Reklama

Przepisy świąteczne Wigilia cz-1

Kompot z suszu
Ugotuj i wystudź 2 - 3 litry wody. Wszystkie owoce namocz w przygotowanej wodzie (2 h). Dodaj cukier...

 20 min.   1 porcje

Składniki
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych gruszek
2 - 3 l wody
1/2 szklanki cukru
kilka goździków
skórka z pomarańczy
Zamów składniki online
Opis
Ugotuj i wystudź 2 - 3 litry wody. Wszystkie owoce namocz w przygotowanej wodzie (2 h). Dodaj cukier, goździki, skórki z pomarańczy (możesz też dodać kawałek laski cynamonu). Gotuj przez ok. 15 min. Kompot najlepiej ugotuj dzień przed wigilią i podawaj schłodzony.

_____________________________________

Żurek wigilijny
Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaj białą,...

 120 min.   8 porcje

Składniki
1 litr żurku w butelce
1 litr wody
300 g kiełbasy białej surowej
150 g boczku wędzonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 jaja
1 łyżeczka chrzanu
50 ml oliwy
300 ml gęstej, słodkiej śmietany 30% lub 36%
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Zamów składniki online
Opis
Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaj białą, surową kiełbasę i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Wystudź i obierz ze skorupki. Cebulę i boczek wędzony pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie i dodaj do gotującej się zupy.

Całość gotuj przez 35 - 40 min. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Zabiel zupę śmietaną.

Ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, natomiast kiełbasę z żurku w plasterki. Ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą.

Zamiast używać żurku w butelce, możesz też przygotować go samodzielnie: 1 szklankę mąki żytniej wsyp do garnka, wlej 750 ml ciepłej wody i wszystko wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wymieszaj wszystko i podstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej.

___________________________________

Barszcz czerwony z uszkami
Umyte grzyby namaczaj w ½ l wody przez 2 godz. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w ...

 120 min.   6 porcje

Składniki
5 buraków
2 marchwie
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
½ kg cebuli
½ l koncentratu barszczu (kwasu buraczanego)
sok z 1 cytryny
2 litry wody
1 łyżka cukru
8 suszonych dużych grzybów
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
5 ziaren pieprzu
przyprawy: sól do smaku, pieprz
ciasto na uszka:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki wody
1 jajo
nadzienie do uszek:
8 grzybów z barszczu
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
bułka tarta (ok. 4 łyżek)
przyprawy: sól, pieprz
Zamów składniki online
Opis
Umyte grzyby namaczaj w ½ l wody przez 2 godz. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok. 15 min). Odcedź grzyby od wywaru.

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz kawałek pora umyj, oczyść i włóż do 1 litra gotującej się osolonej i osłodzonej wody. Po chwili dodaj obrane, opłukane i pokrojone w plastry buraki, sól i pieprz, a następnie gotuj przez ok. 30 min. Po ugotowaniu odcedź warzywa od wywaru.

Wymieszaj wywary z grzybów i warzyw, a następnie dolej kwas buraczany (na 1 i ½ l wywaru wlej ½ kwasu buraczanego). Dodaj liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dopraw według uznania solą, pieprzem i łyżką cukru (możesz też dodać majeranek), a następnie podgotuj na wolnym ogniu (ok. 20 min) i pod koniec gotowania wlej sok z cytryny do smaku.

Przygotuj ciasto na uszka: mąkę, sól i jajko najpierw wyrób nożem. Powoli dodawaj wodę nadal wyrabiając. Później wszystko ugnieć rękami. Ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na chwilę.

Przygotuj nadzienie: grzyby zmiel razem z podsmażoną na oleju cebulką. Dodaj jajko i bułkę tartą, aby zagęścić masę (jeśli zajdzie potrzeba dodaj więcej bułki tartej). Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego małe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie, złóż po przekątnej i dokładnie zlep brzegi. Połącz również przeciwległe końce (możesz posmarować końce białkiem lub wodą, jeżeli nie będą chciały się zlepić). Gotowe pierogi podgotuj we wrzącej wodzie na chwilę przed podaniem. Gdy wypłyną, wyjmij od razu łyżką cedzakową.

