mrożonki
Mrożonki to spośród gotowych i wygodnych produktów najlepszy wybór. W sezonie lepiej wybierać świeże, polskie warzywa i owoce, ale zimą, kiedy ich dostęp jest ograniczony, warto sięgać po mrożonki. Zamrażanie to dobry sposób na przechowywanie żywności. Pozwala na zachowanie dobrej wartości odżywczej produktów oraz wiąże się z niewielkimi stratami witamin i minerałów. Kupując mrożone warzywa lub owoce zwracaj uwagę, żeby były sypkie, a nie zbite czy zlepione w ciężką kulę, ponieważ to może świadczyć, że się wcześniej częściowo rozmroziły. Mrożonki mogą być szybkim sposobem na ugotowanie zupy, przygotowanie dodatku do obiadu czy też przygotowaniem koktajlu owocowo-mlecznego.
--------------------------------------
awokado
W Japonii wykorzystywane do sushi, w Meksyku jako pasta guacamole, a w Brazylii jako napój mleczny z lodem. Awokado zachwyca swoimi wartościami odżywczymi. Ten daleki kuzyn gruszki jest bogaty w potas, żelazo, miedź i kwas foliowy, dzięki czemu może przysłużyć się kobietom w ciąży i osobom narażonym na duży stres. Zaś bogactwo witamin B, E oraz K zapewni dobry wzrok i młody wygląd skóry. Awokado jest też pełne przeciwutleniaczy, które zmniejszają wszelkie stany zapalne i przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Owoc ten możesz wykorzystać jako dodatek do sałatek, składnik past i dipów lub zastąpić nim masło tak, jak to robili niegdyś marynarze, wypływający w długi rejs. Avocado najlepiej smakuje na surowo.
-------------------------------------
borówki
Borówki i jagody są jednymi z najzdrowszych owoców. Zawierają garbniki, witaminę C, B1 oraz silne przeciwutleniacze karotenoidy oraz antocyjany. Działają przeciwnowotworowo oraz wpływają korzystnie na pracę serca. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego pomagają w regulacji przewodu pokarmowego, zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach.
---------------------------------------
brokuły
Brokuły to niskokaloryczne (27 kcal/100g) źródło zdrowia. Jako ciemnozielone warzywo są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz planujących założenie rodziny. Brokuły są też bogate w minerały takie jak magnez, żelazo, sód, potas, wapń oraz fosfor. Brokuły dobrze komponują się jako warzywny dodatek do dań głównych oraz jako składnik sałatek.
------------------------------------------
brzoskiwnie
Brzoskiwnie należą do grupy owoców niskokalorycznych (ok. 39 kcal/100g). Owoce te są źródłem betakarotenu, który poprawia nasze zdrowie oraz koloryt skóry. Dostarczają nam również błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Mają w sobie sporo wody i działają moczopędnie, co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Zawierają sporo witamin z grupy B, niacynę oraz minerały: wapń, magnez oraz żelazo. Mogą być dobrym uzupełnieniem diety dla kobiet w ciąży, wegetarian oraz chorujących na anemię. Są łatwostrawne, najlepiej jeść je na świeżo razem ze skórką.
--------------------------------------------
cukinia
Jest to niskokaloryczne warzywo (15 kcal/100g), które może zastąpić mięso. Daje uczucie sytości, ale nie powoduje wzrostu masy ciała. Zawiera mnóstwo witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz do odpowiedniego funkcjonawania narządu wzroku. Zwiększa odporność na choroby. Z cukinii można przygotować wiele pysznych dań, np. zupę, leczo, a także może stanowić dodatek do dań mięsnych lub ryb.
--------------------------------------------
czosnek
Czosnek to jedno z najzdrowyszych warzyw. Zawiera związki siarki, które pobudzają układ odpornościowy do skutecznej walki z bakteriami i wirusami. Przeciwutleniacze zawarte w czosnku takie jak mangan, selen, cynk, witamina A, witamina C ułatwiają pracę ciałom odpornościowym walczącym z patogenami. Są one także odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników, przyczyniających się m.in. do odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych i procesu starzenia. Należy pamiętać, że duża ilość wolnych rodników w organizmie jest bardzo niekorzystna, podobnie jak wysokie stężenie glukozy. Czosnek posiada zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, co dodatkowo czyni tę roślinę wyjątkowym sprzymierzeńcem dla naszego zdrowia.
-----------------------------------------------
daktyle
Szczególnie polecane są świeże daktyle. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, są skuteczne w walce z zaparciami, obniżają stężenie cukru oraz cholesterolu we krwi. Mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Ze względu na bardzo dużą zawartość cukru, daktyle należy jeść z umiarem.
