Reklama

Kuchnia Polska

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:
  • 5 buraków
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ½ kg cebuli
  • ½ l koncentratu barszczu (kwasu buraczanego)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka cukru
  • 8 suszonych dużych grzybów
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • przyprawy: sól do smaku

ciasto na uszka:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki wody
  • 1 jajo

nadzienie do uszek:

  • 8 grzybów z barszczu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta (ok. 4 łyżek)
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Umyte grzyby namaczaj w ½ l wody przez 2 godz. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się gotowały (ok. 15 min). Odcedź grzyby od wywaru.

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz kawałek pora umyj, oczyść i włóż do 1 litra gotującej się osolonej i osłodzonej wody. Po chwili dodaj obrane, opłukane i pokrojone w plastry buraki, sól i pieprz, a następnie gotuj przez ok. 30 min. Po ugotowaniu odcedź warzywa od wywaru.

Wymieszaj wywary z grzybów i warzyw, a następnie dolej kwas buraczany (na 1 i ½ l wywaru wlej ½ kwasu buraczanego). Dodaj liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dopraw według uznania solą i pieprzem (możesz też dodać majeranek), a następnie podgotuj na wolnym ogniu (ok. 20 min) i pod koniec gotowania wlej sok z cytryny do smaku.  

Przygotuj ciasto na uszka: mąkę, sól i jajko najpierw wyrób nożem. Powoli dodawaj wodę nadal wyrabiając. Później wszystko ugnieć rękami. Ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na chwilę.

Przygotuj nadzienie: grzyby zmiel razem z podsmażoną na oleju cebulką. Dodaj jajko i bułkę tartą, aby zagęścić masę (jeśli zajdzie potrzeba dodaj więcej bułki tartej). Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego małe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie, złóż po przekątnej i dokładnie zlep brzegi. Połącz również przeciwległe końce (możesz posmarować końce białkiem lub wodą, jeżeli nie będą chciały się zlepić). Gotowe pierogi podgotuj we wrzącej wodzie na chwilę przed podaniem. Gdy wypłyną, wyjmij od razu łyżką cedzakową.

Przed podaniem barszcz podgrzewaj powoli. Pamiętaj, że nie możesz go zagotować. Podawaj z uszkami.
----------------------------------------------------------------

Befsztyk tatarski z cebulką, ogórkiem i kaparami

Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego zmielonego na tatar
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kaparów
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Zmielone mięso wyłóż do miski i dokładnie wymieszaj z posiekanymi w drobną kosteczkę cebulką i ogórkami kiszonymi. Dodaj żółtka. Przypraw przyprawami i ułóż na talerzu. Całość posyp kaparami.
------------------------------------------------------------------

Bitki z ligawy wołowej w sosie z suszonych grzybów

Składniki:
  • 500 g ligawy wołowej
  • 10 g grzybów suszonych
  • 200 g średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Sposób przyrządzania:
Grzyby mocz w wodzie przez 30 min. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso umyj, lekko rozbij, oprósz mąką i pieprzem. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Wodę zachowaj. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso, dodaj grzyby, czosnek i cebulę. Następnie całość podlej bulionem i wodą z grzybów. Duś pod przykryciem przez 45 min. Pieczarki przekrój na pół. Na patelni roztop masło i zrumień pieczarki. W reszcie wody z grzybów rozprowadź mąkę ziemniaczaną, dodaj do niej koncentrat pomidorowy i razem z podsmażonymi pieczarkami dodaj wszystko do bitek. Potrawę przypraw i zagotuj.

Proponujemy podawać z kluskami śląskimi.
------------------------------------------------------------

Botwinka

Składniki:
  • 3 duże garście botwinki
  • 5 małych buraczków
  • 4 jaja (lub 1 kg ziemniaków)
  • sok z ½ cytryny
  • 4 -5 łyżek słodkiej śmietany
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
Sposób przyrządzania:
Buraki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i gotuj z cukrem, solą, przyprawą typu vegeta i sokiem z cytryny. Pokrój liście botwinki i dodaj do wywaru. Gotuj przez 10 min. Zapraw słodką śmietanką.

Zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami (ugotowanymi wcześniej oddzielnie). Przed podaniem posyp zupę koperkiem.
-----------------------------------------------------------------

Gęś pieczona na kapuście kiszonej z dodatkiem wędzonego boczku

Składniki:
  • 1 średnia gęś
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Sposób przyrządzania:
Gęś dokładnie umyj, natrzyj przyprawami i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce.

