DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI
SKŁADNIKI:
CIASTO:
1/2 kg mąki, 2 jaja, 3/4 szklanki mleka, 4 dag drożdży, kostka margaryny, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, łyżka śmietany
NADZIENIE:
400 g kapusty, kilka suszonych grzybów, łyżka oleju, cebula, jajko, sół, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży, 1/4 szklanki mleka i cukru robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, wlewamy do mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy z grzybami, odcedzamy, siekamy. Dodajemy pokrojoną i usmażoną cebulę, jajko i doprawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, kroimy w prostokąty, na środku układamy nadzienie. Zawijamy i układamy na natłuszczonej blasze. Gdy podrosną, smarujemy śmietaną i pieczemy na złoty kolor.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
KASZUBSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Z PASTĄ ŚLEDZIOWĄ
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków, 3 szklanki mleka, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia
PASTA ŚLEDZIOWA:
200 g filetów śledziowych, mleko do moczenia ryb, 300 g twarogu, 100 g cebuli, 100 g majonezu, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie myjemy i krótko moczymy w mleku, a następnie opłukujemy i kroimy w drobniutką kostkę lub paseczki. Robimy pastę śledziową: twaróg miksujemy z drobno posiekaną cebulą , dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekane śledzie. Robimy placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odcedzamy na sitku z soku. Ostrożnie zlewamy wodę z wierzchu, a skrobię, która zebrała się na dnie, dodajemy do masy ziemniaczanej. Zalewamy masę wrzącym mlekiem, energicznie mieszając. Dodajemy mąkę pszenną, sól, pieprz. Na dużej ilości gorącego oleju smażymy cienkie placki. Podajemy z pastą śledziową.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
KLUSECZKI SEROWE
SKŁADNIKI:
1 kg twarogu, 2 jajka, 15 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, szczypta soli, łyżeczka oleju
DO OKRASZANIA:
2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, obie mąki i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto rozwałkowujemy w rulonik, lekko spłaszczamy i kroimy w romby jednakowej wielkości. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę oleju. Porcjami wkładamy kluseczki, delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozstapiamy masło. Wsypujemy bułkę tartą i mieszając, chwilę podsmażamy aż się zrumieni. Masłem z bułką polewamy kluseczki. Możemy je też posypać cukrem.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
KOTLETY Z RYŻU
SKŁADNIKI:
3 szklanki ryżu, 2 duże cebule, 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, imbir w proszku, kolendra, sól, pieprz.
PANIERKA:
3 łyżki mąki, łyżka otrąb pszennych, 50 ml oleju
PRZYGOTOWANIE:
Ryż płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy. Czosnek rozcieramy z solą, cebulę kroimy w kostkę. Ryż, cebulę, czosnek, nasiona słonecznika i natkę dokładnie miksujemy, mieszamy z sosem sojowym, przyprawiamy do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w mące wymieszanej z otrębami. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem jogurtowo - koperkowym lub serowym.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
Na ciasto naleśnikowe:
1/2 kg mąki tortowej, 1 litr mleka, 2 jajka, 1 łyżka stołowa oleju, szczypta soli
Farsz:
1 kg pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki startego żółtego sera.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników robimy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażymy cienkie naleśniki. Drobno pokrojone pieczarki smażymy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Naleśniki cienko smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Naleśniki układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy, aż się zrumienią.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
KROKIETY ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO: 1/2 litra mleka, sól, mąka, jajko, zioła prowansalskie, olej do smażenia
FARSZ: opakowanie mrożonego szpinaku, 300 g żóltego sera, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, jajko i bułka tarta lub otręby owsiane do panierowania, masło
PRZYGOTOWANIE:
Robimy naleśniki,. Trzepaczką mieszamy składniki na ciasto, dodając tyle mąki, by było średnio gęste. Smażymy na oleju cienkie placki. Szpinak rozmrażamy i dusimy, aż woda wyparuje. Dodajemy rozgnieciony czosnek, starty ser i przyprawiamy. Farsz nakładamy na placki, zawijamy w rulonik, końce zaginamy do środka. Panierujemy i podsmażamy na maśle.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
OMLET Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
2 jajka, groszek z puszki, 2 pomidory, sól, pieprz, olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory drobno kroimy, możemy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. W miseczce mieszamy widelcem jajka, dodajemy pomidory i odcedzony z zalewy groszek. Dodajemy sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy zawartość miseczki i smażymy, az jajka się zetną.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
PAPRYKARZ GRZYBOWY
SKŁADNIKI:
1/2 kg grzybów, 1 cebula, 2 papryki (mogą być kolorowe), 100 ml śmietany, 50 ml rosołu (może być z kostki), sól, pieprz, 1 łyżka mąki, natka pietruszki, masło
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w piórka. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Mieszamy z cebulą i dusimy na maśle. Gdy z grzybów odparuje nieco płynu, dodajemy rosół i pokrojone w średnia kostkę pspryki. Przyprawiamy. Gdy grzyby i papryka zmiękną zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę gotujemy. Paprykarz posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ryżem lub dowolną kaszą.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
PASZTET Z BIAŁEGO SERA
SKŁADNIKI:
1,5 kg zmielonego białego sera, mały kubek jogurtu naturalnego, 3 ogórki kiszone, duża cebula, pęczek szczypiorku, 3-4 kawałki papryki konserwowej, łyżeczka vegety, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Keksówkę natłuszczamy i wykładamy folią aluminiową. Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Żelatynę rozpuszczamy. Ser przekładamy do miski, dodajemy vegetę, sól, pieprz, żelatynę i roztarty czosnek. Mieszamy rózgą i stopniowo dodajemy cebulę, ogórki, paprykę, zieleninę i jogurt. Masę przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu kroimy w plastry.
