Reklama

Ciasta

BABKA MARMURKOWA
SKŁADNIKI:
5 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy, 3/4 kostki margaryny, cukier puder lub polewa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy mąkę z proszkiem, olejek, mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao wymieszane z jedną łyżką cukru. Mieszamy. Masy wkładamy do formy warstwami i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 180 C około 15 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy.
                       SMACZNEGO
-------------------------------------------

Jabłecznik na cieście francuskim z bezą malinową

Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 500 g jabłek
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • 3 białka
  • 50 g cukru
  • 50 ml syropu malinowego
Sposób przyrządzania:
Jabłka umyj i połowę obierz ze skórki. Ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka na drobne cząstki. Przełóż do garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość wymieszaj i zostaw na ok. 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie lekko podsmaż owoce i dodaj cynamon. Poczekaj aż sok odparuje i jabłka będą suche, następnie odstaw z ognia.

Piekarnik rozgrzej do temp 200°. Rozwiń ciasto francuskie i przełóż na okrągłą blachę. Odetnij pozostałe ciasto z brzegów. Za pomocą widelca podziurkuj ciasto i wstaw do pieczenia na 15 minut. Gotowe wyjmij i od razu nałóż na nie jabłka. Przygnieć trochę jabłka do spodu i wyrównaj wierzch.

Białka ubij na pusztą masę – pod koniec ubijania wsyp cukier. Dalej ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełóż bezę na jabłka i z wierzchu polej syropem malinowym. Łyżką zakręć dekoracyjne wzory na bezie. Ciasto wstaw do pieczenia na 60 minut w temperaturze 130°. Beza powinna być sucha i chrupiąca z wierzchu, ale delikatna i puszysta w środku. Przed podaniem każdą porcję możesz dodatkowo polać syropem malinowym.
------------------------------------

Krem śmietankowy na cieście francuskim

Składniki:

Krem:

  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 30g cukru pudru
  • 2 łyżki wina białego
  • kilka kropli esencji waniliowej
Sposób przyrządzania:
Śmietanę dobrze schłódź, a następnie ubij. Do śmietany dodaj cukier i dalej ubijaj. Kiedy cukier dobrze połączy się ze śmietaną dodaj wino oraz esencję waniliową i wymieszaj. Przykryj naczynie z ubitą śmietaną i schowaj do lodówki.