Kiszoną kapustę umieść w garnku, zalej bulionem warzywnym, dodaj grzyby. Całość gotuj na wolnym ogniu. Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie dodaj do kapusty. Wszystko duś przez ok. 1 godzinę.

Przyprawioną wcześniej gęś wstaw na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°. Następnie obłóż gęś podgotowaną kapustą i piecz jeszcze przez ok. 1 godz.
------------------------------------------------------------------

Karczek wołowy pieczony w całości w sosie własnym

Składniki:
Sposób przyrządzania:
Karczek natrzyj solą i pieprzem i wstaw do lodówki na 1 godz. Następnie wyjmij karczek i przełóż do brytfanny, podlej olejem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°. Piecz przez 1 godz. 40 min. Podczas pieczenia podlewaj pieczeń niewielką ilością wody. W połowie pieczenia dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Mąkę pszenną rozmieszaj z wodą i dodaj po upieczeniu do wytworzonego z mięsa sosu.
----------------------------------------------------------------------

Kotlety schabowe po królewsku (z serem żółtym i wędzonym boczkiem)

Składniki:
Sposób przyrządzania:
Plastry schabu umyj, a następnie oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane plastry mięsa połóż na grill i obsmaż przez 4-5 min z każdej strony. W międzyczasie obsmaż na grillu plastry boczku. Na plastry mięsa połóż ser żółty, a następnie obsmażony boczek. Całość trzymaj jeszcze przez chwilę na grillu do momentu, aż ser żółty się roztopi.
-----------------------------------------------------------

Pasztet z królika podawany z sosem żurawinowym

Składniki:
  • 4 skoki z królika (ok. 1 kg)
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 200 g boczku surowego
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • ½ małego selera
  • 1,5 l wody
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sos żurawinowy:

  • 1 żurawina w słoiku
  • 1 mały słoik chrzanu
Sposób przyrządzania:
Mięso z królika dokładnie opłucz i umieść w garnku. Obraną marchewkę i seler wrzuć do garnka z mięsem, wszystko zalej wodą i zagotuj. Wątróbkę, boczek oraz cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Czerstwe bułki namocz w mleku. Ugotowane mięso z królika oddziel od kości i ostudź.

Ostudzone mięso z królika, warzywa, cebulę podsmażoną z boczkiem i wątróbką trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Podczas mielenia dodawaj namoczoną w mleku bułkę, jaja oraz przyprawy. Po zmieleniu całość dobrze wymieszaj. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż przygotowaną masę. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 min w temperaturze 180°. Żurawinę dokładnie wymieszaj z chrzanem. Gotowy pasztet podawaj wraz z wykonanym sosem.
---------------------------------------------------------------

Pieczona kaczka podawana z prażonymi jabłkami

Składniki:
Sposób przyrządzania:
Kaczkę dokładnie opłucz, odetnij kuper i usuń nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzyj ją przyprawami, a wnętrze obficie obsyp majerankiem. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jabłka smaż na maśle przez ok. 2 min. Większą część podsmażonych jabłek włóż do wnętrza kaczki. Kaczkę wyłóż na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryj pokrywą. Całość piecz w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Po upieczeniu posyp kaczkę majerankiem i podawaj z resztą podsmażonych jabłek.
---------------------------------------------------------------

Pikantne żeberka wieprzowe

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
Sposób przyrządzania:
Przygotuj marynatę, dokładnie mieszając sos sojowy, musztardę i przyprawy. Żeberka umyj i nasmaruj przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Po upływie tego czasu połóż żeberka na grill i smaż około 25 min, często przewracając.
------------------------------------------------------------------

Pulpety z jarzynką w sosie śmietanowym

Składniki:
  • 500 g zmielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajo
  • 50 g margaryny
  • 250 ml śmietany słodkiej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 – 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
Sposób przyrządzania:
Przygotuj pulpety: Bułkę namocz w mleku. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę, natkę umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej margarynę. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 min, po czym ostudź. Włóż do miski mięso mielone, odciśniętą bułkę, natkę, cebulę i czosnek oraz surowe jajko. Dokładnie mieszaj składniki, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach pulpety, układaj je na patelni i obsmażaj ze wszystkich stron przez ok. 15 min.

Przygotuj sos: marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w paski przypominające kształtem grubsze zapałki. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć pokrojoną marchewkę i smaż 5-6 min. Na patelnię dodaj pieczarki i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem.