SMACZNEGO
------------------------------------------------
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ
SKŁADNIKI:
CIASTO: 1/2 kg maki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól, 1/2 szklanki ciepłej wody
FARSZ: 200 g kaszy gryczanej, 300 g półtłustego sera białego, cebula, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto: na stolnicę, mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażaną cebulę razem z tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki. Pierogi wrzycamy na lekko osoloną wodę i gotujemy, aż wypłyną. Dokładnie osączamy na durszlaku i od razu podajemy.
SMACZNEGO
-------------------------------------------------
RISOTTO Z RYBĄ
SKŁADNIKI:
2 filety z pangi, 1,5 kubka ryżu, 1,5 l bulionu, cebula, masło do smażenia, łyżeczka mielonej kurkumy.
PRZYGOTOWANIE:
Filety rozmrażamy, dokładnie myjemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 4 cm. Podsmażamy, aż będą miękkie, i zdejmujemy z patelni. Cebulę obieramy drobno kroimy i smażymy. Dodajemy kurkumę i ryż. Dokładnie mieszamy. Wlewamy szklankę bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę i tak do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy do ryźu rybę i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
SMACZNEGO
-------------------------------------------------
SOJOWE Z KALAFIOREM
SKŁADNIKI:
1 opakowanie kotletów sojowych suchych, kostka bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju, 500 ml zagęszczonego soku pomidorowego, średni kalafior, 50 dag fasolki szparagowej, bazylia, majeranek, sól, pieprz, łyżeczka cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy litr wody z dodatkiem bulionu warzywnego. Dodajemy kotlety i gotujemy 15 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Osobno gotujemy kalafiora podzielonego na różyczki i fasolę. Do drugiego garnka wlewamy sok pomidorowy, podgrzewamy z dodatkiem oleju i cukru, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Kotlety osączamy z bulionu i wkładamy do sosu, razem dusimy ok. 5 minut.
SMACZNEGO
------------------------------------------------
SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM
SKŁADNIKI:
25 dag makaronu spaghetti, kilka pieczarek, łyżka masła, śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy śmietanę. Chwilę gotujemy. Na talerz nakładamy makaron i polewamy sosem.
SMACZNEGO
-----------------------------------------------
SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM
SKŁADNIKI:
25 dag makaronu spaghetti, kilka pieczarek, łyżka masła, śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy śmietanę. Chwilę gotujemy. Na talerz nakładamy makaron i polewamy sosem.
SMACZNEGO
-----------------------------------------------
WSCHODNIE BLINY
SKŁADNIKI:
4,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mleka, 3 jajka, 1 łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli.
