jaja
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Żółtko jaja zawiera lecytynę. Jest to dobroczynny związek, który m.in. redukuje odkładanie się blaszki miażdżycowej. W skład lecytyny wchodzą również wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Lecytyna poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, dzieki czemu łatwiej radzimy sobie za stresem oraz mamy lepszą pamięć. W jajku są obecne również barwniki, które usunięcie wymiatają z organizmu niebezpieczne wolne rodniki. Mitem jest, że jajka podwyższają stężenie cholesterolu we krwi. Spokojnie można jeść 1 jajko dziennie, tym bardziej, że ma tylko ok. 80 kcal.
jogurt naturalny
Jogurt naturalny to niezbędny element zdrowej diety. Zawarte w nim żywe kultury bakterii są od wieków znane ze swoich właściwości uzdrawiających, wzmacniających odporność i uspokajających. Dodatkowo w tym mlecznym napoju znajduje się duża dawka łatwo przyswajalnego wapnia, wzmacniającego nasze kości i zęby. Niezależnie od swoich właściwości zdrowotnych, jogurt jest pyszną przekąską, idealną np. do pracy, zwłaszcza gdy dodamy do niego co nieco świeżych owoców lub bakalii.
kefir
Kefir jest to napój powstały przez fermentację mleka. Zalicza się go do naturalnych probiotyków. Probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm - m. in.: regulują pracę jelit, poprawiają odporność, zapobiegają biegunkom oraz rozwojowi alergii. Kefiry są polecane przy kuracjach antybiotykowych, ponieważ odbudowują prawidłową mikroflorę jelitową. Poza tym pobudzają trawienie i apetyt. Zawierają niewiele mniej wapnia od jogurtów. Polecane są kefiry naturalne, które są dobrą formą przekąski między głównymi posiłkami.
mleko
Mleko i jego przetwory są najlepszym źródłem wapnia w diecie. Pierwiastek ten jest niezbędny do budowy kości i zębów. Jego optymalna podaż może zapobiegać rozwojowi osteoporozy w późniejszych latach życia. Ze względu na duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia mleko i jego przetwory powinny być stałym elementem diety zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Mleko oprócz wapnia zawiera witaminy A, D i E. Wymienione witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, stąd mleko całkowicie odtłuszczone nie dostarczy tych witamin. Osoby z nietolerancją laktozy (cukru mlecznego) powinny unikać jego spożywania lub wybierać to bezlaktozowe.
_________________________________
źródło:
http://www.zdrowyapetyt.pl/zdrowe-produkty
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Żółtko jaja zawiera lecytynę. Jest to dobroczynny związek, który m.in. redukuje odkładanie się blaszki miażdżycowej. W skład lecytyny wchodzą również wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Lecytyna poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, dzieki czemu łatwiej radzimy sobie za stresem oraz mamy lepszą pamięć. W jajku są obecne również barwniki, które usunięcie wymiatają z organizmu niebezpieczne wolne rodniki. Mitem jest, że jajka podwyższają stężenie cholesterolu we krwi. Spokojnie można jeść 1 jajko dziennie, tym bardziej, że ma tylko ok. 80 kcal.
jogurt naturalny
Jogurt naturalny to niezbędny element zdrowej diety. Zawarte w nim żywe kultury bakterii są od wieków znane ze swoich właściwości uzdrawiających, wzmacniających odporność i uspokajających. Dodatkowo w tym mlecznym napoju znajduje się duża dawka łatwo przyswajalnego wapnia, wzmacniającego nasze kości i zęby. Niezależnie od swoich właściwości zdrowotnych, jogurt jest pyszną przekąską, idealną np. do pracy, zwłaszcza gdy dodamy do niego co nieco świeżych owoców lub bakalii.
kefir
Kefir jest to napój powstały przez fermentację mleka. Zalicza się go do naturalnych probiotyków. Probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm - m. in.: regulują pracę jelit, poprawiają odporność, zapobiegają biegunkom oraz rozwojowi alergii. Kefiry są polecane przy kuracjach antybiotykowych, ponieważ odbudowują prawidłową mikroflorę jelitową. Poza tym pobudzają trawienie i apetyt. Zawierają niewiele mniej wapnia od jogurtów. Polecane są kefiry naturalne, które są dobrą formą przekąski między głównymi posiłkami.
mleko
Mleko i jego przetwory są najlepszym źródłem wapnia w diecie. Pierwiastek ten jest niezbędny do budowy kości i zębów. Jego optymalna podaż może zapobiegać rozwojowi osteoporozy w późniejszych latach życia. Ze względu na duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia mleko i jego przetwory powinny być stałym elementem diety zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Mleko oprócz wapnia zawiera witaminy A, D i E. Wymienione witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, stąd mleko całkowicie odtłuszczone nie dostarczy tych witamin. Osoby z nietolerancją laktozy (cukru mlecznego) powinny unikać jego spożywania lub wybierać to bezlaktozowe.
_________________________________
źródło:
http://www.zdrowyapetyt.pl/zdrowe-produkty
Komentarze