Reklama

Dania główne mięsne

BIGOS Z GRZYBAMI I MIĘSEM

SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej
4-5 dag suszonych grzybów
2 liście laurowe
6-7 ziarenek angielskiego ziela
70 dag mięsa wieprzowego
słoik przecieru lub koncentratu pomidorowego
1 torebka przyprawy do bigosu
pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Kapustę kiszoną włożyć do garnka. Następnie dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły. Po upływie pół godziny dodać poszatkowaną białą kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, wlać 2 szklanki wody i gotować około 50 minut. Mięso umyć, osuszyć , pokroić w kostkę. Mięso połączyć z kapustą i gotować około 1 godziny. 10 minut przed końcem gotowania dodać przyprawę do bigosu, koncentrat pomidorowy lub przecier. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
                                                                     SMACZNEGO
-------------------------------------------
BITKI CIELĘCE W POTRAWCE
SKŁADNIKI:
50 dag cielęciny, cebula, mrożona zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem, kieliszek białego wina wytrawnego, 10 dag śmietany kremówki, 4 łyżki oliwy, 2-3 łyżki mąki, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, koperek
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy 3-4 min na 2 łyżkach gorącej oliwy razem z posiekaną cebulą. Mięso odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty, po czym razem z cebulą zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Wsypujemy mrożoną zupę ogórkową. Podsmażamy, ciągle mieszając. Podlewamy warzywa winem i dusimy na wolnym ogniu 8-10 minut. Usmażone bitki przekładamy na patelnię, mieszamy z podduszonymi warzywami. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Potrawę zagotowujemy, posypujemy koperkiem i podajemy.
                       SMACZNEGO
-----------------------------------------
DEWOLAJKI
SKŁADNIKI:
1/2 fileta kurczaka, jajko, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, vegeta, 40 dag pieczarek, cebula, olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielimy, dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zrumieni. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy jeszcze 15 minut. Studzimy, mielimy i doprawiamy do smaku. Z mięsa formujemy kotlety, lekko spłaszczamy, nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Dewolajki smażymy na oleju z obu stron, aż się zrumienią.
                      SMACZNEGO
--------------------------------------------
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
60 dag mięsa z kurczaka, lub z indyka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, olej do smażenia, 2 listki laurowe, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 2 torebki kaszy gryczanej, 15 dag pieczarek, 1 marchewka, kawałek selera, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Opłukane mięso kroimy w kostkę i rumienimy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. W tym czasie do wrzącej i lekko osolonej  wody wrzucamy kaszę gryczaną i gotujemy na sypko. Mięso z cebulą przekładamy do rondla, dodajemy  listki laurowe i zalewamy szklanką bulionu. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Obieramy i myjemy marchewkę i selera, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na tłuszcz po smażeniu mięsa i podsmażamy. Podlewamy połową szklanki bulionu,przyprawiamy i dusimy do miękkości warzyw. Mieszamy z ugotowanyną kaszą, chwilę podgrzewamy. Posysujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
                          SMACZNEGO
------------------------------------------------
KARTACZE SUWALSKIE
SKŁADNIKI:
5 kg ziemniaków surowych, 1,5 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach, 2 łyzeczki soli
NA FARSZ:
700 g mielonego mięsa wieprzowego, sól, pieprz, majeranek, łyżeczka maggi, dowolne przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy. Przekładamy masę do lnianego woreczka i dokładnie odcedzamy. Dodajemy obrane zmielone gotowane ziemniaki. Mieszamy z solą. Ze składników robimy farsz. Ciasto rozklepujemy na placuszki 2 cm grubości, nakładamy farsz, formujemy kule, Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy około 50 minut.
                                SMACZNEGO
------------------------------------------------
KOTLETY MIELONE Z MARCHEWKĄ

SKŁADNIKI:
50 dag mielonego mięsa, 20 dag marchewki, 15 dag cebuli, 2 jajka, majeranek, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy

SPOSÓB  PRZYRZĄDZENIA:
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć mielone mięso, marchewkę, cebulę i surowe jajka. Następnie dodać szczyptę  majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki spłaszczyć je. Delikatnie obtoczyć w bułce tartej z każdej strony. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety z mielonego mięsa i marchewki można podać z ziemniaczkami, kluseczkami i dowolną surówką.