Przed podaniem barszcz podgrzewaj powoli. Pamiętaj, że nie możesz go zagotować. Podawaj z uszkami.

__________________________________________

Wigilijna zupa grzybowa
Grzyby mocz w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotuj je w tej samej wodzie, w której ...

 45 min.   4 porcje

Składniki
70 g suszonych grzybów
1 i ½ litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/6 selera
1/3 pora
10 ziaren pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Zamów składniki online
Opis
Grzyby mocz w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły (na małym ogniu, pod przykryciem) przez ok. 15 min.

Włóż do wywaru warzywa w całości (obrane i opłukane). Dodaj ziarna pieprzu. Gotuj wszystko ponownie przez ok. 25 min pod przykryciem. Przecedź zupę, dopraw solą i sokiem z cytryny. Grzyby pokrój w paski. Możesz podawać z łazankami.

_______________________________________

Zupa grzybowa
Grzyby oczyść z ewentualnych liści, igieł i innych widocznych zabrudzeń. Mokrą ściereczką przemyj z ...

 45 min.   6 porcje

Składniki
300 g podgrzybków i borowików
1 duża cebula
1 czosnek
50 g masła
150 g ziemniaków
50 g marchwi
200 ml śmietany kremówki
1 l bulionu warzywnego
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek
Zamów składniki online
Opis
Grzyby oczyść z ewentualnych liści, igieł i innych widocznych zabrudzeń. Mokrą ściereczką przemyj z piasku tylko wierzch kapeluszy i nóżki. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki w kształcie pasków. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je w kostkę. Marchew oraz ziemniaki obierz i też pokrój w małą kostkę. Wlej do garnka bulion i wsyp ziemniaki oraz marchew. Gotuj powoli do uzyskania miękkości.

W tym czasie na patelni podgrzej masło i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Jak tylko lekko się podsmażą, dodaj grzyby. Często postrząsaj patelnią, by grzyby równo się zrumieniły. Przypraw je solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Właściwe podsmażenie grzybów jest bardzo ważne, bo tylko zrumienione dadzą wyjątkowy aromat zupie grzybowej. Zalej grzyby chochelką wywaru warzywnego, aby drobiny karmelizowanej cebuli i grzybów, jaki przywarł do patelni, oddały smak.

Przelej teraz grzyby do wywaru z warzywami. Gotuj powoli i na średnim ogniu. Grzyby nie powinny być widoczne w zupie. Na koniec dopraw jeszcze zupę do smaku i wlej śmietankę. Dokładnie wymieszaj. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do zupy. Grzybowa uwielbia natkę pietruszki, bo wzbogaca aromat zupy i nadaje jest aksamitny posmak.

___________________________________

Barszcz z kiszonych buraków i jabłek
Buraki umyj i obierz. Jednego odłóż, a resztę pokrój w plasterki. Połowę przełó...

 240 min.   6 porcje

Składniki
​500 g buraków
2 ząbki czosnku
2 jabłka
1 kromka chleba razowego
1 cebula
30 g grzybów suszonych
1 marchewka
30 g selera
1 pietruszka
2 gałązki natki pietruszki
3 gałązki cząbru górskiego
sok z cytryny do smaku
4 ziarna pieprzu czarnego
sól – 1 łyżka na 1 litr wody
cukier
Zamów składniki online
Opis
Buraki umyj i obierz. Jednego odłóż, a resztę pokrój w plasterki. Połowę przełóż do szklanego dzbana lub słoika 2-litrowego. W rondelku odmierz 1 litr wody, wsyp 1 łyżkę soli. Wymieszaj, aż sól się rozpuści. Jeden ząbek czosnku zgnieć i dodaj do buraków. Jedno jabłko pokrój na kawałki i włóż do słoja. Zalej wodą z solą, a na wierzch połóż kromkę razowca. Słój nakryj bawełnianą szmatką, owiń gumką i odstaw w ciepłe miejsce (temp. ok. 28°) na 4 dni. Jeśli temperatura będzie niższa, wtedy zakwas będzie robił się dłużej. Zakwas jest gotowy, kiedy przestanie się mocno burzyć, zmniejszy się piana na wierzchu ,a całość nabierze kwaśnego zapachu.

