Reklama

Napoje

Koktajle

Orzeźwiający koktajl z kefiru i mandarynek z lodem

Składniki:

  • 2 mandarynki

  • 1 szklanka kefiru

  • 16 kostek lodu

Sposób przyrządzania:

Mandarynki obierz i zmiksuj razem z kefirem. Do każdej szklanki dodaj 8 kostek lodu i zalej koktajlem mandarynkowym. Ozdób świeżą miętą i od razu podawa.


------------------------------------------------------------

Koktajl śliwkowy

Składniki:
  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 szkl. jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta mielonych goździków
Sposób przyrządzania:
Śliwki umyć, wydrylować, a następnie zmiksować razem z jogurtem, miodem i goździkami. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji po czym przelać do wysokich szklanek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
--------------------------------------------------------------

Arbuzowa miska na poncz

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 1 l soku truskawkowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków mięty
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1 limonka
  • wykałaczki
  • kilka listków mięty
Sposób przyrządzania:
1.Odetnij z arbuza czapeczkę mniej więcej na 1/5 wysokości.
2.Z większej części arbuza wybierz miąższ łyżką do lodów. Waza na poncz gotowa. Połowę miąższu bez pestek zmiksuj z sokiem truskawkowym, cukrem, sokiem z limonki i listkami mięty.
3.Z czapeczki arbuza wytnij kulki. Limonkę pokrój na cienkie plasterki. Przypnij wykałaczkami kilka kulek i plasterków limonki do wyżłobionego arbuza.
4.Do gotowej wazy arbuzowej wrzuć garść kostek lodu i wlej poncz.
-------------------------------------------------------------------------

Dekoracyjne owocowe kostki lodu

Składniki:
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 plasterek limonki
  • 10 borówek
  • 3 maliny
  • 3 jeżyny
  • 1 szkl. wody mineralnej niegazowanej
Sposób przyrządzania:
Plasterki cytryny i limonki przekrój na 8 trójkącików. Przełóż do foremki do kostek lodowych – po 1 na każdą przegrodę. Pozostałe wolne miejsca wypełnij resztą owoców (mogą być mrożone). Foremkę zalej wodą mineralną i odstaw do zamrażarki, aż do całkowitego zmrożenia. Tak przygotowane kostki lodów idealnie nadają się do udekorowania napoi w upalne dni, jak i drinków na uroczystych przyjęciach.
-------------------------------------------------------------------------

Dekorowanie napojów

Składniki:
  • ​1 pitaja
  • 1 krążek świeżego ananasa
  • 1 krążek melona
  • 1 kiwi
  • 1 figa
  • 1 kaki
  • 1 limonka
  • kilka listków świeżej mięty lub melisy
  • foremki do ciastek
  • nóż do garnirowania
Sposób przyrządzania:
1.Z poszczególnych owoców foremkami do ciastek wytnij dowolne kształty. Następnie każdy z nich natnij w połowie nożem. Nacięcie ułatwi osadzenie owoców na szklance.
2.Nożem do garnirowania natnij skórkę limonki w cieniutkie paski.
3.Limonkę przekrój na 8 cząstek.
4.Napełnij szklanki napojem, następnie udekoruj powycinanymi owocami, delikatnie osadzając je na rancie szklanki, tak by nie przerwać owocu. Na końcu dodaj kolorowe słomki i listki świeżej mięty lub melisy.
-------------------------------------------------------------

Gorąca czekolada z miętą i wiśniami

Składniki:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady miętowej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 50 ml śmietanki do ubicia 36%
  • 8 wiśni kandyzowanych
  • 1 gałązka mięty do dekoracji
Sposób przyrządzania:
W rondelku zagotuj mleko i śmietankę. Pokrusz wszystkie czekolady i wsyp do bardzo gorącej śmietanki. Mieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści i stanie się jedwabista.

Śmietankę ubij na puszysty krem. Czekoladę przelej do szklanek i na wierzch nałóż po łyżce bitej śmietanki. Cztery kandyzowane wiśnie pokrój na kawałki i posyp nimi wierzch napoju. Dodatkowo dekoracyjnie dołóż po wisience z ogonkiem na brzegu szklanki oraz listku mięty.
---------------------------------------------------------------

Jagodowa pychotka

Składniki:
  • ​100 g borówek
  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • 2 gałązki mięty
  • 75 g malin
  • 1 łyżka miodu
Sposób przyrządzania:
Borówki i maliny umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Możesz też użyć ręcznika kuchennego –zwiń arkusz ręcznika jak chusteczkę z owocami i lekko potrząśnij.

Do miseczki kuchennej przełóż jogurt, odłóż sześć łyżek do dekoracji deseru. Wybierz z owoców kilka ładnych sztuk i także odłóż do dekoracji. Pozostałe owoce rozgnieć widelcem i dodaj do jogurtu. Przypraw miodem i posiekaną miętą.

Jogurt przełóż do słoiczków, a na wierzch nałóż jogurt naturalny i lekko wymieszaj, dzięki temu uzyskasz efekt marmurkowej dekoracji. Na wierzchu poukładaj owoce i jeszcze raz polej miodem oraz udekoruj listkami mięty. Zamknij słoiczki i schowaj do lodówki. Możesz przechowywać w lodówce do 72 godzin.
----------------------------------------------------------------------

Koktajl bananowy

Składniki:
  • 2 banany
  • 1 l mleka
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • szczypta cynamonu
  • wiórki kokosowe
Sposób przyrządzania:
Zmiksuj banany, mleko, serek waniliowy i cukier. Dodaj 3 kostki lodu. Posyp cynamonem i wiórkami.
---------------------------------------------------------------------

Koktajl bananowo-brzoskwiniowy

Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 2 banany
  • ½ puszki brzoskwiń
  • 1 łyżeczka wanilii
Sposób przyrządzania:
Brzoskwinie odsącz z syropu, banany obierz i razem zmiksuj. Mleko podgrzej – nie gotuj – i dodaj wanilię.
Przelej ciepłe mleko do szejkera i potrząsaj aż mleko dobrze się spieni. Koktajl rozlej do szklanek i delikatnie zalej mlekiem, aby składniki się nie pomieszały, łyżką wyjmij piankę z mleka utworzoną w szejkerze i wyłóż na wierzch koktajli.