Z podanych składników wyjdzie około 15 kotletów.
                                         Smacznego
------------------------------------------------
  KOTLETY Z DROBIU
SKŁADNIKI:
filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 10-15 dag żółtego sera, sól, pieprz, papryka, olej
PZRYGOTOWANIE:
Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, majonez i ser. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę łyżką i smażymy na złocisty kolor.
                    SMACZNEGO  
--------------------------------------------------
                                  KURCZAK FASZEROWANY MROŻONYMI WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
 1 kurczak, 2 jajka, 4 kromki czerstwej bułki, 100 ml gęstej śmietany kremówki, 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej lub chińskiej, łyżka musztardy, cebula, olej, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka dokładnie płuczemy,  osuszamy i nacieramy solą i pieprzem w środek i  na zewnątrz. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę i musztardę. Dokładnie mieszamy. Robimy farsz: mieszankę warzywną rozmrażamy, osączamy z wody na sicie. Cebulę drobno siekamy. Z kromek bułki odkrawamy skórkę, miąższ kroimy w niewielką kostkę. Do masy jajeczno - śmietanowej dodajemy osączoną mieszankę warzywną, cebulę i bułkę oraz nieco soli i pieprzu do smaku i dokładnie mieszamy. Kurczaka nadziewamy farszem, zszywamy bawełnianą nicią lub spinamy wykałaczkami. Układamy w wysmarowanej olejem brytfannie i pieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 200 C.
                SMACZNEGO
-----------------------------------------------------
KURCZAK PO CHIŃSKU W SOSIE CZOSNKOWYM
SKŁADNIKI:
3 pojedyńcze piersi z kurczaka, 3 małe różnokolorowe papryki, 8-10 ząbków czosnku, 3/4 szklanki zielonego groszku z puszki, 3/4 bulionu z kostki, jajko, makaron sojowy, chili, sól, pieprz, olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy. Pokrojone w paski i posolone mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso nabierze białego koloru, dodajemy pokrojone w paski papryki, mieszamy, dusząc przez chwilę. Po chwili zalewamy wszystko bulionem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Wszystko dusimy na małym ogniu około 15 minut. Odcedzony makaron wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy jajko. Smażymy, cały czas mieszając przez minutę.
                            SMACZNEGO
------------------------------------------------------
LASAGNE Z PULPECIKAMI
SKŁADNIKI:
1 opakowanie lasagne, 2 cebule, 250 g karkówki, 300 g cielęciny, jajko, 350 g sera mozzarella, 3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, 2 puszki pomidorów, sól, 300 g pieczarek, pęczek natki pietruszki, kilka plasterków salami i szynki, bułka tarta, bazylia, oregano, pieprz, mały przecier pomidorowy, bułka namoczona w mleku, łyżka masła, oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Posiekane cebule, karkówkę i cielęcinę podsmażamy, dodajemy sól, pieprz, bulion i pomidory wraz z zalewą. Dusimy ok. 1 godz. Podsmażone mięso mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki, podsmażamy je na oliwie i osączamy. Do pozostałego sosu dodajemy pokrojone pieczarki, przecier, czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Uzupełniamy bulionem lub sokiem pomidorowym i dusimy 15 minut. Płaty lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie i hartujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Na dnie układamy warstwę płatów lasagne, na nich kawałki salami, szynki, pulpeciki, polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy startą mozzarellą. Powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zapiekamy 40 minut w temp. 180 C.
                  SMACZNEGO
-------------------------------------------------------
LECZO
SKŁADNIKI:
5 kg pomidorów, 5 kolorowych papryk, 3 cebule, 40 dag kiełbasy, sól, pieprz, przyprawa do leczo, olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w dużą kostkę. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Paprykę dusimy na małej ilości oleju. W osobnym naczyniu dusimy pomidory. Kiełbasę podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy pomidory, a następnie kiełbasę z cebulą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do leczo.
