DORSZ ZAPIEKANY NA SZPINAKU
SKŁADNIKI: 50dag filetów z dorsza, 50 dag mrożonego szpinaku, 3 lyżki masła, 3/4 szklanki bulionu, 3/4 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
SOS: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2 łyżki startego żóltego sera
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety rybne układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy mlekiem i bulionem. Dusimy 10 minut w temp. 220 C. Odlewamy wywar z ryb i odstawiamy. Filety wyjmujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy szpinak, a na nim filety rybne. W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, wlewamy wywar rybny i mieszamy. Dodajemy łyżkę startego żóltego sera i podgrzewając, cały czas mieszamy, aż ser się rozpuści. Sosem polewamy rybę, posypujemy lyżką startego sera i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści (około 20 minut).
SMACZNEGO
----------------------------------------
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
Makaron spaghetti, nieduża cebula, puszka tuńczyka w oleju, 3 fileciki anchois, mała puszka przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki soku pomidorowego, 2 ząbki czosnku, starty ser żólty, olej do smażenia, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Do cebuli z czosnkiem dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekane anchois, przecier i sok pomidorowy. Posypujemy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy 15 minut na małym ogniu. W dużej ilości lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i od razu wykładamy na talerze. Na środku układamy sos z tuńczyka. Posypujemy startym żóltym serem.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI: 50dag filetów z dorsza, 50 dag mrożonego szpinaku, 3 lyżki masła, 3/4 szklanki bulionu, 3/4 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
SOS: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2 łyżki startego żóltego sera
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety rybne układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy mlekiem i bulionem. Dusimy 10 minut w temp. 220 C. Odlewamy wywar z ryb i odstawiamy. Filety wyjmujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy szpinak, a na nim filety rybne. W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, wlewamy wywar rybny i mieszamy. Dodajemy łyżkę startego żóltego sera i podgrzewając, cały czas mieszamy, aż ser się rozpuści. Sosem polewamy rybę, posypujemy lyżką startego sera i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści (około 20 minut).
SMACZNEGO
----------------------------------------
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
Makaron spaghetti, nieduża cebula, puszka tuńczyka w oleju, 3 fileciki anchois, mała puszka przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki soku pomidorowego, 2 ząbki czosnku, starty ser żólty, olej do smażenia, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Do cebuli z czosnkiem dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekane anchois, przecier i sok pomidorowy. Posypujemy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy 15 minut na małym ogniu. W dużej ilości lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i od razu wykładamy na talerze. Na środku układamy sos z tuńczyka. Posypujemy startym żóltym serem.
SMACZNEGO
Komentarze