herbata zielona
Herbata niefermentowana zielona ma więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy niż fermentowana (czarna). W badaniach wykazano, że zawarte w herbacie zielonej polifenole mają działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe. Alkaloidy z kolei (teina) pobudzają krążenie, dzięki czemu wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Zielona herbata ułatwia trawienie, wspomaga pracę nerek (ma lekkie działanie moczopędne), obniża stężenie cholesterolu oraz wywiera korzystny wpływ na układ oddechowy i nerwowy. Polecane są herbaty liściaste, ponieważ są bardziej wartościowe od ekspresowych. Herbatę powinno się zaparzać kilka minut (3-5) w temperaturze 70-80 stopni C. Zbyt długie parzenie powoduje, że herbata jest gorzka i mniej pobudzająca.
kakao
Kakao dzięki zawartym w nim flawonoidom uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz obniża ciśnienie krwi. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu i fosforu, witaminy A, E i B. Dzięki takiej kompozycji poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Wybierając kakao powinniśmy zwracać uwagę na zawartość w nim cukru, ponieważ bardzo słodkie, rozpuszczalne kakao niekorzystnie wpływa na nasz organizm.
soki warzywne
W sokach warzywnych zawarte są witaminy A, B, C, E, K i PP, które są niezbędne do życia. Poza wspomaganiem odnowy komórkowej regulują poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze krwi. Wpływają korzystnie na odporność organizmu, gojenie się ran i kondycję skóry. Soki warzywne zawierają wapń, fosfor, magnez, siarkę i fluor. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i hormonalną.
woda mineralna
Woda mineralna nie tylko gasi pragnienie, ale odpowiednio dobrana może być ważnym źródłem składników mineralnych. Zawartość w wodzie wapnia, magnezu i wodorowęglanów w zależności od producenta może różnić się nawet siedmiokrotnie. Dzięki bardzo dobrej przyswajalności składników mineralnych może być ona źródłem wyżej wymienionych pierwiastków. Odpowiednie nawodnienie organizmu pomaga zachować dobre samopoczucie. Zalecane spożycie wody to 30 ml na każdy kilogram należnej masy ciała.
________________________________
źródło:
http://www.zdrowyapetyt.pl/zdrowe-produkty
Herbata niefermentowana zielona ma więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy niż fermentowana (czarna). W badaniach wykazano, że zawarte w herbacie zielonej polifenole mają działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe. Alkaloidy z kolei (teina) pobudzają krążenie, dzięki czemu wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Zielona herbata ułatwia trawienie, wspomaga pracę nerek (ma lekkie działanie moczopędne), obniża stężenie cholesterolu oraz wywiera korzystny wpływ na układ oddechowy i nerwowy. Polecane są herbaty liściaste, ponieważ są bardziej wartościowe od ekspresowych. Herbatę powinno się zaparzać kilka minut (3-5) w temperaturze 70-80 stopni C. Zbyt długie parzenie powoduje, że herbata jest gorzka i mniej pobudzająca.
kakao
Kakao dzięki zawartym w nim flawonoidom uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz obniża ciśnienie krwi. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu i fosforu, witaminy A, E i B. Dzięki takiej kompozycji poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Wybierając kakao powinniśmy zwracać uwagę na zawartość w nim cukru, ponieważ bardzo słodkie, rozpuszczalne kakao niekorzystnie wpływa na nasz organizm.
soki warzywne
W sokach warzywnych zawarte są witaminy A, B, C, E, K i PP, które są niezbędne do życia. Poza wspomaganiem odnowy komórkowej regulują poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze krwi. Wpływają korzystnie na odporność organizmu, gojenie się ran i kondycję skóry. Soki warzywne zawierają wapń, fosfor, magnez, siarkę i fluor. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i hormonalną.
woda mineralna
Woda mineralna nie tylko gasi pragnienie, ale odpowiednio dobrana może być ważnym źródłem składników mineralnych. Zawartość w wodzie wapnia, magnezu i wodorowęglanów w zależności od producenta może różnić się nawet siedmiokrotnie. Dzięki bardzo dobrej przyswajalności składników mineralnych może być ona źródłem wyżej wymienionych pierwiastków. Odpowiednie nawodnienie organizmu pomaga zachować dobre samopoczucie. Zalecane spożycie wody to 30 ml na każdy kilogram należnej masy ciała.
________________________________
źródło:
http://www.zdrowyapetyt.pl/zdrowe-produkty
Komentarze