Marchewkę, seler, pietruszkę obierz i pokrój na kawałki. Do garnka wlej ok. 1, 5 litra wody. Dodaj warzywa, suszone grzyby i połówki jabłka. Cebulę obierz i zrumień na ogniu lub płycie i dodaj do całości. Wstaw do gotowania. Przypraw lekko solą i dodaj 4 ziarna pieprzu. Zgnieć czosnek i wraz z łupiną dodaj do wywaru. Wywar będzie się gotował ok. 20 minut. Następnie dodaj pokrojone wcześniej buraki i jeszcze gotuj przez 10 minut. Potem wlej sok z cytryny i połowę zakwasu.

Pozwól się zagotować barszczowi. Dopraw zupę do smaku cukrem – jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu. Teraz zetrzyj odłożonego buraka i dodaj do barszczu. Włóż dopiero cząber górski i podgrzewaj jeszcze barszcz na wolnym ogniu przez 5 minut. Barszcz jest gotowy. Teraz przecedź przez sito i wlej do wazy. Podawaj natychmiast.

________________________________

Uszka wigilijne
Grzyby namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuj je przez godzinę w niewielkiej ilości wody....

 40 min.   12 porcje

Składniki
Składniki farszu:
250 g suszonych podgrzybków
100 g cebuli
60 g tartej bułki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Ciasto:
450 g mąki + mąka do podsypywania
3 białka z jajek
180 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Zamów składniki online
Opis
Grzyby namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuj je przez godzinę w niewielkiej ilości wody. Cebulę posiekaj i usmaż na oleju. Ugotowane grzyby zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj cebulę i bułkę tartą. W razie potrzeby dolej nieco wywaru z grzybów. Dopraw farsz solą i pieprzem.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i powoli mieszając łyżką, zacznij wlewać gorącą wodę. Kiedy temperatura masy nieco spadnie, dodaj białka i szybko wyrób gładkie elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Gotowe ciasto przykryj miską i odstaw na 15 minut.

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto podziel na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zlep z niego pierożek. Zlep dwa przeciwległe rogi pierożka, tak aby powstało coś na kształt pierścionka. W ten sposób pozlepiaj pozostałe uszka.

Uszka wrzucaj na wrzącą osolona wodę i gotuj przez 2–3 minuty od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię.

___________________________________

Karp smażony
Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka i natrzyj solą. Mąkę i bułkę tartą połącz ze sobą, a jaj...

 45 min.   4 porcje

Składniki
1 karp (do 1 i ½  kg)
mąka (ok. ½ szklanki)
1 jajko
bułka tarta (ok. ¼ szklanki)
4 łyżki oleju
przyprawy: sól
Zamów składniki online
Opis
Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka i natrzyj solą. Mąkę i bułkę tartą połącz ze sobą, a jajko roztrzep na oddzielnym talerzyku.

Obtocz dzwonka ryby w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką. Smaż na rumiany kolor z obu stron (ok. 15 min). Zmniejsz ogień i dosmaż karpia na wolnym ogniu, pod przykryciem (ok. 10 min). Pod koniec dodaj masło.

_____________________________________

Śledzie w oleju
Umyj w wodzie płaty śledziowe. Każdy płat posmaruj z jednej strony musztardą, zwiń w ścisły rulonik ...

 15 min.   4 porcje

Składniki
½ kg płatów śledziowych
2 łyżki musztardy
3 cebule pokrojone w kostkę
½ szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
Zamów składniki online
Opis
Umyj w wodzie płaty śledziowe. Każdy płat posmaruj z jednej strony musztardą, zwiń w ścisły rulonik i zepnij wykałaczką. Ruloniki luźno układaj warstwami w słoiku, każdą warstwę posyp cebulą. Na wierzch dodaj przyprawy i zalej olejem, aby śledzie były przykryte w całości. Odstaw na 1-2 dni do lodówki.