Owoce umyj, przebierz i oczyść z kiści. Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim równe kwadraty. Ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piecz przez ok. 15 min w temperaturze 180°, aż ciasto lekko się zarumieni. Po upieczeniu udekoruj schłodzonym kremem waniliowym i owocami.
-------------------------------------------
CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
100 g cukru, 6 jajek, 1 i 1/4 kostki masła, 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 150 g orzechów włoskich, 150 g migdałów, papier pergaminowy
PRZYGOTOWANIE:
Smarujemy okrągłą  formę do ciasta masłem, dno wykładamy kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i dwie tabliczki czekolady mielimy na proszek w mikserze. Oddzielamy żółtka od białek. Masło, żółtka i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy, migdały i czekoladę i mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tak, aby piana nie opadła. Wlewamy masę do formy, wyrównujemy. Kruszymy trzecią tabliczkę czekolady i kawałeczki wciskamy do ciasta. Pieczemy w temp. 190 C przez godzinę.
                SMACZNEGO
---------------------------------------------
PYSZNE DROŻDŻOWE KOPERTY Z POWIDŁAMI
SKŁADNIKI:
250 g margaryny, 1 kg maki pszennej, 10 dag drożdży, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 2 słoiczki powideł, kwaśna śmietana do posmarowania
LUKIER: cukier puder, odrobina mleka
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy. Składniki, bez powideł, przekładamy do miski. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy. Kroimy na kwadraty o wielkości 10 na 10 cm. Na każdy z nich nakładamy po łyżce powideł. Zwijamy w koperty i układamy na blaszce w odstępach co 4 cm. Przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do temp. 220 C, wierzch ciasta lekko smarujemy kwaśną śmietaną, by ciastka się ładnie zrumieniły. Pieczemy przez około 20 minut. Gorące możemy posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i mleka.
             SMACZNEGO
------------------------------------------------
DROŻDŻOWE Z WIELKOPOLSKI
SKŁADNIKI:
CIASTO: 3 jajka, 50 g drożdży, szklanka cukru, 3 szklanki mleka, 1 kg mąki, kostka masła, bułka tarta
KRUSZONKA: kostka masła, szklanka mąki, szklanka cukru, jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajka, kruszymy drożdże, dodajemy pokrojone miękkie masło, posypujemy cukrem i polewamy zimnym mlekiem. Nie mieszamy! Zostawiamy na noc. Dodajemy mąkę, mieszamy. Wykładamy na blachę do podrośnięcia. Ciasto posypujemy bułka tartą. Jabłka obieramy, kroimy, układamy na cieście. Zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Posypujemy cukrem.
                        SMACZNEGO
-----------------------------------------------
KOŁACZYKI ŚLĄSKIE
SKŁADNIKI:
CIASTO: 1 kg mąki, 75 g drożdży, szczypta soli, 2 szklanki ciepłego mleka, 2 jajka, 200 g masła, 200 g cukru
MASA SEROWA: 1 kg sera, 2 jajka, 2 żóltka, 100 g masła, 130 g cukru, sok z cytryny, cukier waniliowy, 2-3 łyżki kaszy manny
POSYPKA: 200 g masła, 250 g cukru, 1/4 op. cukru waniliowego, 450 g mąki, śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Zagniatamy ciasto. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ser mielimy dwukrotnie, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy sera, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i kaszę manną, mieszamy. Posypka: masło ucieramy z cukrami na puch. Stopniowo dodajemy mąkę. Formujemy 3 kule i odstawiamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy placuszki, nakładamy ser i zamykamy. Smarujemy śmietaną i kładziemy po 5 porcji posypki. Układamy na blasze co 4 cm. Pieczemy 15 minut w temp. 220 C.
                      SMACZNEGO
-----------------------------------------------
"KRÓWKA"
SKŁADNIKI:
CIASTO: 2 szklanki mąki wrocławskiej, 4 żółtka, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki miodu
NA KREM: 1 puszka mleka słodzonego, 1/4 kostki margaryny, 1/2 litra śmietany, dwa opakowania śmietany fiks, orzechy arachidiwe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części i każdą pieczemy w wysmarowanej i wyłożonej papierem blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C. Puszkę mleka gotujemy przez 3 godziny w garnku z wodą. Ostudzoną masę przekładamy do miski, dodajemy margarynę i miksujemy. Śmietanę ubijamy z fiksem. W formie układamy warstwami ciasto, śmietanę, ciasto, masa toffi. Posypujemy pokruszonymi orzechami.
                     SMACZNEGO
---------------------------------------------------
PLACEK ORZECHOWY
SKŁADNIKI:
CIASTO: 500 g mąki, 200 g cukru kruształu, 200 g  masła lub margaryny, 2 łyżki rozpuszczonego miodu, 1,5 łyżeczki  sody, 2 jajka
NA KARMEL: 250 g orzechów włoskich, 100 g cukru, 100 g cukru kryształu, 2 łyżki miodu, 12 dag margaryny
MASA BUDYNIOWA: 0,5 litr mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki mąki pszennej, kostka masła
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicy zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Dzielimy je na dwie części. Składniki na karmel wkładamy do garnka i mieszając, zagotowujemy. Gorący karmel nakładamy na jeden rozwałkowany na blasze placek ciasta. Pieczemy w temp. 180 C. około 30-40 minut. W tej samej temp. pieczemy drugi placek. Robimy masę budyniową. Z podanych składników gotujemy budyń. Ucieramy kostkę margaryny z żółtkiem na puszystą pianę. Nie przerywając mieszania, dodajemy do niej po łyżce masy budyniowej. Krem budyniowy rozsmarowujemy na placku i przykrywamy plackeim z karmelem.