------------------------------------------------
dynia
Dynia - pododnie jak pozostałe pomarańczowe warzywa i owoce - zawiera spore ilości beta karotenu, witaminy A i C oraz potasu. Dynia chroni skórę przed starzeniem, nadaje jej ładny koloryt. Potas bierze udział w regulacji gospodarki wodnej, zapobiega obrzękom oraz obniża ciśnienie krwi. Dynię warto jeść w sezonie, kiedy jest nie tylko tania, ale świeża i dobrej jakości. Na chłodne wieczory polecane są szczególnie rozgrzewające zupy krem z dyni z dodatkami przypraw takich jak imbir, curry czy pieprz cayenne.
--------------------------------------------------
grejpfrut
To owoc wielu zalet. Dostarcza witaminy z grupy B, niacynę oraz witaminę E. Przyspiesza przemianę materii oraz reguluje trawienie. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ obniża stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w grejpfrucie karotenoidy oraz likopen mają działanie przeciwnowotworowe. Jednak osoby zażywające leki nie powinny popijać ich sokiem z tego owocu, ponieważ składniki grejpfruta mogą wchodzić w interakcje z lekami.
----------------------------------------------------
jabłka
Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców w naszym kraju, a umiarkowany klimat sprzyja uprawie wielu odmian. Spożywamy je przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe, ale niezwykle istotne są ich wartości odżywcze wpływające na dobre samopoczucie oraz zdrowie organizmu.
-------------------------------------------------------
kiełki
Kiełki nazywane są pokarmem życia. Obfitują w białko, mikroelementy i witaminy, a dodatkowo są mniej kaloryczne od nasion, z których się je otrzymuje. Mają w sobie wszystkie niezbędne składniki potrzebne do wzrostu rośliny i to w postaci skoncentrowanej. Kiedy zaczynają kiełkować uaktywniają enzymy, które rozkładają duże cząstki białek, tłuszczów i węglowodanów na mniejsze, lepiej przyswajalne. O kiełkach można zatem powiedzieć, że odmładzają i odchudzają. Kiełki można także hodować samemu w domu i dodawać obficie do kanapek i sałatek.
-------------------------------------------------------
migdały
Migdały obfitują w witaminę E, niacynę oraz witaminy z grupy B, a także w minerały: magnez, potas i cynk. Magnez i potas są szczególnie ważne w regulacji ciśnienia tętniczego krwi, a cynk z kolei wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Migdały zalecane są w leczeniu chorób układu moczowego, dróg żółciowych, oskrzeli oraz kaszlu. Dodatkowo dzięki sporej zawartości magnezu polecane są osobom czesto narażonym na stres.
---------------------------------------------------------
natka pietruszki
Zielona natka pietruszki zawiera rekordowe ilości potasu oraz żelaza spośród popularnych warzyw. Odpowiednia podaż potasu w diecie jest szczególnie ważna w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym krwi. Z kolei żelazo bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek, więc osoby chorujące na anemię, również powinny włączać natkę do swojej diety. Liście pietruszki są bogate w witaminę A, betakaroten oraz witaminę E. Dodając obficie natkę pietruszki do zup i potraw poprawiamy swoją odporność na choroby oraz wydłużamy młodość.
----------------------------------------------------------
orzechy laskowe
Orzechy laskowe zawierają sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ich odpowiednia podaż pomocna jest przy leczeniu cukrzycy typu drugiego. Orzechy laskowe to znaczące źródło witaminy E. Jej wysokie spożycie związane jest z dobrą kondycją skóry, zmniejszeniem ryzyka wystąpienia demencji i chorób narządu wzrokowego.
--------------------------------------------------------
orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca są szczególnie bogate w zapobiegające anemii żelazo i poprawiający widzenie cynk. Zawartość magnezu w tych produktach jest również wysoka. Duża podaż magnezu wraz z dietą poprawia pamięć i zapobiega jej utracie w podeszłym wieku. Wysokie spożycie magnezu wraz z dietą przyczynia się do prawidłowej pobudliwości nerwowo-mięśniowej i ochrony układu kostnego.
-------------------------------------------------------
orzechy włoskie
Orzechy włoskie zawierają największą ilość wielonienasyconych kwasów z szeregu omega 3 spośród wszystkich orzechów. Kwasy omega 3 mają właściwości chroniące serce przed zawałem, a mózg przed udarem. Orzechy posiadają bardzo wysoki potencjał antyoksyacyjny. Są żródłem błonnika, witamin z grupy B oraz łagodzącego objawy napięcia przedmiesiączkowego magnezu. Ich spożywanie korzystnie wpływa na stan skóry i paznokci.
-------------------------------------------------------
owoce
Owoce są bardzo zdrowe i powinniśmy każdego dnia zjadać co najmniej ich 1-2 porcje. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które utrzymują nas w dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Dzięki obecności łatwoprzyswajalnych cukrów dostarczają nam natychmiastowej dawki energii. Nie można jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ nadmiar cukrów prostych może się odłożyć w postaci tłuszczu - tkanki zapasowej organizmu. Najmniej kaloryczne owoce to: maliny, truskawki, jagody, porzeczki, cytrusy, brzoskiwnie. Osoby dbające o linię powinny rzadziej sięgać po banany, winogrona, mango, granaty, liczi, ananasa oraz arbuza. Owoce to dobre rozwiązanie jako przekąska między głównymi posiłkami.
