podawaj z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz sałatką z kapusty pekińskiej.
------------------------------------------------
Schab w sosie szpinakowym z sałatą
Składniki:
800 g schabu bez kości
200 g szpinaku mrożonegook.
12 ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
1 cytryna
2 łyżki oleju słonecznikowego
przyprawy:
sól, pieprz czarny, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sałatka:
1/2 kg pomidorków koktajlowych
2 garście liści świeżej bazylii
1 główka sałaty zielonej
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy:
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obierz, umyj, zalej zimną wodą, posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min. W tym czasie umyj schab, osusz go i pokrój na plastry. Następnie włóż plastry mięsa do miski, natrzyj solą, pieprzem, suszoną bazylią i sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzej olej, kawałki schabu oprósz lekko mąką i obsmaż je do zarumienienia na tłuszczu (ok. 5 min). Piekarnik nagrzej do temp. 200°, ułóż na ruszcie kawałki schabu i piecz przez ok. 15 min.
W tym czasie zamrożony szpinak włóż na patelnię, odparuj go z wody na wolnym ogniu i przestudź. Następnie dodaj śmietanę oraz obrany i posiekany czosnek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko zmiksuj.
Przygotuj sos: wymieszaj olej z sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj, aż sos stanie się mętny.
Przygotuj sałatkę: pomidorki umyj i przekrój na pół. Liście salaty umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Liście świeżej bazylii umyj i posiekaj. Składniki wymieszaj ze sobą. Polej sałatkę przygotowanym sosem.
Schab podawaj na talerzu polany gorącym sosem szpinakowym posypanym startym parmezanem (1 łyżka na 1 porcję), ziemniakami z wody i sałatką.
cdn.
_________________________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/schab-w-sosie-szpinakowym-z-salata/#
Komentarze