Przed podaniem poproś gości lub ukochaną/ukochanego o delikatne rozmieszanie składników. Kiedy składniki połączą się ze sobą w mleczno-owocową spiralę, wypij.
----------------------------------------------------------------------------

Koktajl arbuzowy z sokami owocowymi

Składniki:
  • ​2 szkl. pokrojonego, dobrze schłodzonego arbuza
  • 1/2 szkl. soku z czerwonych winogron
  • 2 łyżki soku do rozcieńczania z malin
Sposób przyrządzania:
Schłodzonego arbuza oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Zmiksuj go razem z sokiem z czerwonych winogron. Do wysokich szklanek wlej zmiksowane składniki i dodaj po 1 łyżce soku z malin. Możesz podawać z kostkami lodu. Udekoruj kawałkiem arbuza i kulką czerwonego winogrona.
-----------------------------------------------------------------------------

Koktajl lodowo-czekoladowy

Składniki:
  • lody waniliowe (ok. 2 łyżek na porcję)
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1/2 szkl. mleka 3,2%
Sposób przyrządzania:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w rondelku na małym ogniu, dodając 1/2 szklanki mleka. Stale mieszaj, aby się nie przypaliło. Składniki powinny się dokładnie połączyć. Przestudź. Lody zmiksuj na puszystą masę. Przestudzoną czekoladę z mlekiem przelej do wysokich szklanek, a na wierzch wylej zmiksowane lody. Koktajl możesz polać rozpuszczoną, gorącą czekoladą.
---------------------------------------------------------------------------------

Koktajl truskawkowo-śmietankowy

Składniki:
  • 220 g truskawek mrożonych
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 3-4 łyżki gorącej wody
Sposób przyrządzania:
Śmietankę dobrze schłodź, ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z likierem kokosowym. Mrożone truskawki zmiksuj z cukrem i wodą na gęstą masę. Na dno kieliszka wlej trochę masy z truskawek, potem nałóż (najlepiej łyżką) warstwę śmietanki, na to kolejną warstwę truskawek. Na środek nałóż dużą łyżkę śmietanki i drugim końcem łyżki zamieszaj tworząc spiralę. Następnie na środek nałóż 1 łyżkę musu truskawkowego i wykonaj serce. Podawaj od razu z dekoracją z truskawek i mięty.
----------------------------------------------------------------------------

Koktajl owocowy Sport Power

Składniki:
  • 2 banany
  • 150 g truskawek
  • 2 pomarańcze
  • 1/4 cytryny
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 2 -3 gałązki melisy
  • cukier do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Banany obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Tak wysokiego, aby można w nim było później wygodnie miksować.

Pomarańcze obierz ze skórki, zetnij całą białą osłonę, a następnie pokrój na kawałki i dodaj do bananów.

Truskawki obierz z szypułek, umyj pod bieżącą wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Kilka truskawek odłóż do dekoracji. Resztę dodaj do pomarańczy i bananów. Do owoców dodaj jogurt, miód i melisę. Zmiksuj wszystko blenderem kuchennym aż, pojawi się gęsta pianka.

Na talerzyk rozsyp cukier. Rant każdej szklanki do koktajlu wytrzyj plasterkiem cytryny na ok. 0,5 cm, a następnie zanurz w cukrze. Dzięki temu uzyskasz dekoracyjny brzeg z cukru.

Przelej koktajl do szklanek. Pozostałe truskawki pokrój w kostkę i dodaj na wierzch do dekoracji. Możesz jeszcze zawiesić na brzegu szklanki plasterek banana i listek melisy!
--------------------------------------------------------------------

Koktajl orzeźwiający Turn On

Składniki:
  • 600 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
  • 2 owoce kiwi
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 gałązki mięty
Sposób przyrządzania:
Do wysokiego naczynia wlej sok jabłkowy, dodaj 2 obrane ze skórki kiwi i natkę pietruszki oraz miętę. Zmiksuj blenderem kuchennym.

Na talerzyk rozsyp cukier. Rant każdej szklanki wytrzyj plasterkiem cytryny na ok. 0,5 cm i zanurz w cukrze.  Dzięki temu uzyskasz dekoracyjny brzeg z cukru. Przelej koktajl do szklanek i dekoruj brzeg miętą. Możesz podać z sałatką z kiwi i mięty.
--------------------------------------------------------------------------

Koktajl jagodowy na bazie mleka kokosowego

Składniki:

  • 200 ml jagód
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 25 ml miodu
Sposób przyrządzania:
Przebierz i umyj jagody. Mleczko kokosowe, jogurt i miód wlej do malaksera. Dodaj jagody i dokładnie zmiksuj. Rozlej do szklanek i podaj. Koktajl można schłodzić podając go dodatkowo z kostkami lodu na dnie szklanek.
----------------------------------------------------------------------------

Koktajl ze szpinakiem

Składniki:

  • 200 g liści szpinaku bez łodyg
  • 1 ogórek
  • 300 ml soku jabłkowego
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wraz z sokiem jabłkowym włóż do malaksera i dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem i od razu podaj. W upalny dzień możesz dodać do koktajlu kilka kostek lodu i sok z limonki.
---------------------------------------------------------------------------------

źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/

Komentarze