------------------------------------------------------
papryka
Papryka to kolejne niskokaloryczne warzywo (czerwona ok. 28 kcal/100g, zielona 18 kcal/100g). Jest to prawdziwa bomba z witaminą C, E, kwasem foliowym oraz minerałami: cynkiem, wapniem, żelazem, fosforem oraz potasem. Minerały te są pomocne we wspomaganiu prawidłowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Zawiera też spore ilości witaminy E, która należy do grupy silnych przeciwutleniaczy oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe. Chrupiąca papryka jest ciekawym urozmaiceniem kanapek oraz sałatek.
---------------------------------------------------------
pestki dyni
Pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, żywice oraz cenne fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Są bogate w witaminy z grupy B oraz mikroelementy takie jak mangan, magnez, fosfor, żelazo oraz cynk. Cynk jest minerałem, który wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Pestki dyni mają także działanie lecznicze. Od dawna były stosowane w walce z pasożytami układu pokarmowego. W sklepie najlepiej wybierać pestki naturalne, bez dodatków, najlepiej te ciemniejsze. Idealnie nadają się do sałatek i jako przekąska.
----------------------------------------------------------
pestki słonecznika
Pestki słonecznika są znakomitym źródłem poprawiającego koncentrację i uspokajającego magnezu. Zawierają także poprawiającą widzenie witaminę A. Są bogate w działające antyoksydcyjnie substancje: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i kwas foliowy. Słonecznik jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6 zwiększającej odporność organizmu i łagodzacej zespół napięcia przedmiesiączkowego.
----------------------------------------------------------
pieczarki
Pieczarki tak jak wszystkie grzyby składają się z około 80-90% wody. Są niskokaloryczne (17 kcal/100g) i stanowią wartościowe uzupełnienie dań głównych, a także jajecznicy czy sałatek - polecane są przy odchudzaniu. W pieczarkach znajdziemy witaminy z grupy B oraz minerały (potas, sód, magnez i selen), a także antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki.
-------------------------------------------------------------
pomidorki cherry
Pomidory to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa, które bogate są w potas, beta-karoten oraz witaminy C i E. Warzywa te szczególnie polecane są osobom narażonym na stres, ponieważ potas obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na pracę serca. Pozostałe składniki odżywcze zawarte w pomidorach należą do grupy przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wzmacniają odporność i pomagają dłużej zachować młodość. Ze względu na niską kaloryczność (22 kcal/100 g produktu), pomidory zalecane są w dietach redukujących masę ciała.
----------------------------------------------------------
rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe są bardziej kaloryczne od pozostałych warzyw, ale zawierają sporo białka oraz węglowodany. Jednak białko to nie jest pełonowartościowe, dlatego nasiona roślin strączkowych najlepiej łączyć z produktami zbożowymi (np. kasza, ryż, makaron) lub z nasionami. Rośliny strączkowe są bogate w błonnik pokarmowy, który jest tzw. szczotką czyszczącą przewód pokarmowy ze zbędnych związków i toksyn. Poza tym są znaczącym źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, dzięki czemu chronią przed miażdżycą oraz wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Rośliny strączkowe dostarczają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wapnia, który odpowiada za zdrowe i mocne kości, a także żelaza, które bierze udział w procesie tworzenia krwi. Warto zadbać, aby w naszej diecie pojawiało się białko roślinne w postaci roślin strączkowych, co zapewni lepsze zdrowie i dłuższe życie.
---------------------------------------------------------
sałatka Florencka
Sałata to źródło kwasu foliowego oraz wielu innych cennych witamin (A, E, D, C, B9) i minerałów (żelazo, wapń, magnez i potas). Jest niskokaloryczna, dlatego polecana osobom mającym problemy z nadwagą. Wszystkie zielonolistne warzywa są bogate w kwas foliowy, który jest witaminą niezbędną do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu oraz do wytwarzania czerwonych krwinek. Sałata wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i płciowego. Spożywanie jej jest szczególnie ważne dla kobiet planujących powiększenie rodziny lub będących w ciąży. W sałacie znajdują się również karotenoidy, czyli przeciwutleniacze zapewniające młody i zdrowy wygląd. Sałata, podobnie jak reszta warzyw, dostarcza organizmowi błonnik, który poprawia przemianę materii.
--------------------------------------------------------
sezam
Często stosowany w kuchni azjatyckiej dzięki swoim właściwościom zasługuje na włączenie do polskiego jadłospisu. W sezamie najwięcej jest łagodzącej objawy zapalenia stawów miedzi, manganu, wapnia, magnezu i żelaza. To produkt zasadotwórczy - pomaga utrzymać równowagę kawasowo-zasadową organizmu. Zawiera także błonnik, cynk i selen. W sezamie znajdziemy również obniżające stężenie cholesterolu fitoestrogeny.
