Reklama

Jak gotować ziemniaki ?

Ile ludzi na świecie, tyle metod gotowania ziemniaków. Każdy ma swoje sprawdzone sposoby obierania i gotowania tych popularnych warzyw, ale czy aby na pewno metody te są dobre, szczególnie dla naszego zdrowia? Ziemniaki gotuje się na rozmaite sposoby, w zależności od tego, do czego mają być użyte lub podane.
Najsmaczniejsze i najprostsze do przygotowania są ziemniaki w mundurkach. Wystarczy je wyszorować, wrzucić do wrzątku i gotować pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki powinny być mniej więcej jednakowej wielkości, aby równomiernie się gotowały. Ziemniaki w mundurkach mają intensywniejszy smak i są doskonałe do sałatek, do zapiekanek czy na grilla. W ten sposób najlepiej gotować ziemniaki młode oraz ziemniaki w sezonie jesiennym. Obieranie Jeśli obierasz ziemniaki - rób to tuż przed ich gotowaniem, by nie traciły niepotrzebnie witamin. Jeśli ziemniaki są jędrne i zdrowe, staraj się ścinać jak najmniej skórki, bo to, co najbardziej wartościowe, kryje się tuż pod nią. Dokładnie natomiast wycinaj oczka, a ziemniaki, które zawierają zielone fragmenty po prostu wyrzucaj, ponieważ zawierają trujący glikozyd: solaninę. W sezonie zimowym stare, już kiełkujące ziemniaki należy obierać grubo, starannie wycinając miejsca wokół kiełków. Młode ziemniaki przed obraniem namocz na chwilę w chłodnej wodzie, a potem używając plastikowego druciaka do naczyń, zetrzyj z nich skórkę. Dobrze jest wyposażyć się w rękawiczki, by chronić dłonie przed zabrudzeniem i ewentualnym skaleczeniem. Obierane ziemniaki od razu płucz pod kranem i wrzucaj do garnka z zimną wodą. Jeśli kroisz je na mniejsze cząstki, przepłucz jeszcze raz całość zimną wodą. Gotowanie Przepłukane i odsączone ziemniaki zalej wrzątkiem i od razu postaw na gazie (płycie). Posól i gotuj pod przykryciem do momentu wrzenia, a potem ureguluj płomień (moc), by ziemniaki gotowały się, ale nie kipiały. Dla smaku i aromatu możesz dodać kilka gałązek świeżego koperku. Ziemniaki są gotowe do jedzenia, gdy wbity na sztorc widelec miękko wchodzi w bulwę do samego środka. Ziemniaki możesz także gotować bezpośrednio w potrawach, np. gulaszach czy zupach. Najlepiej pokroić je wtedy w równą, niedużą kostkę lub zetrzeć na tarce do plasterkowania. W takiej postaci szybciej się ugotują i stracą mniej wartości odżywczych. Uwaga: ziemniaki (tak jak i inne warzywa) nie ugotują się w zupach kwaśnych lub zakwaszonych (kapuśniaku, ogórkowej, barszczu, żurku). Do dań zawierających kwaśne składniki ziemniaki możesz ugotować osobno (i dodać potem w kawałkach albo w postaci puree) lub ugotować je wraz z innymi składnikami do miękkości przed dodaniem kwasu.
___________________________
dzięki uprzejmości tesco.pl

Komentarze