Dzięki naszym radom łatwo sobie poradzisz
Niezależnie od tego, jakiego sprzętu używasz – gazowego, elektrycznego czy na węgiel drzewny – po grillowaniu czeka Cię niezbyt przyjemny, ale nieunikniony obowiązek: czyszczenie grilla. A zatem do dzieła!
Jak czyścić grill? Dzięki naszym radom łatwo sobie poradzisz
Grillowanie nadaje latu niepowtarzalnego uroku. W czasie upalnych weekendów jest kuszącą alternatywą dla gotowania. Gdy ze stołu znikną wszystkie chrupiące skrzydełka, najwyższa pora na ważne zadanie, jakim jest czyszczenie grilla. Bez względu na to, z jakiego grilla korzystasz – gazowego, elektrycznego czy też innego – po każdym użyciu trzeba go dobrze wyczyścić. Podpowiemy Ci, jak to zrobić w odpowiedni sposób.
Wyczyść grill ekologicznie
Do czyszczenia grilla nie musisz używać preparatów zawierających kwasy. Wystarczy zwykły płyn do mycia naczyń, mydło lub ekologiczne metody. W sklepach pojawiły się bowiem ekologiczne spraye. Elektryczne i gazowe grille należy najpierw odłączyć od gazu i zasilania. Na koniec nie zapomnij o umyciu wszystkich akcesoriów.
Czyszczenie grilla gazowego zacznij od rusztu
Po każdym użyciu grilla gazowego przepal resztki jedzenia i tłuszczu ustawiając wysoką temperaturę na 15 minut lub przepalaj do czasu, aż grill przestanie dymić. Resztki jedzenia zamienią się w popiół, którego bardzo łatwo się pozbędziesz. Następnie możesz przystąpić do czyszczenia rusztu. Odłącz dopływ gazu i usuń zanieczyszczenia za pomocą drucianej szczotki. Jeśli nie masz szczotki, zrób kulkę z folii aluminiowej i użyj jej w ten sam sposób. Jeśli masz czas na dokładniejsze czyszczenie, usuń kratkę i wyszoruj ją gąbką namoczoną w wodzie z mydłem. Następnie umyj obudowę grilla, najlepiej wodą z mydłem lub odrobiną środka do zmywarki. Całość przetrzyj gąbką, a następnie wytrzyj czystą ścierką, aby usunąć resztki mydła i dobrze wysusz. Jeśli masz grill gazowy ze stali nierdzewnej, możesz użyć specjalnego preparatu do stali nierdzewnej. W przypadku grilla gazowego z powłoką porcelanową warto zaopatrzyć się w środek do czyszczenia porcelany.
Jak czyścić grill elektryczny? Użyj szpachelki i octu
Szpachelki służą nie tylko do prac murarskich. W kuchni sprawdzi się wersja kuchenna tego narzędzia, czyli skrobak. Jeśli masz grill elektryczny, możesz użyć skrobaka do usunięcia resztek jedzenia z rusztu i wnętrza komory grilla oraz miejsc, do których nie dotrzesz gąbką. Nie naciskaj na skrobak zbyt mocno, żeby nie porysować powierzchni. Wyczyść też dolną część, do której podczas grillowania spływa tłuszcz. Nie używaj szorstkiej warstwy gąbki na szklanej powierzchni grilla, aby jej nie porysować i nie uszkodzić. Mogłoby to negatywnie wpłynąć na przepływ ciepła, dlatego drobne plamy lepiej usuwać zwilżonymi ręcznikami papierowymi.
Aby nadać sprzętom połysk, dodaj do wody odrobinę octu, namocz ręcznik papierowy i wypoleruj cały grill. Do czyszczenia grilla elektrycznego najlepiej przystąpić, gdy jest on jeszcze gorący. Jeśli pozwolisz mu ostygnąć, znacznie trudniej będzie Ci usunąć zaschnięte resztki jedzenia. A co najważniejsze, nie zapomnij najpierw wyjąć wtyczki z kontaktu!
Grill na węgiel drzewny i brykiet trzeba przepalić
Czyszczenie grilla na węgiel drzewny i brykiet nie jest trudne. Po każdym użyciu trzeba go dobrze przepalić. Powinno to trwać tak długo, aż grill przestanie dymić. Najpierw jednak usuń z rusztu popiół i resztki jedzenia, co pozwoli zaoszczędzić czas. Ważne, aby dokładnie wyczyścić ruszt. Można do tego użyć specjalnej szczotki. Zeschniętych resztek jedzenia łatwiej pozbędziesz się, jeśli namoczysz ruszt w ciepłym roztworze wody i mydła. Pozostałości tłuszczu usuniesz preparatem do delikatnych powierzchni i zwykłą gąbką do mycia naczyń. Obudową nie trzeba się specjalnie przejmować. Woskowanie i polerowanie nie mają większego sensu, wystarczy sprawdzony sposób: woda z mydłem. Po wyczyszczeniu ruszt można przetrzeć olejem.