--------------------------------------------------------
soja
Soja jest mięsem wegetarian. Zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Spośród bogactwa składników warto wyróżnić lecytynę, która poprawia pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego. Przeciwutleniacze zawarte w soi wzmacniają naszą odporność. Soja jest znana z obecności fitohormonów, które łagodzą skutki menopauzy u kobiet, takie jak uderzenia gorąca, zimne poty, nadwrażliwość i nerwowość. Natomiast mężczyźni powinni jeść jej mniej, a zwłaszcza chłopcy wchodzący w okres dojrzewania. Soję można jeść od czasu do czasu, ale jest ciężkostrawna, dlatego lepiej wybierać jej przetwory fermentowane typu misu, shoyu, tamari czy tempeh.
-----------------------------------------------------
suszona żurawina
Suszona żurawina jest wartościowym owocem, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Jest bogata w duże ilości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających. Od dawna jest znana ze swoich właściwości leczniczych w przypadku zapalenia pęcherza i dróg moczowych. Żurawina obniża stężenie złego, a podnosi stężenie dobrego cholesterolu. Coraz więcej badań naukowych wskazuje na jej działanie antynowotworowe. Tak jak wszystkie owoce suszone zawiera sporo dobroczynnego błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy i błonnika (ich zawartość jest podobna zarówno w świeżych, jak i suszonych owocach). Suszona żurawina poprzez koncentrację cukru jest kaloryczna, dlatego należy spożywać ją z umiarem. Najlepiej w postaci 1 łyżki dziennie dodanej do płatków z mlekiem lub jogurtu naturalnego.
-----------------------------------------------------
szpinak
Szpinak spośród warzyw ma wysoką zawartość żelaza (2,4 mg/100g), kwasu foliowego oraz więcej magnezu niż czekolada. Zawiera spore ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Jego intensywnie zielony kolor świadczy o dużej zawartości przeciwutleniaczy, które chronią przed starzeniem i nowotworami. Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa, ale niestety nie dla każdego. Ze względu na sporą zawartość kwasu szczawiowego, który wiąże wapń, nie jest polecany osobom mającym problemy z wątrobą, nerkami oraz z układem pokarmowym.
------------------------------------------------------
warzywa
Warzywa i owoce stanowią drugi od dołu szczebel piramidy żywieniowej. Powinniśmy jeść co najmniej 3 porcje warzyw w ciągu dnia, najlepiej żeby wchodziły w skład głównych posiłków, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Są także idealną przekąską między posiłkami. Warzywa są niskokaloryczne, dlatego nie trzeba się ograniczać w ich spożywaniu. Warzywa pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ponieważ większość produktów, które jemy (mięso, produkty zbożowe, kawa, sery, ryby, jajka) ma działanie kwasotwórcze. Utrzymanie odpowiedniego bilansu zapewnia zdrowie, dobre samopoczucie i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Warzywa są także źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii oraz witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
------------------------------------------------------
włoszczyzna
W skład włoszczyzny wchodzą: marchewka, pietruszka, seler, liście pora, kapusta włoska oraz cebula. Marchewka jest bogata w karotenoidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami przeciwdziałającymi wielu schorzeniom i opóźniającymi procesy starzenia. Korzeń pietruszki zawiera cenne karotenoidy oraz duże ilości witamin C, E, niacyny, biotyny, witaminy B1, B2 oraz kwasu foliowego. W selerze znajduje się więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych oraz najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw. Zawarte są w nim również flawonoidy redukujące wolne rodniki. Liście pora zawierają duże ilości witamin B1, B6, biotyny, niacyny, E i C oraz składników mineralnych (fluor, cynk, selen i chrom). Kapusta włoska, podobnie jak inne warzywa kapustne, zawiera wapń, żelazo, cynk i potas oraz witaminy E i B, a także kwas foliowy. W cebuli znajdują się witaminy C, B2 oraz karotenoidy i flawonoidy. Cebula znajduje też zastosowanie w naturalnym leczeniu wielu chorób. Wszystkie powyższe warzywa są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii.
------------------------------------------------------
ziemniaki
Jednym z głównych składników znajdujących się w ziemniakach są węglowodany, dlatego w codziennej diecie warzywa te są ważnym źródłem energii . W ziemniakach znajdują się także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, cynk i mangan. Występuje w nich także niewielka ilość witaminy C. Wiele składników odżywczych znajdujących się w ziemniakach ulega utracie już podczas gotowania, dlatego najlepiej gotować je w mundurkach lub wrzucać bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Istnieje wiele odmian ziemniaków, dlatego warto do każdej potrawy dobrać odpowiedni ich gatunek.
