Reklama

Pomysł na obiad

Kotlety schabowe z cebulą, ziemniakami i surówką
Składniki:
360 g schabu w plastrach
0,5 kg ziemniaków1 łyżka masła1 łyżka posiekanego koperku
Panierka:

1 jajko2 cebule5 łyżek mąki5 łyżek bułki tartej3 łyżki oleju do smażenia
Sałatka:

1/3 główki kapusty pekińskiej2 starte marchewki1/3 cebuli2 łyżki posiekanej pietruszki
Sos:

1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oleju słonecznikowegoprzyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Schab umyj i osusz. Każdy kotlet włóż do woreczka spożywczego, aby nie pryskał w trakcie rozbijania i rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie krążki. Poukładaj plastry na kotletach, jeden obok drugiego na całej ich powierzchni, z jednej i drugiej strony. Przyciśnij i schowaj do lodówki na około 2 godz.

Jajko rozbij i dobrze rozmieszaj. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa duże talerze. Kotlety panieruj kolejno z każdej strony w mące (przyciskaj cebulę, aby nie odpadła), jajku i w bułce tartej. Dociśnij panierkę dłonią. Na patelni rozgrzej olej i smaż na małym ogniu przez ok. 10 min z każdej strony.

Obierz i umyj ziemniaki. Wrzuć je do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i umyj, pokrój w drobną w kosteczkę. Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pietruszkę umyj i posiekaj, dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj. Olej i cytrynę wymieszaj dokładnie ze sobą, dopraw solą oraz pieprzem, ponownie wymieszaj i dodaj do sałatki.

Kotlety podawaj z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz sałatką z kapusty pekińskiej.
------------------------------
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną
Składniki:
​800 g białej kiełbasy
4 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml białego wytrawnego winaszczypta
suszonego tymianku
Zapiekanka:
1 kg ziemniaków (typ ogólnoużytkowy B lub sałatkowy A)
1 l mleka
1 liść laurowyszczypta
mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
3 ząbki czosnkuświeżo zmielony czarny pieprzsól
Sposób przyrządzania:
1 Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, przekładamy do rondla o grubym dnie.
2 Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy liść laurowy, zagotowujemy powoli, uważając, by mleko nie wykipiało. Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało.
3 Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, posypujemy dno drobno posiekanym czosnkiem, przekładamy doń łyżką cedzakową ziemniaki, zalewamy mlekiem tak, by nie przykryć całkowicie ziemniaków. Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy ok. 50 min, by ziemniaki wchłonęły mleko i się zrumieniły.
4 Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, wkładamy pęta kiełbasy nakłutej w kilku miejscach widelcem, rumienimy szybko z obu stron.
5 Wlewamy wino, dodajemy tymianek, dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie, podajemy z gotową zapiekanką.
-----------------------------
Cepeliny z farszem mięsnym
Składniki:
Ciasto:
1,5 kg mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajkasól
Farsz mięsny:
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
6 ząbków czosnku
łyżka suszonego majerankuświeżo mielony
czarny pieprzsól
Sposób przyrządzania:
1 Połowę ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Resztę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy krochmal do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
2 Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.
3 Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy.
4 Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą kluchę wielkości mandarynki.
5 Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku.
---------------------------------
Farfalle w sosie z gorgonzolą
Składniki:
500 g makaronu farfalle (kokardki)
200 ml białego wytrawnego wina
200 g sera pleśniowego gorgonzola
100 g serka mascarponeświeżo
zmielony czarny pieprz
1 W rondlu zagotowujemy wino i trzymamy tak długo na ogniu, aż trzy czwarte płynu odparuje.
2 Zmniejszamy ogień, dodajemy oba sery, mieszając, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 2 min, aż całość zyska jednolitą kremową konsystencję.
3 Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy z ugotowanym al dente makaronem, podajemy.
----------------------------------
Gęś z jabłkami po słoweńsku
1 gęś (3,5-4 kg)
500 g winnych jabłek (np. ligol)
100 g rodzynek
250 ml wody
250 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki majerankusólświeżo mielony
czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
1 Ptaka nacieramy wewnątrz i zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Do środka wkładamy obrane, pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki, spinamy, umieszczamy gęś w brytfance piersią do dołu, polewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
2 Pieczemy dwie godziny, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem, ewentualnie podlewając odrobiną wody.
3 W połowie pieczenia przewracamy gęś na drugą stronę i nakłuwamy skórę widelcem w kilku miejscach.
4 Upieczoną gęś układamy na desce, sos odtłuszczamy, przelewamy do rondelka, dodajemy wino i śmietanę wymieszaną z mąką kukurydzianą, zagotowujemy.
5 Sos podajemy w wygrzanej sosjerce razem z podzieloną na porcje gęsią wraz z duszoną czerwoną kapustą i bułczanymi knedlami.
Kluski śląskie z boczkiem
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków typ kulinarny C (np. odmiana Augusta)
250 g mąki ziemniaczanej
1 żółtkosól
Okrasa:
100 g tłustego surowego wędzonego boczku
1 cebula
Sposób przyrządzania:
1 Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie zgniatamy tak, by nie pozostały w nich grudki.
2 Przekładamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz sól i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto.
3 Na oprószonej pszenną mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki, z których odkrajamy kluski, formujemy je dłonią, spłaszczając i robiąc w każdej kciukiem wgłębienie.
4 Na patelnię dodajemy pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się nieco tłuszczu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, całość lekko rumienimy.
5 Kluski gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (do wypłynięcia), odcedzamy, polewamy wytopionym tłuszczem z boczkiem i cebulą, podajemy.
cdn.
_______________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/kluski-slaskie-z-boczkiem/#

Komentarze