Źródła: wikihow.com, luxsa.com, mountfield.cz
Niezależnie od tego, jakiego sprzętu używasz – gazowego, elektrycznego czy na węgiel drzewny – po grillowaniu czeka Cię niezbyt przyjemny, ale nieunikniony obowiązek: czyszczenie grilla. A zatem do dzieła!
Jak czyścić grill? Dzięki naszym radom łatwo sobie poradzisz
Grillowanie nadaje latu niepowtarzalnego uroku. W czasie upalnych weekendów jest kuszącą alternatywą dla gotowania. Gdy ze stołu znikną wszystkie chrupiące skrzydełka, najwyższa pora na ważne zadanie, jakim jest czyszczenie grilla. Bez względu na to, z jakiego grilla korzystasz – gazowego, elektrycznego czy też innego – po każdym użyciu trzeba go dobrze wyczyścić. Podpowiemy Ci, jak to zrobić w odpowiedni sposób.
Wyczyść grill ekologicznie
Do czyszczenia grilla nie musisz używać preparatów zawierających kwasy. Wystarczy zwykły płyn do mycia naczyń, mydło lub ekologiczne metody. W sklepach pojawiły się bowiem ekologiczne spraye. Elektryczne i gazowe grille należy najpierw odłączyć od gazu i zasilania. Na koniec nie zapomnij o umyciu wszystkich akcesoriów.
Czyszczenie grilla gazowego zacznij od rusztu
Po każdym użyciu grilla gazowego przepal resztki jedzenia i tłuszczu ustawiając wysoką temperaturę na 15 minut lub przepalaj do czasu, aż grill przestanie dymić. Resztki jedzenia zamienią się w popiół, którego bardzo łatwo się pozbędziesz. Następnie możesz przystąpić do czyszczenia rusztu. Odłącz dopływ gazu i usuń zanieczyszczenia za pomocą drucianej szczotki. Jeśli nie masz szczotki, zrób kulkę z folii aluminiowej i użyj jej w ten sam sposób. Jeśli masz czas na dokładniejsze czyszczenie, usuń kratkę i wyszoruj ją gąbką namoczoną w wodzie z mydłem. Następnie umyj obudowę grilla, najlepiej wodą z mydłem lub odrobiną środka do zmywarki. Całość przetrzyj gąbką, a następnie wytrzyj czystą ścierką, aby usunąć resztki mydła i dobrze wysusz. Jeśli masz grill gazowy ze stali nierdzewnej, możesz użyć specjalnego preparatu do stali nierdzewnej. W przypadku grilla gazowego z powłoką porcelanową warto zaopatrzyć się w środek do czyszczenia porcelany.
Jak czyścić grill elektryczny? Użyj szpachelki i octu
Szpachelki służą nie tylko do prac murarskich. W kuchni sprawdzi się wersja kuchenna tego narzędzia, czyli skrobak. Jeśli masz grill elektryczny, możesz użyć skrobaka do usunięcia resztek jedzenia z rusztu i wnętrza komory grilla oraz miejsc, do których nie dotrzesz gąbką. Nie naciskaj na skrobak zbyt mocno, żeby nie porysować powierzchni. Wyczyść też dolną część, do której podczas grillowania spływa tłuszcz. Nie używaj szorstkiej warstwy gąbki na szklanej powierzchni grilla, aby jej nie porysować i nie uszkodzić. Mogłoby to negatywnie wpłynąć na przepływ ciepła, dlatego drobne plamy lepiej usuwać zwilżonymi ręcznikami papierowymi.
Aby nadać sprzętom połysk, dodaj do wody odrobinę octu, namocz ręcznik papierowy i wypoleruj cały grill. Do czyszczenia grilla elektrycznego najlepiej przystąpić, gdy jest on jeszcze gorący. Jeśli pozwolisz mu ostygnąć, znacznie trudniej będzie Ci usunąć zaschnięte resztki jedzenia. A co najważniejsze, nie zapomnij najpierw wyjąć wtyczki z kontaktu!
Grill na węgiel drzewny i brykiet trzeba przepalić
Czyszczenie grilla na węgiel drzewny i brykiet nie jest trudne. Po każdym użyciu trzeba go dobrze przepalić. Powinno to trwać tak długo, aż grill przestanie dymić. Najpierw jednak usuń z rusztu popiół i resztki jedzenia, co pozwoli zaoszczędzić czas. Ważne, aby dokładnie wyczyścić ruszt. Można do tego użyć specjalnej szczotki. Zeschniętych resztek jedzenia łatwiej pozbędziesz się, jeśli namoczysz ruszt w ciepłym roztworze wody i mydła. Pozostałości tłuszczu usuniesz preparatem do delikatnych powierzchni i zwykłą gąbką do mycia naczyń. Obudową nie trzeba się specjalnie przejmować. Woskowanie i polerowanie nie mają większego sensu, wystarczy sprawdzony sposób: woda z mydłem. Po wyczyszczeniu ruszt można przetrzeć olejem.
Źródła: wikihow.com, luxsa.com, mountfield.cz
Komentarze