                  SMACZNEGO
-------------------------------------------------------
MAKARON Z SOSEM
SKŁADNIKI:
200 g mielonego mięsa, 3/4 paczki makaronu spaghetti, sos słodko - kwaśny, 150 g sera żółtego, cebula, ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu, odcedzamy. Mięso mielone podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone czosnek i cebulę. Mięso układamy na makaronie. Następnie podgrzewamy sos słodko - kwaśny i wylewamy na mięso i makaron. Posypujemy startym żółtym serem.
                      SMACZNEGO
--------------------------------------------------------
MAKARON Z INDYKIEM I BROKUŁAMI
SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu świderki, 50 dag piersi z indyka, duży brokuł, 1-3 cebule, 40 dag pieczarek, kilka ząbków czosnku, mały pęczek koperku, 3 duże pomidory albo 6-7 koktajlowych, ser, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, kroimy w niezbyt dużą kostkę, podsmażamy. Dodajemy roztarty czosnek i smażymy mięso na złoto. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki,, a cebulę w cienkie talarki. Wyjmujemy mięso z patelni. Cebulę  smażymy na oliwie na złoto, następnie smażymy pieczarki. W osolonej wodzie z łyżką oliwy gotujemy makaron. Podgotowujemy brokuły. Na głębokiej patelni delikatnie mieszamy wszystkie składniki (razem z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki), chwilę smażymy. Przekładamy na półmisek, posypujemy serem i posiekanym koperkiem.
                      SMACZNEGO
------------------------------------------------------
MIELONE Z NIESPODZIANKĄ
SKŁADNIKI:
800 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 150 g twardego żółtego sera, jajko, 5-6 łyżek bułki tartej, 1/2 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Do mięsa dodajemy jajko, 3 łyżki bułki, przeciśnięty przez praskę ząvek czosnku i posiekaną natkę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrabiamy na gladką masę. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na patelni, aż woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Żólty ser ścieramy na tarce i łączymy z podsmażonymi pieczarkami. Z mięsa formujemy szerokie placuszki, na których układamy pieczarki z serem. Formujemy je w dłoniach, aż powstaną gładkie owalne mielone. Kotlety obtaczamy w 3 łyżkach bułki tartej i kładziemy na tłuszcz. Gdy będą zrumienione z każdej strony, zmniejszamy gaz, aby ładnie upiekły sie w środku.
                         SMACZNEGO
----------------------------------------------------
NADZIEWANE CUKINIE
SKŁADNIKI:
3 małe cukinie, 3 średnie marchewki, 1/ 4 główki kapusty, 20 dag żóltego sera, 40 dag mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, duża cebula, sól, pieprz, majeranek, olej do natłuszczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę i czosnek siekamy, całość mieszamy z mięsem. Doprawiamy dużą ilością soli, pieprzu i majeranku. Kapustę bardzo drobno siekamy, mieszamy z mięsem. Dodajemy koncentrat jeszcze raz mieszamy. Cukinie przekrawamy i usuwamy nasiona. Wypełniamy farszem, posypujemy startym serem i układamy na blasze posmarowanej olejem. Zapiekamy 30 minut  w temp. 180 C.
             SMACZNEGO
---------------------------------------------------
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka, jajko, pół szklanki mąki, szczypta soli, olej
FARSZ:
Pieczone udko z kurczaka, ziołowe przyprawa do mięs, sos koperkowo - ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, mleka, jajka i soli robimy ciasto naleśnikowe i smażymy na oleju placki. Udko kroimy i podsmażamy z przyprawą do mięs. Przygotowujemy sos ziołowo- koperkowy według przepisu na opakowaniu. Mięso nakładamy na połowę naleśnika, polewamy odrobinę sosu ziołowo - koperkowego. Z wierzchu polewamy sosem i dekorujemy plasterkami pomidora.
                 SMACZNEGO
-----------------------------------------------------
PINCZETTA:
SKŁADNIKI:
500 g makaronu grube wstążki, 250 g surowego boczku, średni por, 400 g pieczarek, 2-3 łyżki parmezau, kwaśna śmietana, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy. Boczek kroimy w kostkę podsmażamy, dodajemy pokrojonego pora i pieczarki. Dusimy, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę i delikatnie dusimy, żeby zrobił się sos. Na koniec dosypujemy parmazen i podgrzewamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ugotowany gorący makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.