ROZCZYN:
2,5 dag drożdży, 2 łyżki mąki, 5 łyżek ciepłej wody, 1,5 łyżeczki cukru, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Rozczyn: drożdże mieszamy z resztą składników, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy 3 żóltka, cukier, sól i rozczyn wyrabiamy, odstawiamy na 2-3 godziny. Dodajemy pianę z 3 białek, mieszamy. Smażymy jak naleśniki. Smarujemy z obu stron masłem, układamy warstwami. Podajemy ze smietaną lub lososiem.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
CIASTO:
1/2 kg mąki, 2 jaja, 3/4 szklanki mleka, 4 dag drożdży, kostka margaryny, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, łyżka śmietany
NADZIENIE:
400 g kapusty, kilka suszonych grzybów, łyżka oleju, cebula, jajko, sół, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży, 1/4 szklanki mleka i cukru robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, wlewamy do mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy z grzybami, odcedzamy, siekamy. Dodajemy pokrojoną i usmażoną cebulę, jajko i doprawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, kroimy w prostokąty, na środku układamy nadzienie. Zawijamy i układamy na natłuszczonej blasze. Gdy podrosną, smarujemy śmietaną i pieczemy na złoty kolor.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
KASZUBSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Z PASTĄ ŚLEDZIOWĄ
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków, 3 szklanki mleka, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia
PASTA ŚLEDZIOWA:
200 g filetów śledziowych, mleko do moczenia ryb, 300 g twarogu, 100 g cebuli, 100 g majonezu, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie myjemy i krótko moczymy w mleku, a następnie opłukujemy i kroimy w drobniutką kostkę lub paseczki. Robimy pastę śledziową: twaróg miksujemy z drobno posiekaną cebulą , dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekane śledzie. Robimy placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odcedzamy na sitku z soku. Ostrożnie zlewamy wodę z wierzchu, a skrobię, która zebrała się na dnie, dodajemy do masy ziemniaczanej. Zalewamy masę wrzącym mlekiem, energicznie mieszając. Dodajemy mąkę pszenną, sól, pieprz. Na dużej ilości gorącego oleju smażymy cienkie placki. Podajemy z pastą śledziową.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
KLUSECZKI SEROWE
SKŁADNIKI:
1 kg twarogu, 2 jajka, 15 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, szczypta soli, łyżeczka oleju
DO OKRASZANIA:
2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, obie mąki i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto rozwałkowujemy w rulonik, lekko spłaszczamy i kroimy w romby jednakowej wielkości. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę oleju. Porcjami wkładamy kluseczki, delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozstapiamy masło. Wsypujemy bułkę tartą i mieszając, chwilę podsmażamy aż się zrumieni. Masłem z bułką polewamy kluseczki. Możemy je też posypać cukrem.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
KOTLETY Z RYŻU
SKŁADNIKI:
3 szklanki ryżu, 2 duże cebule, 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, imbir w proszku, kolendra, sól, pieprz.
PANIERKA:
3 łyżki mąki, łyżka otrąb pszennych, 50 ml oleju
PRZYGOTOWANIE:
Ryż płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy. Czosnek rozcieramy z solą, cebulę kroimy w kostkę. Ryż, cebulę, czosnek, nasiona słonecznika i natkę dokładnie miksujemy, mieszamy z sosem sojowym, przyprawiamy do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w mące wymieszanej z otrębami. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem jogurtowo - koperkowym lub serowym.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
Na ciasto naleśnikowe:
1/2 kg mąki tortowej, 1 litr mleka, 2 jajka, 1 łyżka stołowa oleju, szczypta soli
Farsz:
1 kg pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki startego żółtego sera.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników robimy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażymy cienkie naleśniki. Drobno pokrojone pieczarki smażymy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Naleśniki cienko smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Naleśniki układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy, aż się zrumienią.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
KROKIETY ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO: 1/2 litra mleka, sól, mąka, jajko, zioła prowansalskie, olej do smażenia
FARSZ: opakowanie mrożonego szpinaku, 300 g żóltego sera, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, jajko i bułka tarta lub otręby owsiane do panierowania, masło
PRZYGOTOWANIE:
Robimy naleśniki,. Trzepaczką mieszamy składniki na ciasto, dodając tyle mąki, by było średnio gęste. Smażymy na oleju cienkie placki. Szpinak rozmrażamy i dusimy, aż woda wyparuje. Dodajemy rozgnieciony czosnek, starty ser i przyprawiamy. Farsz nakładamy na placki, zawijamy w rulonik, końce zaginamy do środka. Panierujemy i podsmażamy na maśle.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
OMLET Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
2 jajka, groszek z puszki, 2 pomidory, sól, pieprz, olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory drobno kroimy, możemy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. W miseczce mieszamy widelcem jajka, dodajemy pomidory i odcedzony z zalewy groszek. Dodajemy sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy zawartość miseczki i smażymy, az jajka się zetną.