____________________________________________
źródło:
http://www.zdrowyapetyt.pl/zdrowe-produkty
Mrożonki to spośród gotowych i wygodnych produktów najlepszy wybór. W sezonie lepiej wybierać świeże, polskie warzywa i owoce, ale zimą, kiedy ich dostęp jest ograniczony, warto sięgać po mrożonki. Zamrażanie to dobry sposób na przechowywanie żywności. Pozwala na zachowanie dobrej wartości odżywczej produktów oraz wiąże się z niewielkimi stratami witamin i minerałów. Kupując mrożone warzywa lub owoce zwracaj uwagę, żeby były sypkie, a nie zbite czy zlepione w ciężką kulę, ponieważ to może świadczyć, że się wcześniej częściowo rozmroziły. Mrożonki mogą być szybkim sposobem na ugotowanie zupy, przygotowanie dodatku do obiadu czy też przygotowaniem koktajlu owocowo-mlecznego.
--------------------------------------
awokado
W Japonii wykorzystywane do sushi, w Meksyku jako pasta guacamole, a w Brazylii jako napój mleczny z lodem. Awokado zachwyca swoimi wartościami odżywczymi. Ten daleki kuzyn gruszki jest bogaty w potas, żelazo, miedź i kwas foliowy, dzięki czemu może przysłużyć się kobietom w ciąży i osobom narażonym na duży stres. Zaś bogactwo witamin B, E oraz K zapewni dobry wzrok i młody wygląd skóry. Awokado jest też pełne przeciwutleniaczy, które zmniejszają wszelkie stany zapalne i przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Owoc ten możesz wykorzystać jako dodatek do sałatek, składnik past i dipów lub zastąpić nim masło tak, jak to robili niegdyś marynarze, wypływający w długi rejs. Avocado najlepiej smakuje na surowo.
-------------------------------------
borówki
Borówki i jagody są jednymi z najzdrowszych owoców. Zawierają garbniki, witaminę C, B1 oraz silne przeciwutleniacze karotenoidy oraz antocyjany. Działają przeciwnowotworowo oraz wpływają korzystnie na pracę serca. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego pomagają w regulacji przewodu pokarmowego, zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach.
---------------------------------------
brokuły
Brokuły to niskokaloryczne (27 kcal/100g) źródło zdrowia. Jako ciemnozielone warzywo są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz planujących założenie rodziny. Brokuły są też bogate w minerały takie jak magnez, żelazo, sód, potas, wapń oraz fosfor. Brokuły dobrze komponują się jako warzywny dodatek do dań głównych oraz jako składnik sałatek.
------------------------------------------
brzoskiwnie
Brzoskiwnie należą do grupy owoców niskokalorycznych (ok. 39 kcal/100g). Owoce te są źródłem betakarotenu, który poprawia nasze zdrowie oraz koloryt skóry. Dostarczają nam również błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Mają w sobie sporo wody i działają moczopędnie, co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Zawierają sporo witamin z grupy B, niacynę oraz minerały: wapń, magnez oraz żelazo. Mogą być dobrym uzupełnieniem diety dla kobiet w ciąży, wegetarian oraz chorujących na anemię. Są łatwostrawne, najlepiej jeść je na świeżo razem ze skórką.
--------------------------------------------
cukinia
Jest to niskokaloryczne warzywo (15 kcal/100g), które może zastąpić mięso. Daje uczucie sytości, ale nie powoduje wzrostu masy ciała. Zawiera mnóstwo witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz do odpowiedniego funkcjonawania narządu wzroku. Zwiększa odporność na choroby. Z cukinii można przygotować wiele pysznych dań, np. zupę, leczo, a także może stanowić dodatek do dań mięsnych lub ryb.
--------------------------------------------
czosnek
Czosnek to jedno z najzdrowyszych warzyw. Zawiera związki siarki, które pobudzają układ odpornościowy do skutecznej walki z bakteriami i wirusami. Przeciwutleniacze zawarte w czosnku takie jak mangan, selen, cynk, witamina A, witamina C ułatwiają pracę ciałom odpornościowym walczącym z patogenami. Są one także odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników, przyczyniających się m.in. do odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych i procesu starzenia. Należy pamiętać, że duża ilość wolnych rodników w organizmie jest bardzo niekorzystna, podobnie jak wysokie stężenie glukozy. Czosnek posiada zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, co dodatkowo czyni tę roślinę wyjątkowym sprzymierzeńcem dla naszego zdrowia.
-----------------------------------------------
daktyle
Szczególnie polecane są świeże daktyle. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, są skuteczne w walce z zaparciami, obniżają stężenie cukru oraz cholesterolu we krwi. Mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Ze względu na bardzo dużą zawartość cukru, daktyle należy jeść z umiarem.