                              SMACZNEGO
--------------------------------------------------
PYZY Z MIĘSEM
SKŁADNIKI:
7 dużych ugotowanych ziemnaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki mąki pszennej, czosnek granulowany, 400 g mięsa wieprzowego, sól, pieprz, olej do smażenia, posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie mielimy  w maszynce mięso. Obieramy cebulę i drobniutko siekamy, podsmażamy na patelni razem z mięsem. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, obie mąki, sól, pieprz, czosnek, posiekaną natke pietruszki, mieszamy. Z przygotowanego ciasta wyrabiamy zgrabne kulki. Lekko spłaszczamy je na dłoni i na środku układamy nadzienie z mięsa. Zlepiamy ciasto, nadając mu kształt kuli. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wrzucamy pyzy na wrzącą wodę i gotujemy około 5-8 minut. Ugotowane pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Możemy je polać tłuszczem.
                           SMACZNEGO
------------------------------------------------
RYŻ Z PARÓWKAMI
SKŁADNIKI:
puszka kukurydzy, 2 cebule, 4 jajka, 4 woreczki białego ryżu długoziarnistego, 8 cienkich parówek drobiowych, olej do smażenia, sól
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy olej, a gdy będzie gorący, smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku z  zalewy. Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowany na sypko ryż, pokrojone parówki i kukurydzę. Dokładnie mieszamy, na końcu wbijamy jajka. Smażymy, nie przerywając mieszania, aż sie zetną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem albo słodką papryką. Podajemy na gorąco, od razu po usmażeniu.
                              SMACZNEGO
-----------------------------------------------
SCHAB PO WŁOŚCIAŃSKU
SKŁADNIKI:
1 kg schabu, 1 kg ziemniaków, 1 kg marchewki, 500 kg cebuli, garść zieleniny, pieprz, sól, olej do smażenia, 1 litr rosołu
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i porcjujemy. Kotlety lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy, obsmaśamy na tłuszczu z obu stron. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na terce. Cebulę obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, podsmażone kotlety, marchewkę i cebulę. Całość zalewamy rosołem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temp. 220 C.( 20 minut pod przykryciem i 25 bez przykrycia). Przed podaniem dekorujemy gałązkami pietruszki lub posypujemy posiekaną natką.
                            SMACZNEGO
---------------------------------------------
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
Makaron spaghetti, nieduża cebula, puszka tunczyka w oleju, 3 filecilki anchois, mała puszka przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, starty parmezan, olej do smażenia, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Do cebuli z czosnkiem dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka, drobno posiekane anchois, przecier i sok pomidorowy. Posypujemy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy 15 minut na małym ogniu. W dużej ilości lekko osolonej wody gotujemy makaron. Odcedzamy i od razu wykładamy na talerze, na środku układamy sos z tuńczyka. Posypujemy tartym parmazenem lub dowolnym żółtym serem startym na tarce z drobnymi oczkami.
                                  SMACZNEGO
----------------------------------------------
TRÓJKOLOROWA ZAPIEKANKA
SKŁADNIKI:
500 dag mieszanego mięsa mielonego, 300 g ponakładamy masbule, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/3 szklanki bulionu, 300 g ziemniaków, sól, pieprz, oregano, bazylia,, 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w kostkę i na patelni szklimy na oliwie. Dodajemy mięso mielone i przecier pomidorowy, mieszamy i podsmażamy. Zalewamy bulionem, mieszamy i około 5 minut dusimy bez przykrycia. Doprawiamy ziołami, pieprzem i ewentualnie solimy. Przygotowujemy puree ziemniaczane - ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem lub mlekiem, aż powstanie jednolita, niezbyt rzadka masa. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w średniej grubości plastry. Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy podsmażone mięso. Przykrywamy plasterkami pomidorów i na nie nakładamy mase ziemniaczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 220 C przez około 20 minut.