SMACZNEGO
--------------------------------------------
PAPRYKARZ GRZYBOWY
SKŁADNIKI:
1/2 kg grzybów, 1 cebula, 2 papryki (mogą być kolorowe), 100 ml śmietany, 50 ml rosołu (może być z kostki), sól, pieprz, 1 łyżka mąki, natka pietruszki, masło
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w piórka. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Mieszamy z cebulą i dusimy na maśle. Gdy z grzybów odparuje nieco płynu, dodajemy rosół i pokrojone w średnia kostkę pspryki. Przyprawiamy. Gdy grzyby i papryka zmiękną zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę gotujemy. Paprykarz posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ryżem lub dowolną kaszą.
SMACZNEGO
---------------------------------------------
PASZTET Z BIAŁEGO SERA
SKŁADNIKI:
1,5 kg zmielonego białego sera, mały kubek jogurtu naturalnego, 3 ogórki kiszone, duża cebula, pęczek szczypiorku, 3-4 kawałki papryki konserwowej, łyżeczka vegety, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Keksówkę natłuszczamy i wykładamy folią aluminiową. Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Żelatynę rozpuszczamy. Ser przekładamy do miski, dodajemy vegetę, sól, pieprz, żelatynę i roztarty czosnek. Mieszamy rózgą i stopniowo dodajemy cebulę, ogórki, paprykę, zieleninę i jogurt. Masę przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu kroimy w plastry.
SMACZNEGO
------------------------------------------------
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ
SKŁADNIKI:
CIASTO: 1/2 kg maki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól, 1/2 szklanki ciepłej wody
FARSZ: 200 g kaszy gryczanej, 300 g półtłustego sera białego, cebula, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto: na stolnicę, mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażaną cebulę razem z tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki. Pierogi wrzycamy na lekko osoloną wodę i gotujemy, aż wypłyną. Dokładnie osączamy na durszlaku i od razu podajemy.
SMACZNEGO
-------------------------------------------------
RISOTTO Z RYBĄ
SKŁADNIKI:
2 filety z pangi, 1,5 kubka ryżu, 1,5 l bulionu, cebula, masło do smażenia, łyżeczka mielonej kurkumy.
PRZYGOTOWANIE:
Filety rozmrażamy, dokładnie myjemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 4 cm. Podsmażamy, aż będą miękkie, i zdejmujemy z patelni. Cebulę obieramy drobno kroimy i smażymy. Dodajemy kurkumę i ryż. Dokładnie mieszamy. Wlewamy szklankę bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę i tak do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy do ryźu rybę i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
SMACZNEGO
-------------------------------------------------
SOJOWE Z KALAFIOREM
SKŁADNIKI:
1 opakowanie kotletów sojowych suchych, kostka bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju, 500 ml zagęszczonego soku pomidorowego, średni kalafior, 50 dag fasolki szparagowej, bazylia, majeranek, sól, pieprz, łyżeczka cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy litr wody z dodatkiem bulionu warzywnego. Dodajemy kotlety i gotujemy 15 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Osobno gotujemy kalafiora podzielonego na różyczki i fasolę. Do drugiego garnka wlewamy sok pomidorowy, podgrzewamy z dodatkiem oleju i cukru, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Kotlety osączamy z bulionu i wkładamy do sosu, razem dusimy ok. 5 minut.
SMACZNEGO
------------------------------------------------
SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM
SKŁADNIKI:
25 dag makaronu spaghetti, kilka pieczarek, łyżka masła, śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy śmietanę. Chwilę gotujemy. Na talerz nakładamy makaron i polewamy sosem.
SMACZNEGO
-----------------------------------------------
SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM
SKŁADNIKI:
25 dag makaronu spaghetti, kilka pieczarek, łyżka masła, śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy śmietanę. Chwilę gotujemy. Na talerz nakładamy makaron i polewamy sosem.
SMACZNEGO
-----------------------------------------------
WSCHODNIE BLINY
SKŁADNIKI:
4,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mleka, 3 jajka, 1 łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli.
ROZCZYN:
2,5 dag drożdży, 2 łyżki mąki, 5 łyżek ciepłej wody, 1,5 łyżeczki cukru, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Rozczyn: drożdże mieszamy z resztą składników, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy 3 żóltka, cukier, sól i rozczyn wyrabiamy, odstawiamy na 2-3 godziny. Dodajemy pianę z 3 białek, mieszamy. Smażymy jak naleśniki. Smarujemy z obu stron masłem, układamy warstwami. Podajemy ze smietaną lub lososiem.
SMACZNEGO
Komentarze