------------------------------------------------
dynia
Dynia - pododnie jak pozostałe pomarańczowe warzywa i owoce - zawiera spore ilości beta karotenu, witaminy A i C oraz potasu. Dynia chroni skórę przed starzeniem, nadaje jej ładny koloryt. Potas bierze udział w regulacji gospodarki wodnej, zapobiega obrzękom oraz obniża ciśnienie krwi. Dynię warto jeść w sezonie, kiedy jest nie tylko tania, ale świeża i dobrej jakości. Na chłodne wieczory polecane są szczególnie rozgrzewające zupy krem z dyni z dodatkami przypraw takich jak imbir, curry czy pieprz cayenne.
--------------------------------------------------
grejpfrut
To owoc wielu zalet. Dostarcza witaminy z grupy B, niacynę oraz witaminę E. Przyspiesza przemianę materii oraz reguluje trawienie. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ obniża stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w grejpfrucie karotenoidy oraz likopen mają działanie przeciwnowotworowe. Jednak osoby zażywające leki nie powinny popijać ich sokiem z tego owocu, ponieważ składniki grejpfruta mogą wchodzić w interakcje z lekami.
----------------------------------------------------
jabłka
Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców w naszym kraju, a umiarkowany klimat sprzyja uprawie wielu odmian. Spożywamy je przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe, ale niezwykle istotne są ich wartości odżywcze wpływające na dobre samopoczucie oraz zdrowie organizmu.
-------------------------------------------------------
kiełki
Kiełki nazywane są pokarmem życia. Obfitują w białko, mikroelementy i witaminy, a dodatkowo są mniej kaloryczne od nasion, z których się je otrzymuje. Mają w sobie wszystkie niezbędne składniki potrzebne do wzrostu rośliny i to w postaci skoncentrowanej. Kiedy zaczynają kiełkować uaktywniają enzymy, które rozkładają duże cząstki białek, tłuszczów i węglowodanów na mniejsze, lepiej przyswajalne. O kiełkach można zatem powiedzieć, że odmładzają i odchudzają. Kiełki można także hodować samemu w domu i dodawać obficie do kanapek i sałatek.
-------------------------------------------------------
migdały
Migdały obfitują w witaminę E, niacynę oraz witaminy z grupy B, a także w minerały: magnez, potas i cynk. Magnez i potas są szczególnie ważne w regulacji ciśnienia tętniczego krwi, a cynk z kolei wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Migdały zalecane są w leczeniu chorób układu moczowego, dróg żółciowych, oskrzeli oraz kaszlu. Dodatkowo dzięki sporej zawartości magnezu polecane są osobom czesto narażonym na stres.
---------------------------------------------------------
natka pietruszki
Zielona natka pietruszki zawiera rekordowe ilości potasu oraz żelaza spośród popularnych warzyw. Odpowiednia podaż potasu w diecie jest szczególnie ważna w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym krwi. Z kolei żelazo bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek, więc osoby chorujące na anemię, również powinny włączać natkę do swojej diety. Liście pietruszki są bogate w witaminę A, betakaroten oraz witaminę E. Dodając obficie natkę pietruszki do zup i potraw poprawiamy swoją odporność na choroby oraz wydłużamy młodość.
----------------------------------------------------------
orzechy laskowe
Orzechy laskowe zawierają sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ich odpowiednia podaż pomocna jest przy leczeniu cukrzycy typu drugiego. Orzechy laskowe to znaczące źródło witaminy E. Jej wysokie spożycie związane jest z dobrą kondycją skóry, zmniejszeniem ryzyka wystąpienia demencji i chorób narządu wzrokowego.
--------------------------------------------------------
orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca są szczególnie bogate w zapobiegające anemii żelazo i poprawiający widzenie cynk. Zawartość magnezu w tych produktach jest również wysoka. Duża podaż magnezu wraz z dietą poprawia pamięć i zapobiega jej utracie w podeszłym wieku. Wysokie spożycie magnezu wraz z dietą przyczynia się do prawidłowej pobudliwości nerwowo-mięśniowej i ochrony układu kostnego.
-------------------------------------------------------
orzechy włoskie
Orzechy włoskie zawierają największą ilość wielonienasyconych kwasów z szeregu omega 3 spośród wszystkich orzechów. Kwasy omega 3 mają właściwości chroniące serce przed zawałem, a mózg przed udarem. Orzechy posiadają bardzo wysoki potencjał antyoksyacyjny. Są żródłem błonnika, witamin z grupy B oraz łagodzącego objawy napięcia przedmiesiączkowego magnezu. Ich spożywanie korzystnie wpływa na stan skóry i paznokci.
-------------------------------------------------------
owoce
Owoce są bardzo zdrowe i powinniśmy każdego dnia zjadać co najmniej ich 1-2 porcje. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które utrzymują nas w dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Dzięki obecności łatwoprzyswajalnych cukrów dostarczają nam natychmiastowej dawki energii. Nie można jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ nadmiar cukrów prostych może się odłożyć w postaci tłuszczu - tkanki zapasowej organizmu. Najmniej kaloryczne owoce to: maliny, truskawki, jagody, porzeczki, cytrusy, brzoskiwnie. Osoby dbające o linię powinny rzadziej sięgać po banany, winogrona, mango, granaty, liczi, ananasa oraz arbuza. Owoce to dobre rozwiązanie jako przekąska między głównymi posiłkami.