Pulpety polecamy podawać z przygotowanym sosem i kluskami śląskimi.
-------------------------------------------------------------------

Pyszny domowy smalec z jabłkiem, śliwką i przyprawami

Składniki:
  • 1 kg słoniny
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 80 g śliwki kalifornijskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Sposób przyrządzania:
Słoninę zmiel w maszynce do mielenia, używając sitka z grubymi oczkami. Następnie włóż ją do garnka i roztapiaj przez 30 min na wolnym ogniu. Cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na grubej tarce, śliwki kalifornijskie pokrój w paski i dodaj wszystko do słoniny. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez 15 min. Po zdjęciu z ognia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj.
----------------------------------------------------------------------

Rosół

Składniki:
  • 1 plaster wołowiny (ok. 250 g) - najlepiej rostbef
  • 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 porcja rosołowa (korpus)
  • 3 marchewki
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka - korzeń
  • ¼ selera
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • 500 g makaronu (najlepiej jajeczny typu nitki)
  • 4 l wody
  • 3 gałązki tymianku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz w ziarnach, przyprawa typu „maggi”
Sposób przyrządzania:
Wszystkie warzywa obierz i umyj, pokrój na duże kawałki. Mięso opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Do garnka włóż mięso, dodaj 4 płaskie łyżki soli, 1 i 1/2 cebuli, marchew, korzeń pietruszki oraz ćwiartkę selera. Dopraw całość przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem mielonym, gałązką tymianku, zieloną pietruszką, pieprzem w ziarnach, maggi (niekoniecznie) i liściem białej kapusty. Wszystko zalej zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godz. Gdy na wierzch wypłyną szumowiny, oczyść z nich dokładnie wywar za pomocą łyżki.

Pół cebuli podsmaż na palniku – tak, aby była z wierzchu zwęglona, następnie dodaj do rosołu. Gotuj jeszcze przez ok. półtorej godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij ostrożnie mięso kurczaka i wołowinę. Pokrój w kostkę.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Nałóż do talerzy ugotowany makaron i pokrojone mięso, zalej rosołem. Możesz dodać pokrojoną w paski ugotowaną w rosole marchewkę. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.
----------------------------------------------------------------

Zupa kalafiorowa

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ kalafiora
  • ½ pęczka koperku
  • 4 -5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 3 l bulionu warzywnego
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj, wrzuć do gotującego się bulionu. Umytego kalafiora podziel na małe bukieciki. Resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu warzywa i łyżkę masła. Gotuj przez ok. 25 min, dodając pod koniec liść laurowy i ziele angielskie.

Śmietanę rozrób z wywarem z zupy. Wyjętą z zupy pierś z kurczaka pokrój na kawałeczki.

Ugotowane mięso układaj w talerzach, zalej zupą. Przed podaniem posyp koperkiem.
------------------------------------------------------------

Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem

Składniki:
  • 600 g rostbefu wołowego w plastrach
  • 100 g boczku
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 750 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • małe wykałaczki
Sposób przyrządzania:
Plastry mięsa umyj, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
Przygotowane mięso posmaruj musztardą, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 kawałki przypominające kształtem łódeczki. Boczek i ogórki pokrój w paski o długości ok. 5-6 cm. Ułóż cebulę, boczek i ogórki na plastrach rostbefu. Boki plastrów mięsa załóż do środka, a następnie zawiń każdy plaster w ciasny rulon i zepnij wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej olej. Zrazy obtaczaj w mące, układaj na patelni i smaż aż do zrumienienia. W międzyczasie w szerokim garnku zagotuj 500 ml wody, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Włóż do wody zrumienione zrazy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz., systematycznie dolewając wodę. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
Do wywaru dodaj 2 łyżki mąki wymieszane w 100 ml zimnej wody. Potrzymaj na ogniu do zagotowania.
Tak przygotowane zrazy proponujemy podawać z kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze (pampuchami).
--------------------------------------------------------------

Zrolowany z przyprawami boczek pieczony

Składniki:
Sposób przyrządzania:
Boczek umyj. Ostrożnie tnij mięso wzdłuż na grubości, tak by nie przeciąć go do końca i po rozłożeniu uzyskać cienki płat prawie o podwójnej długości. Rozbij boczek tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Posmaruj musztardą i wyciśniętym czosnkiem. Posyp solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Tak przygotowane mięso zwiń ciasno w rulon i obwiąż nicią kuchenną. Nagrzej piekarniki do temperatury 175°. Boczek przełóż do brytfanki, podlej olejem, wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godz. 30 min. Podawaj na zimno. Smacznego!

_____________________________________
źródło:
http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/kuchnia-polska?p=2

Komentarze