                                 SMACZNEGO
----------------------------------------------
UDZIEC Z INDYKA ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
Spory udziec z indyka bez kości, przyprawa do kurczaka, 100 g wędzonego boczku, cebula, suszone śliwki, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, łyżka oleju, łyzka sosu sojowego, 4 suszone morele
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą i szpikujemy 3 ząbkami czosnku. Po stronie wewnętrzej układamy 3 plastry boczku suszone śliwki, mieso ciasno zwijamy w rolun. Na całej powierzchni dokładamy plastrami boczku i ciasno obwiązujemy szn urkiem. Mięso wkładamy do lekko natłuszczonej brytfanny, polewamy sosem sojowym i olejem, obkładamy drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C. Do nazynia z mięsem dodajemy cebulę  pokrojone w ćwiartki, suszone morele, przykrywamy i pieczemy około 1 godz.  W połowie pieczenia mięso przewracamy na grugą stronę.
                          SMACZNEGO
----------------------------------------------
ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE
SKŁADNIKI:
 sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, kostka buliony grzybowego lub wołowego, listk laurowy, czarny ziarnisty pieprz, ziele angielskie, zagęstnik do sosów, masztarda.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, a boczek i ogórki w paseczki. Wołowine myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie plastry ok. 1 cm. grubości. Rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.  Platy mięsa oprószamy solą i pieprzem i cienko smarujemy musztardą. Na każdym płacie układamy piórkwyjmujemy i usuwamy nici a cebuli, paseczek ogórka i boczku. Ciasto zawijamy i obwiązujemy cienka nitką kuchenną lub spinamy wykałaczkami. Zrazy smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc je ze wszystkich stron. Podsmażone zrazy wkładamy do rondla i zalewamy bulionem tak, by płyn przykrył mięso. Dodajemy listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu, aż zrazy będą miękkie. Sos zagęszczamy, możemy doprawić do smaku. Zrazy wyjmujemy i usuwamy nici lub wykałaczki, ponownie wkładamy do sosu i podgrzewamy.
                              SMACZNEGO
----------------------------------------------
ŻEBERKA W MIODZIE
SKŁADNIKI:
1 kg żeberek, vegeta lub sól, majeranek, olej do smażenia, 2 łyzki miodu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki dobrego keczupu, 10 dag suszonych moreli
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka myjemy, solimy, nacieramy majerankiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Potem podsmażamy je na złoty kolor i przekładamy do garnka. Do naczynia z wodą dodajemy miód, koncentrat pomidorowy i keczup. mieszamy i wlewamy do żeberek. Dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy suszone morele.
                                    SMACZNEGO
---------------------------------------------
ŻOŁĄDKI Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
500 g żołądków z kurczaka, 400 g pieczarek, 2 duże cebule, 2 łyzki koncentratu pomidorowego, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, 2 woreczki ryżu długoziarnistego
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy we wrzacej wodzie, lekko osolonej według przepisu na opakowaniu. Żołądki dokładnie myjemy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Kroimy w niezbyt grube plasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, a następnie dusimy na tłuszczu, od czasu do czasu podlewając wodą. Doi pieczarek i cebuli dodajemy ugotowane żołądki i koncentrat pomidorowy., mieszamy, chwilę raezm dusimy, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeśli sosu jest za mało, podlewamy gulasz wodą i zagotowujemy. Gulasz z żołądków podajemy z ryżem i dowolną surówką.
                      SMACZNEGO
----------------------------------------------
BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
600 g łopatki wieprzowej, 2 marchewki, 5 pomidorów, 2 cebule, 1 główka białej kapusty, cukier, sól, 1 pęczek koperku, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 łyżki oleju, pieprz, 3 gałązki tymianku, suszone śliwki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, a marchewki pociąć w plasterki. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Gdy płyn odparuje, dołożyć cebulę i chwilę smażyć razem. Potem dodać marchewkę i poszatkowaną kapustę. Zalac gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Na 5 minut przed końcem dodac pokrojone pomidory, sliwki i zioła. Przyprawić solą cukrem i pieprzem.
                                   SMACZNEGO

Komentarze