------------------------------------------------------
papryka
Papryka to kolejne niskokaloryczne warzywo (czerwona ok. 28 kcal/100g, zielona 18 kcal/100g). Jest to prawdziwa bomba z witaminą C, E, kwasem foliowym oraz minerałami: cynkiem, wapniem, żelazem, fosforem oraz potasem. Minerały te są pomocne we wspomaganiu prawidłowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Zawiera też spore ilości witaminy E, która należy do grupy silnych przeciwutleniaczy oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe. Chrupiąca papryka jest ciekawym urozmaiceniem kanapek oraz sałatek.
---------------------------------------------------------
pestki dyni
Pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, żywice oraz cenne fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Są bogate w witaminy z grupy B oraz mikroelementy takie jak mangan, magnez, fosfor, żelazo oraz cynk. Cynk jest minerałem, który wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Pestki dyni mają także działanie lecznicze. Od dawna były stosowane w walce z pasożytami układu pokarmowego. W sklepie najlepiej wybierać pestki naturalne, bez dodatków, najlepiej te ciemniejsze. Idealnie nadają się do sałatek i jako przekąska.
----------------------------------------------------------
pestki słonecznika
Pestki słonecznika są znakomitym źródłem poprawiającego koncentrację i uspokajającego magnezu. Zawierają także poprawiającą widzenie witaminę A. Są bogate w działające antyoksydcyjnie substancje: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i kwas foliowy. Słonecznik jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6 zwiększającej odporność organizmu i łagodzacej zespół napięcia przedmiesiączkowego.
----------------------------------------------------------
pieczarki
Pieczarki tak jak wszystkie grzyby składają się z około 80-90% wody. Są niskokaloryczne (17 kcal/100g) i stanowią wartościowe uzupełnienie dań głównych, a także jajecznicy czy sałatek - polecane są przy odchudzaniu. W pieczarkach znajdziemy witaminy z grupy B oraz minerały (potas, sód, magnez i selen), a także antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki.
-------------------------------------------------------------
pomidorki cherry
Pomidory to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa, które bogate są w potas, beta-karoten oraz witaminy C i E. Warzywa te szczególnie polecane są osobom narażonym na stres, ponieważ potas obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na pracę serca. Pozostałe składniki odżywcze zawarte w pomidorach należą do grupy przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wzmacniają odporność i pomagają dłużej zachować młodość. Ze względu na niską kaloryczność (22 kcal/100 g produktu), pomidory zalecane są w dietach redukujących masę ciała.
----------------------------------------------------------
rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe są bardziej kaloryczne od pozostałych warzyw, ale zawierają sporo białka oraz węglowodany. Jednak białko to nie jest pełonowartościowe, dlatego nasiona roślin strączkowych najlepiej łączyć z produktami zbożowymi (np. kasza, ryż, makaron) lub z nasionami. Rośliny strączkowe są bogate w błonnik pokarmowy, który jest tzw. szczotką czyszczącą przewód pokarmowy ze zbędnych związków i toksyn. Poza tym są znaczącym źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, dzięki czemu chronią przed miażdżycą oraz wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Rośliny strączkowe dostarczają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wapnia, który odpowiada za zdrowe i mocne kości, a także żelaza, które bierze udział w procesie tworzenia krwi. Warto zadbać, aby w naszej diecie pojawiało się białko roślinne w postaci roślin strączkowych, co zapewni lepsze zdrowie i dłuższe życie.
---------------------------------------------------------
sałatka Florencka
Sałata to źródło kwasu foliowego oraz wielu innych cennych witamin (A, E, D, C, B9) i minerałów (żelazo, wapń, magnez i potas). Jest niskokaloryczna, dlatego polecana osobom mającym problemy z nadwagą. Wszystkie zielonolistne warzywa są bogate w kwas foliowy, który jest witaminą niezbędną do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu oraz do wytwarzania czerwonych krwinek. Sałata wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i płciowego. Spożywanie jej jest szczególnie ważne dla kobiet planujących powiększenie rodziny lub będących w ciąży. W sałacie znajdują się również karotenoidy, czyli przeciwutleniacze zapewniające młody i zdrowy wygląd. Sałata, podobnie jak reszta warzyw, dostarcza organizmowi błonnik, który poprawia przemianę materii.
--------------------------------------------------------
sezam
Często stosowany w kuchni azjatyckiej dzięki swoim właściwościom zasługuje na włączenie do polskiego jadłospisu. W sezamie najwięcej jest łagodzącej objawy zapalenia stawów miedzi, manganu, wapnia, magnezu i żelaza. To produkt zasadotwórczy - pomaga utrzymać równowagę kawasowo-zasadową organizmu. Zawiera także błonnik, cynk i selen. W sezamie znajdziemy również obniżające stężenie cholesterolu fitoestrogeny.
