To, jaką uzyskamy pizzę, zależy od tego jakich składników użyjemy, począwszy od ciasta do dodatków. Aby nasza pizza była lekka, możemy zrobić ją na innym niż dotychczas cieście. Inne „wariacje” ciasta to np. spód kalafiorowy (naprawdę polecam!), bezglutenowy owsiany czy gryczany. Aby zrobić spód kalafiorowy wystarczy zetrzeć surowy kalafior na tarce i zmieszać go z jajkiem i parmezanem, następnie uformować z masy placek. Gwarantujemy, że nie zawiedziecie się, jeśli chodzi o smak. Ciasto owsiane przygotujemy oczywiście z płatków owsianych, wody, jajek. Ciasto można doprawić do smaku solą i pieprzem. Spód może być również orkiszowy, jaglany, a nawet z ciecierzycy czy batata! Taka pizza będzie miała o wiele mniej kalorii od tej tradycyjnej (oczywiście jeśli nie przesadzimy ze składnikami).
Aby pizza nie była „ciężka” dodajemy do niej warzywa, do wyboru: brokuł, cukinię, cebulę, pomidorki, szpinak, paprykę, rukolę - w zależności od gusta. Najlepiej, aby składników było maksymalnie 3 rodzaje. Jeśli zależy nam na jak najmniejszej ilości kalorii w pizzy, to najlepiej dodać do pizzy mozzarellę (najmniej kaloryczna z serów), która zresztą wpisuje się w kanon włoskiej pizzy. Bardziej kaloryczny, ale za to posiadający w sobie wiele wartości odżywczych jest parmezan. Nie dodajemy tłustego salami czy boczku. Można pokusić się o chude mięso, np. szynkę. Jeśli już musimy użyć dodatkowego sosu, to nie wybierajmy tłustego majonezowego, lecz postawmy na pomidorowy sos przecierowy lub sos czosnkowy oparty na jogurcie naturalnym i czosnku.
Jak widzicie opcji jest wiele, czyli można znaleźć zdrowy substytut dla tradycyjnej pizzy. Pamiętajcie tylko o stosowaniu się do zaleceń: użyjcie mąki pełnoziarnistej, ograniczcie ilość składników, użyjcie mozzarelli, zrezygnujcie z dodatkowego sosu lub postawcie na domowy - na bazie pomidorów.
Autor: Katarzyna Myślińska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Komentarze