________________________________________

Chrzan wigilijny ze śmietaną
Chrzan wymieszaj ze śmietaną i cukrem. Podawaj w salaterce jako dodatek do potraw. Możesz też prz...

 10 min.   4 porcje

Składniki
1 mały słoik chrzanu
15 ml słodkiej śmietany
1 łyżeczka cukru
Zamów składniki online
Opis
Chrzan wymieszaj ze śmietaną i cukrem. Podawaj w salaterce jako dodatek do potraw.

Możesz też przygotować chrzan tarty samodzielnie: 300 g korzeni chrzanu umyj, oskrob i zetrzyj na drobnej tarce. Wodę (¾ szklanki) zagotuj z 20 ml octu. Dodaj cukier i sól. Gorącą zalewę dodaj do chrzanu.
_____________________________________'_

Bigos wigilijny
Kwaszoną kapustę pokrój i zalej szklanką wody. Gotuj ze szczyptą cukru przez 30 min w odkryty...

 60 min.   4 porcje

Składniki
½ kg kapusty kwaszonej
½ kg kapusty białej
4 suszone grzyby
5 suszonych śliwek
5 suszonych moreli
100 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 cebula
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Zamów składniki online
Opis
Kwaszoną kapustę pokrój i zalej szklanką wody. Gotuj ze szczyptą cukru przez 30 min w odkrytym naczyniu, w razie potrzeby uzupełniając wodę.

Kapustę białą poszatkuj, zalej szklanką wody i gotuj przez 30 min w oddzielnym naczyniu razem z grzybami, śliwkami i morelami. Dopraw solą i pieprzem i dodaj dwa ziarna ziela angielskiego. Na tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w plastry, a następnie w tym samym naczyniu przygotuj zasmażkę z 1 łyżki mąki.

Po 30 min połącz kapustę kwaszoną z kapustą białą i dodaj zasmażkę z cebulą. Całość wymieszaj razem z koncentratem pomidorowym i podtrzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 30 min. Bigos smaczniejszy jest po odgrzaniu drugiego dnia od przygotowania.

_________________________________________

Pieczeń wielkanocna ze schabu w sosie z suszoną żurawiną i chrzanem
Ostrym nożem natnij w kratkę warstwę tłuszczu na schabie. Odwróć mięso i małym nożem nakłuwaj...

 60 min.   4 porcje

Składniki
​0,8 kg schabu wiejskiego bez kości (ze słoninką) 
120 g żurawiny suszonej
30 g musztardy francuskiej
3 gałązki natki pietruszki
15 g mąki pszennej
40 g masła
30 g chrzanu tartego
200 ml bulionu warzywnego
20 ml oliwy
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka majeranku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Zamów składniki online
Opis
Ostrym nożem natnij w kratkę warstwę tłuszczu na schabie. Odwróć mięso i małym nożem nakłuwaj otwory, następnie wkładaj w nie owoce żurawiny.

20 dag żurawiny przeznaczonej do panierki posiekaj na desce i przełóż do miseczki. Dodaj teraz musztardę francuską i drobno pokrojoną połowę natki. Wlej oliwę i razem wymieszaj. Schab przypraw solą i pieprzem z każdej strony. Obłóż żurawiną z musztardą i dobrze dociśnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170° i wstaw schab do pieczenia na ok. 40 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos chrzanowy. W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i lekko podgrzewaj – uważaj, by mąka się nie zrumieniła. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Jak tylko sos zgęstnieje, dodaj chrzan. Przypraw jeszcze solą i pieprzem. Wlej śmietankę i dodaj żurawinę. Schab po upieczeniu przełóż na deskę kuchenną. Krój w plastry dopiero, jak lekko przestygnie. Nie krój mięsa od razu po upieczeniu, bo straci naturalne soki, przez co pieczeń stanie się sucha. Na półmisek wlej sos żurawinowo-chrzanowy i połóż dekoracyjnie plastry wielkanocnej pieczeni. Do dekoracji wykorzystaj młode listki natki pietruszki.

_______________________________________















Komentarze