Reklama

ABC zdrowia Mięso i ryby

krewetki
Krewetki są źródłem działającej przeciwzapalnie astaksantyny i kwasów omega 3. Są także niskokaloryczne, zatem wspaniale wkomponują się w jadłospis osoby odchudzającej się. Zawierają znaczącą ilość dobrze przyswajalnego selenu odgrywającego ważną rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz selenu zawierają również witaminę B12, żelazo, fosfor, witaminę B3, cynk i miedź.
--------------------------------
losoś wędzony
Filety z łososia atlantyckiego w 3 smakach: naturalne, z pieprzem, z koprem. Specjalnie wyselekcjonowane filety łososia, poddane procesowi wędzenia na gorąco, według tradycyjnej metody z użyciem drewna bukowego. Dzięki temu procesowi filety posiadają delikatny, soczysty i unikalny smak. Jako źródło kwasów omega-3 są idealnym pomysłem na zdrowy i smaczny posiłek.
----------------------------------
łosoś norweski wędzony
Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3, które nie są naturalnie wytwarzane przez ludzki organizm, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego rozwoju i zachowania dobrego stanu zdrowia. Wiele specjalistycznych badań potwierdza ich skuteczne działanie w walce z miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ obniżają stężenie złego, podnosząc jednocześnie stężenie dobrego cholesterolu. Łosoś bogaty jest również w białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy D, A, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (potas, fosfor i fluor).
-------------------------------------
pierś z indyka
Mięso z piersi indyka zawiera niewiele tłuszczu, stąd polecane jest w trakcie odchudzania. Zawiera dużo pełnowartościowego białka wpływającego korzystnie na metabolizm. Charakteryzuje się wysoką zawartością niacyny chroniącej przed rozwojem chorób dermatologicznych i chorób neurodegeneracyjnych. Jest bogate w witaminę B12 ważną w syntezie DNA i metabolizmie kości.
-------------------------------------
ryby
Chude ryby czyli mintaj, dorsz, szczupak, okoń zawierają do 1% tłuszczu, natomiast tłuste, czyli łosoś, makrela, sardynka, śledź ok 10%. Regularnie spożywane chronią przed wystąpieniem nadciśnienia, miażdżycy i chorób układu krążenia. Tłuste ryby morskie są dobrym źródłem witamin A i D, a także witaminy E, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, pracę układu immunologicznego i hamują procesy starzenia.
---------------------------------------
sardynki
Sardynki to unikalny produkt łączący w sobie dużą zawartość kwasów omega 3, wapnia i witaminy D. Kwasy omega 3 wzmacniają układ odpornościowy oraz udrożniają naczynia krwionośne. Odpowiednie spożycie wapnia zapobiega wystąpieniu skurczów mięśni oraz próchnicy. Witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz kostnego. Jest bardzo istotna przy terapii osteoporozy.
------------------------------------
śledzie
Śledzie (217 kcal/100g) należą do tłustych ryb i są bardziej kaloryczne np. w porównaniu do dorsza, którego 100g dostarcza niecałe 80 kcal. Jednak tłuszcze w śledziach są wartościowe, ponieważ zawierają kwasy omega 3, które regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz poprawiają odporność. Ryby te dostarczają także witamin o działaniu przeciwmiażdżycowym: A, D i E. Są bogate także w minerały, szczególnie w potas, który jest potrzebny do prawidłowej pracy serca. Co najmniej raz w tygodniu na naszych stołach powinny gościć ryby morskie tłuste takie jak śledź czy łosoś. Najlepiej pieczone, duszone z warzywami lub podane na zimno w sałatce.
---------------------------------------
tuńczyk w puszce
Składniki odżywcze znajdujące się w tuńczyku wzmacniają odporność (witamina A, selen) oraz odpowiadają za mocne i zdrowe kości (wapń, witamina D). Witaminy z grupy B zawarte w tej rybie odpowiadają za dobrą kondycję skóry (B2), obniżanie stężenia cholesterolu i produkcję czerwonych krwinek (B12) oraz mają funkcje ochronne dla serca (niacyna). Tuńczyk, podobnie jak wszystkie ryby, zawiera jod niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Warto wiedzieć, że zaburzenie wydzielania hormonów tarczycy może spowalniać lub przyspieszać przemianę materii. W tuńczyku są również kwasy omega-3 i 6, które mają korzystny wpływ na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Obniżają też stężenie tzw. złego cholesterolu. Tuńczyk dzięki obecności oleju jest dodatkowo wzbogacony w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i wzmacniające odporność karotenoidy.
--------------------------------------
wołowina
Wołowina w porównaniu do wieprzowiny zawiera znacząco mniej miażdżycogennych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz nawet 3-krotnie więcej żelaza i witaminy B12. Żelazo jest niezbędne przy tworzeniu nowych krwinek czerwonych, które ulegają wymianie co 120 dni. Witamina B12 sprzyja regeneracji komórek. Ponadto wołowina zawiera inne witaminy z grupy B, potas, fosfor i magnez. W tym gatunku mięsa znajdziemy także niewielkie, aczkolwiek godne uwagi, ilości witaminy A oraz witaminy D.
___________________________________
źródło:
http://www.zdrowyapetyt.pl/zdrowe-produkty

Komentarze