Reklama

Desery

SURÓWKA Z SEREM FETA
SKŁADNIKI:
sałata lodowa, kanapkowy ser feta, słoiczek czarnych drylowanych oliwek, 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOWOTANIE:
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, oliwki, na pół. Ser feta kroimy w niewielką kostkę, za każdym razem nóż moczymy w zimnej wodzie. Sałatę mieszamy z oliwą, dodajemy oliwki i ser, jeszcze raz mieszamy.
                           SMACZNEGO
-----------------------------------
BOMBA MALAKOFF
SKŁADNIKI:
Pół litra mleka, budyń śmietankowy, 25 dag masła lub masła roślinnego, cukier waniliowy, 30 dag biszkoptów, bakalie.
PRZYGOTOWANIE:
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, stopniowo dodając ugotowany budyń. W tortownicy układać na przemian warstwę biszkoptów i kremu. Do części kremu można dodać kakao i smarować na zmianę kolorowym kremem. Na wierzchu ułożyć gęstą warstwę biszkoptów, przykryć folią, lekko obciążyć i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po wyjęciu ułożyć na cieście bitą śmietanę i udekorować bakaliami lub owocami.
                                   SMACZNEGO
---------------------------------------
DOMOWY SOK POMARAŃCZOWY
SKŁADNIKI:
2 duże pomarańcza, 2,5 szkl. kwasku cytrynowego, 2 szkl. cukru, 4 litry przegotowanej wody.
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy i nieobrane kroimy w kostkę. Pokrojone pomarańcze gotujemy w litrze wody. Dodajemy kwasek cytrynowy i cukier. Gotujemy około 10 minu. Odstawiamy na 12 godzin, a następnie miksujemy. Do przegotowanej wody dodajemy miksowane owoce. Wszystko mieszamy i przecedzamy przez gazę.
SMACZNEGO
---------------------------------------
JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM
SKŁADNIKI:
4 kwaśne jabłka, 4 łyżeczki konfitur, 2 żółtka, pół litra mleka, cukier waniliowy, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 6 łyżeczek cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Nie obrane jabłka przekroić na połowy, wydrążyć środki. Do płaskiego garnka wlać ćwierć szklanki wody, włożyć połówki jabłek, dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Należy uważać, żeby jabłka się nie rozgotowały. Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać pół szklanki zimnego mleka, cukier waniliowyi mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z żóltkami. Mieszając doprowadzić do zagotowania sosu. W wydrążone środki jabłek włożyć po pół łyżeczki konfitur i polać sosem waniliowym.
SMACZNEGO
-----------------------------------------
KOMPOT WIGILIJNY
SKLADNIKI:
10 suszonych śliwek, 4 jabłka, cytryna, pomarańcze, dwa banany lub dwie gruszki z kompotu, 20 dag cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Umyte śliwki moczyć przez kilka godzin, pozostałe owoce obrać. Dwa litry wody zagotować z cukrem, włożyć połówki jabłek i zagotować. Do gorącego kompotu dodać namoczone śliwki, zagotować, a na końcu włożyć pozostałe surowe owoce. Przed podaniem ostudzić.        
                                     SMACZNEGO
---------------------------------------
PŁONĄCE KOMINKI
SKLADNIKI:
2 pomarańcze, 3 kiwi, 2 banany, 2 brzoskwinie, 6 rurek waflowych, 250 ml śmietany kremówki, sok z cytryny, cukier puder, śmietana fix, 6 cienkich świeczek, garść rodzynek namoczonych w rumie.
PRZYGOTOWANIE:
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny na krem, dodajemy fix.
Do pucharków nakładamy owoce, wyciskamy śmietanę i posypujemy rodzynkami. Na wierzchu umieszczamy rurki, w które wkładamy świeczki.
SMACZNEGO:
----------------------------------------

Komentarze