--------------------------------------------------------
soja
Soja jest mięsem wegetarian. Zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Spośród bogactwa składników warto wyróżnić lecytynę, która poprawia pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego. Przeciwutleniacze zawarte w soi wzmacniają naszą odporność. Soja jest znana z obecności fitohormonów, które łagodzą skutki menopauzy u kobiet, takie jak uderzenia gorąca, zimne poty, nadwrażliwość i nerwowość. Natomiast mężczyźni powinni jeść jej mniej, a zwłaszcza chłopcy wchodzący w okres dojrzewania. Soję można jeść od czasu do czasu, ale jest ciężkostrawna, dlatego lepiej wybierać jej przetwory fermentowane typu misu, shoyu, tamari czy tempeh.
-----------------------------------------------------
suszona żurawina
Suszona żurawina jest wartościowym owocem, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Jest bogata w duże ilości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających. Od dawna jest znana ze swoich właściwości leczniczych w przypadku zapalenia pęcherza i dróg moczowych. Żurawina obniża stężenie złego, a podnosi stężenie dobrego cholesterolu. Coraz więcej badań naukowych wskazuje na jej działanie antynowotworowe. Tak jak wszystkie owoce suszone zawiera sporo dobroczynnego błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy i błonnika (ich zawartość jest podobna zarówno w świeżych, jak i suszonych owocach). Suszona żurawina poprzez koncentrację cukru jest kaloryczna, dlatego należy spożywać ją z umiarem. Najlepiej w postaci 1 łyżki dziennie dodanej do płatków z mlekiem lub jogurtu naturalnego.
-----------------------------------------------------
szpinak
Szpinak spośród warzyw ma wysoką zawartość żelaza (2,4 mg/100g), kwasu foliowego oraz więcej magnezu niż czekolada. Zawiera spore ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Jego intensywnie zielony kolor świadczy o dużej zawartości przeciwutleniaczy, które chronią przed starzeniem i nowotworami. Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa, ale niestety nie dla każdego. Ze względu na sporą zawartość kwasu szczawiowego, który wiąże wapń, nie jest polecany osobom mającym problemy z wątrobą, nerkami oraz z układem pokarmowym.
------------------------------------------------------
warzywa
Warzywa i owoce stanowią drugi od dołu szczebel piramidy żywieniowej. Powinniśmy jeść co najmniej 3 porcje warzyw w ciągu dnia, najlepiej żeby wchodziły w skład głównych posiłków, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Są także idealną przekąską między posiłkami. Warzywa są niskokaloryczne, dlatego nie trzeba się ograniczać w ich spożywaniu. Warzywa pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ponieważ większość produktów, które jemy (mięso, produkty zbożowe, kawa, sery, ryby, jajka) ma działanie kwasotwórcze. Utrzymanie odpowiedniego bilansu zapewnia zdrowie, dobre samopoczucie i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Warzywa są także źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii oraz witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
------------------------------------------------------
włoszczyzna
W skład włoszczyzny wchodzą: marchewka, pietruszka, seler, liście pora, kapusta włoska oraz cebula. Marchewka jest bogata w karotenoidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami przeciwdziałającymi wielu schorzeniom i opóźniającymi procesy starzenia. Korzeń pietruszki zawiera cenne karotenoidy oraz duże ilości witamin C, E, niacyny, biotyny, witaminy B1, B2 oraz kwasu foliowego. W selerze znajduje się więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych oraz najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw. Zawarte są w nim również flawonoidy redukujące wolne rodniki. Liście pora zawierają duże ilości witamin B1, B6, biotyny, niacyny, E i C oraz składników mineralnych (fluor, cynk, selen i chrom). Kapusta włoska, podobnie jak inne warzywa kapustne, zawiera wapń, żelazo, cynk i potas oraz witaminy E i B, a także kwas foliowy. W cebuli znajdują się witaminy C, B2 oraz karotenoidy i flawonoidy. Cebula znajduje też zastosowanie w naturalnym leczeniu wielu chorób. Wszystkie powyższe warzywa są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii.
------------------------------------------------------
ziemniaki
Jednym z głównych składników znajdujących się w ziemniakach są węglowodany, dlatego w codziennej diecie warzywa te są ważnym źródłem energii . W ziemniakach znajdują się także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, cynk i mangan. Występuje w nich także niewielka ilość witaminy C. Wiele składników odżywczych znajdujących się w ziemniakach ulega utracie już podczas gotowania, dlatego najlepiej gotować je w mundurkach lub wrzucać bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Istnieje wiele odmian ziemniaków, dlatego warto do każdej potrawy dobrać odpowiedni ich gatunek.
____________________________________________
źródło:
http://www.zdrowyapetyt.pl/zdrowe-produkty
Komentarze