                    SMACZNEGO
--------------------------------------------------
RAFAELLO
SKŁADNIKI:
CIASTO: duża paczka herbatników, 200 g wiórków kokosowych, opakowanie cukru waniliowego, 25 dag masła roślinnego, 3/4 szklanki cukru, 1/2 litra mleka, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, budyń waniliowy, 2 żółtka,
POLEWA KAKAOWA: 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, czubata łyżka kakao, 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, całość miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy mieszając, aż zgęstnieje, studzimy. Masło miksujemy, dodając po łyżce chłodnej masy budyniowej. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, nakładamy na nią masę i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników. Przygotowujemy polewę kakaową. Składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzamy ją na cieście, a następnie oprószamy odłożonymi wiórkami kokosowymi.
                     SMACZNEGO
-------------------------------------------------
SŁODKIE MROWISKO
SKŁADNIKI:
5 jajek, 2, 5 szklanki mąki, kostka masła, 2 szklanki cukru, kostka margaryny, 5 dag płynnego miodu, olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wbijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy mąkę, wyrabiamy rękami około 30 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju. Paski smażymy do zrumienienia, wykładamy na papier kuchenny. Do garnka wkładamy margarynę, masło, cukier, i miód. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy na kilka minut, żeby lekko ostygła. Na tacy układamy warstwami ciastka, polewając każdą warstwę polewą.
                      SMACZNEGO
------------------------------------------------
TORCIK CAPPUCCINO
SKŁADNIKI:
2 paczki okrągłych biszkoptów, szklanka mocnego naparu kawy, kostka masła, 4 żółtka, szklanka cukru, jajko, 1,5 szklanki mleka w proszku, 2 serki homogenizowane, 2 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopty namaczamy w kawie i połowę wkładamy do formy wyłożonej folią. Żółtka ubijamy na parze z cukrem i jajkiem. Masa ma być gęsta. Miksujemy masło i wlewamy przestudzoną masę jajaeczną. Na przemian dodajemy mleko w proszku i serki, a na koniec rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gotową masę wylewamy na biszkopty i ponownie układamy namoczone w kawie ciasteczka.
                     SMACZNEGO
----------------------------------------------
TORCIK Z DELICJAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO: 8 białek, 3 żółtka, 200 g cukru, 100 g siekanych orzechów włoskich, 100 g mielonych orzechów włoskich, 100 g wiórków kokosowych, 100 g rodzynek, łyżka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
NA KREM: 2 kostki masła, sok z puszki brzoskwiń, 2 budynie śmietankowe bez cukru, łyżka mąki, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 opakowania ciastek delicji, rozpuszczona kawa ze spirytusem
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy mikserem, Miksując, dodajemy porcjami cukier i kolejno 3 żółtka. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 3 placki (każdy ok. 30 minut w temp 200 C). Robimy krem. Sok z brzoskwiń dopełniamy wodą do 1/2 litra i gotujemy z cukrem. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy mąkę, żółtka, miksujemy. Wlewamy do gotującego się soku z brzoskwiń. Budyń studzimy. Masło ucieramy na krem, dodajemy stopniowo masę budyniową. Na placku rozsmarowujemy część masy, układamy lekko nasączone delicje. Powtarzamy czynność na drugim placku, przykrywamy trzecim. Wierzch tortu też smarujemy kremem.
                                SMACZNEGO
-----------------------------------------------
TORT URODZINOWY
SKŁADNIKI:
NA CIASTO KRUCHE: 1,5 szklanki mąki, 2 żóltka, 100 g margaryny, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia,
NA CIASTO CZEKOLADOWE: 4 łyżki wody, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka,
NA KREMY I NA WIERZCH: galaretka, szklanka owoców z kompotu, posypka z czekolady, 0,5 litra śmietany 36%, 4 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Szybko zagniatamy kruche ciasto i pieczemy placek. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto czekoladowe: gotujemy wodę, cukry, margarynę i kakao, cały czas mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy na zmianę: mąkę z proszkiem do pieczenia i 4 żóltka. Ucieramy. Delikatnie łączymy z pianą z 4 białek, przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Do gęstniejącej galaretki dodajemy szklankę osączonych owoców i również warstwę układamy na cieście kruchym. Wkładamy do lodówki, by galaretka zastygła. Śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki cukru. W małej ilości gorącej wody rozpuszcamy żelatynę, studzimy, mieszamy ze śmietaną. 1/4 śmietany wykładamy na cieście z galaretką, przykrywamy krążkiem zimnego ciasta czekoladowego. Resztą smarujemy boki i wierzch tortu, dekorujemy posypką.
                      SMACZNEGO

Komentarze